Πολιτική

30/10/2012 - 15:16

Ερώτηση Ν.Σηφουνάκη σχετικά με τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για τα ύδατα

Νίκος Σηφουνάκης Lesvosnews

Στην ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της αγοράς υδάτων επισημαίνει ο Βουλευτής Λέσβου Ν. Σηφουνάκης, με ερώτηση που κατέθεσε, μαζί με τους βουλευτές Χ. Γκόκα και Θ. Μωραϊτη, προς τους  Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη και Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές επισημαίνουν τον κίνδυνο δημιουργίας ιδιωτικών μονοπωλίων, χωρίς υγιή ανταγωνισμό και εις βάρος της προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, εάν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση μονοπωλιακών ή ολιγοπωλιακών ΔΕΚΟ, ιδίως στον ευαίσθητο τομέα του νερού, χωρίς να συνοδευθεί με τη δημιουργία  των αναγκαίων ρυθμιστικών αρχών. Τονίζουν, ακόμη, ότι ενώ με βάση το δεύτερο Μνημόνιο η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προχωρήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2012 στη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου και στον προσδιορισμό τιμολογιακής πολιτικής για τα ύδατα, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος. Αναφορές γι’ αυτή την αναγκαιότητα έχουν γίνει, άλλωστε, και από την Ομάδας Δράσης της ΕΕ (Task Force) για την Ελλάδα υπό τον κ. Χ. Ράιχενμπαχ.
Η δημιουργία του αναγκαίου ρυθμιστικού πλαισίου για τα ύδατα, όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, είναι αναγκαία προκειμένου να διενεργούνται ενδελεχείς έλεγχοι κοστοστρέφειας, να προσδιορίζεται η τιμολογιακή πολιτική, αλλά και να εποπτεύεται η ποιότητα των υδάτων, χάριν της προστασίας των καταναλωτών και του δημοσίου συμφέροντος.
Τέλος, οι βουλευτές, ζητάνε ενημέρωση από τους συναρμόδιους Υπουργούς σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διάθεση μετοχών σε ιδιώτες των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς και το ποσοστό που προτίθεται να διατηρήσει το Ελληνικό Δημόσιο στις εταιρείες αυτές, ώστε να διασφαλιστεί αποτελεσματική εποπτεία και έλεγχο, αλλά και το δημόσιο συμφέρον εν γένει.
 

Μοιράσου το άρθρο!