Πολιτική

30/04/2014 - 20:13

Ερώτηση Π. Βογιατζή προς τον Υπουργό Οικονομικών για το τέλος επιτηδεύματος στους συμπλοιοκτήτες σκαφών

style="text-align: justify;"> 
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, κατέθεσε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, σχετικά με την επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους συμπλοιοκτήτες σκαφών παράκτιας αλιείας μέχρι 12 μέτρων.
Ο Βουλευτής υπογραμμίζει πως οι συμπλοιοκτήτες αυτών των σκαφών υπόκεινται σε ειδικό κατ’ αποκοπή καθεστώς επιβολής ΦΠΑ (ΠΟΛ 1320/30-12-1998) και πως η συμπλοιοκτησία αφενός δε συνεπάγεται σε καμία περίπτωση τη σύσταση εταιρείας και αφετέρου αφορά, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μέλη της ίδιας οικογένειας, με αποτέλεσμα η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος να επιβαρύνει σημαντικά τα έξοδα αυτών των οικογενειών.
Ο Βουλευτής επίσης, αναφέρει πως παρά τα όσα προβλέπονται στην παρ.3 του άρθρου 31 του Ν.3986/2011 περί απαλλαγής των νέων ιδιοκτητών για μία πενταετία από την πρώτη έναρξη εργασιών, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις νέων αλιέων στη Λέσβο, οι οποίοι φέτος καλούνται να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος.
Με βάση τα παραπάνω και επισημαίνοντας την ανάγκη να υποστηριχθεί η αλιεία των νησιωτικών περιοχών της χώρας ως σημαντική πηγή εσόδων όχι μόνο για τις τοπικές οικονομίες των νησιών, αλλά και την εθνική οικονομία, ο Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ρυθμίσεις που είτε θα εξαιρούν από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος τους αλιείς κατ’ αντιστοιχία προς τις πρόσφατες ευνοϊκές ρυθμίσεις που ίσχυσαν για τους αγρότες, είτε θα εξαιρεί τουλάχιστον τους συμπλοιοκτήτες εκείνους που είναι συγγενείς α΄και β΄βαθμού με τους πλοιοκτήτες. Ο Βουλευτής ζητά επίσης, την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 31 προκειμένου να μην επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος σε κανένα νέο ιδιοκτήτη σκάφους παράκτιας αλιείας μήκους μέχρι 12 μέτρων, εάν δεν έχει πρώτα παρέλθει η προβλεπόμενη πενταετία, και τέλος, στο πλαίσιο της ρήτρας της νησιωτικότητας, υπογραμμίζει την ανάγκη να προβλεφθούν ευνοϊκότερες διατάξεις για τους επαγγελματίες της παράκτιας αλιείας των νησιωτικών περιοχών, ιδιαίτερα της Περιφέρειας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ως παραμεθόριων.
 
Την Ερώτηση υπογράφουν εκτός από τον κ. Βογιατζή και άλλοι 3 Βουλευτές: οι κ.κ. Θεόδωρος Σολδάτος Ν. Λευκάδος, Βασίλειος Υψηλάντης και Πάνος Κόνσολας Ν. Δωδεκανήσου.
 

Μοιράσου το άρθρο!