Πολιτική

19/03/2014 - 22:23

Ερώτηση Π. Βογιατζή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας

style="text-align: justify;"> 
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, κ. κ. Στουρνάρα και Γεωργιάδη, κατέθεσε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, για την ανάγκη άμεσης καταβολής των υπερωριών και των εφημεριών στους ιατρούς που στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία των νησιωτικών, και κυρίως των ακριτικών και παραμεθόριων περιοχών της χώρας.
 
Ο Βουλευτής υπενθυμίζοντας προηγούμενη Επίκαιρη Ερώτησή του για την ανάγκη παροχής εκ μέρους της πολιτείας επιπλέον κινήτρων σε όσους ιατρούς επιθυμούν να στελεχώσουν τα αγροτικά ιατρεία των νησιωτικών περιοχών, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους, επισημαίνει πως η έγκαιρη καταβολή των εφημεριών και των υπερωριών προς αυτούς τους ιατρούς λειτουργεί όχι μόνο ως ένδειξη αναγνώρισης για το δύσκολο έργο που προσφέρουν, αλλά και ως επιπλέον κίνητρο παραμονής τους στα νησιά μας. 
 
Γι’ αυτό και ο Βουλευτής τονίζει πως σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουμε να οδηγήσουμε τους αγροτικούς ιατρούς σε παραίτηση και να δημιουργήσουμε περισσότερα κενά και επιπρόσθετες δυσκολίες στην κάλυψη των θέσεων των αγροτικών ιατρείων. Ήδη άλλωστε, τα περιστατικά ιδιωτών που αναγκάζονται να αναζητήσουν περίθαλψη από τα γειτονικά παράλια, όπως και τα περιστατικά ατυχημάτων και δυστυχημάτων με κόστος την ίδια τη ζωή των ασθενών, τα τελευταία χρόνια ολοένα και πληθαίνουν, ιδιαίτερα στα παραμεθόρια, ακριτικά νησιά της χώρας μας. Αντίστοιχα, συνεχίζει ο Βουλευτής, σοβαρά είναι τόσο τα προβλήματα, όσο και οι κίνδυνοι που προκαλούνται στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και οι επιπτώσεις που η απουσία παροχών υγείας επιφέρει στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό, εφόσον η ύπαρξη ιατρικής περίθαλψης αποτελεί όχι μόνο ισχυρό παράγοντα παραμονής των κατοίκων στον τόπο τους, αλλά και προσέλκυσης τουριστών.
 
Με δεδομένες λοιπόν, τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών, τις γενικότερες ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό και υποδομές, αλλά και το μειωμένο ενδιαφέρον στελέχωσης των αγροτικών ιατρείων και των Κέντρων Υγείας των απομακρυσμένων ακριτικών νησιών, ο Βουλευτής ρωτά τους Υπουργούς αφενός, εάν προτίθενται να καλύψουν άμεσα τις υπερωρίες και εφημερίες των αγροτικών ιατρών στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, και αφετέρου, επαναλαμβάνοντας παλαιότερο ερώτημά του, εάν προτίθενται να δώσουν επιπλέον κίνητρα σε όσους ιατρούς επιθυμούν να στελεχώσουν Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία στις παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές της χώρας.
 

Μοιράσου το άρθρο!