Πολιτική

23/09/2013 - 09:42

Ερώτηση Π.Βογιατζή για την έκθεση EXPO 2020

yle="text-align: justify;">Ερώτηση προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, αναφορικά με την πρόσφατη διαρροή της πρόθεσης της Κυβέρνησης να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Dubai έναντι αυτήν της Σμύρνης για την ανάληψη της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης EXPO 2020.
Μετά και την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης, κ. Ekrem Demirtas, συνέχεια της επικοινωνίας που είχε με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Τουρκία, κ. Κυριάκο Λουκάκη, ο Βουλευτής επισημαίνει τον κίνδυνο να αντιστραφεί άμεσα το κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας που μόνο οφέλη μπορεί και έχει ήδη προσφέρει και στις δύο πλευρές.
Πιο συγκεκριμένα, ο Βουλευτής υπογραμμίζει τη ραγδαία αύξηση που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην προσέλευση Τούρκων τουριστών στα νησιά μας, την ίδια στιγμή που τονίζει πως φέτος και ειδικά για τη Λέσβο, οι Τούρκοι τουρίστες ήταν οι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, προσφέροντας σημαντική ανάσα στην τοπική οικονομία του νησιού.
Ο Βουλευτής στην Ερώτησή του τονίζει ακόμα τις προσπάθειες που έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές, αλλά και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει υποστηρίξει προσωπικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης, ο οποίος έχει συμβάλει σημαντικά στη θετική αυτή εξέλιξη της ανάπτυξης ισχυρών δεσμών μεταξύ των νησιών μας και των τουρκικών παραλίων.
Μετά όμως την πρόθεση της Κυβέρνησης να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Dubai οι επιπτώσεις, όπως σημειώνει ο Βουλευτής, για την Ελλάδα ήταν άμεσες, εφόσον αφενός ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης ακύρωσε το ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη τον Οκτώβριο, και αφετέρου σύστησε στα ταξιδιωτικά γραφεία της περιοχής να ανακόψουν την πώληση των ταξιδιωτικών πακέτων προς τα ελληνικά νησιά. Με δεδομένο συνεπώς, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, αλλά και να υποστηρίξει περαιτέρω τις πρωτοβουλίες και των δύο χωρών για την ανάπτυξη του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, ο Βουλευτής ρωτά με ποιον τρόπο προτίθεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας να αποκαταστήσει τη ζημιά η οποία έχει ήδη προκληθεί στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και με ποιον τρόπο προτίθεται να αποκαταστήσει εκ νέου ειδικότερα τις σχέσεις των νησιών μας με τα τουρκικά παράλια και με το Επιμελητήριο Σμύρνης, που εδώ και χρόνια συνεργάζεται άριστα με τους τοπικούς φορείς, και υποστηρίζει σθεναρά την αμοιβαιότητα και την αλληλεγγύη των δύο χωρών.

 


Αναλυτικά η ερώτηση:

ΠΡΟΣ:

  • ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

 

ΘΕΜΑ: Υποστήριξη της υποψηφιότητας του Dubai έναντι της Σμύρνης για τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης EXPO 2020

 

Μετά την πρόσφατη διαρροή της πρόθεσης της Κυβέρνησης να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Dubai έναντι αυτήν της Σμύρνης για την ανάληψη της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης EXPO 2020, όπως αυτή δηλώνεται σε επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης, κ. Ekrem Demirtas, συνέχεια της σχετικής ενημέρωσης που έλαβε από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Τουρκία, κ. Κυριάκο Λουκάκη, το κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας με σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως για τα νησιά του Β. Αιγαίου, τείνει να αντιστραφεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά του Β. Αιγαίου έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ φέτος, ειδικά για τη Λέσβο, οι Τούρκοι τουρίστες ήταν οι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, την ίδια στιγμή που οι προσπάθειες που έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές, αλλά και οι σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει υποστηρίξει ο ίδιος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης, έχουν προσφέρει τα μέγιστα τόσο στις σχέσεις των δύο χωρών, όσο και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας των νησιών μας.

Μετά όμως την πρόθεση της Κυβέρνησης να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Dubai οι επιπτώσεις για την Ελλάδα ήταν άμεσες, εφόσον αφενός ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης ακύρωσε το ελληνοτουρκικό φόρουμ που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη των Οκτώβριο και αφετέρου δόθηκε σύσταση στα ταξιδιωτικά γραφεία της περιοχής να ανακόψουν την πώληση των ταξιδιωτικών πακέτων προς τα ελληνικά νησιά.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, αλλά και να υποστηρίξει περαιτέρω τις πρωτοβουλίες και των δύο χωρών για την ανάπτυξη του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας καταλυτικά στην αναζωογόνηση της οικονομίας των νησιών μας,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

 

  1. Με ποιον τρόπο προτίθεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας να αποκαταστήσει τη ζημιά η οποία έχει ήδη προκληθεί στις σχέσεις των δύο χωρών;
  2. Με ποιον τρόπο προτίθεται το Υπουργείο να αποκαταστήσει τις σχέσεις των νησιών μας με τα τουρκικά παράλια και ιδιαίτερα με το Επιμελητήριο Σμύρνης, που εδώ και χρόνια συνεργάζεται άριστα με τους τοπικούς φορείς, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και της αλληλεγγύης των δύο χωρών;

 

 

Μοιράσου το άρθρο!