Πολιτική

05/09/2013 - 13:47

Ερώτηση Π.Βογιατζή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα βοσκοτόπια

Ο

Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, για το πρόβλημα που έχει προκύψει στη Λέσβο, τη Λήμνο και άλλα νησιά του Αιγαίου, μετά την κατάρτιση και κοινοποίηση του Σχεδίου Δράσης Βοσκήσιμων Γαιών του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Ο Βουλευτής  εξηγεί στην Ερώτησή του πως σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης Βοσκήσιμων Γαιών του ΟΠΕΚΕΠΕ και με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Λέσβου, προκύπτει δραστική μείωση στις βοσκήσιμες εκτάσεις, ποσοστού 40%. Εφαρμόζοντας δηλαδή τους νέους συντελεστές επιλεξιμότητας των βοσκήσιμων γαιών, από τα 634.000 στρέμματα που δηλώθηκαν το 2012 και ήταν επιλέξιμες εκτάσεις, παραμένουν πλέον μόνο τα 388.000 στρέμματα, κάτι που απειλεί άμεσα, όπως υπογραμμίζει ο Βουλευτής, την ίδια τη βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων και των παραγωγών της Λέσβου, αλλά και της Λήμνου.

Με δεδομένο συνεπώς, ότι η τοπική οικονομία της Λέσβου και της Λήμνου εξαρτώνται άμεσα από τον πρωτογενή τομέα και οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των συντελεστών επιλεξιμότητας θα είναι καταστροφική για τους κτηνοτρόφους και παραγωγούς των δύο νησιών, ο Βουλευτής ρωτά κατά πόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτίθεται να αναθεωρήσει τους νέους συντελεστές επιλεξιμότητας των βοσκήσιμων γαιών του Σχεδίου Δράσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, να άρει δηλαδή το χαρακτηρισμό των μη επιλέξιμων εκτάσεων, προκειμένου να διατηρηθούν οι συντελεστές που ίσχυαν μέχρι το 2012.

Σε διαφορετική περίπτωση, η ελεύθερη βόσκηση και η βιολογική εκτροφή σχεδόν θα εξαλειφθούν, την ίδια στιγμή που το κόστος εκτροφής θα πολλαπλασιαστεί, ενώ οι κτηνοτρόφοι θα χάσουν την εξισωτική αποζημίωση και δε θα μπορούν πλέον να λάβουν επιδότηση.

Ο Βουλευτής επισημαίνει πως και σε αυτή την περίπτωση, αφενός θα πρέπει να εφαρμοστεί η ρήτρα της νησιωτικότητας, η οποία ούτως ή άλλως ως συνταγματική επιταγή οφείλει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε νομοθετική και μεταρρυθμιστική πράξη, και αφετέρου, στο πλαίσιο των δράσεων νησιωτικής πολιτικής που προωθεί η Κυβέρνηση, να ενισχυθεί περαιτέρω ο πρωτογενής τομέας που στηρίζει τις τοπικές οικονομίες των νησιών μας.

Μοιράσου το άρθρο!