Πολιτική

31/05/2022 - 09:23

Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα πληρωμής των εξόδων μετακίνησης των Περιφερειακών Συμβούλων και των υπαλλήλων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών 

 

Θέμα: Για την επίλυση των προβλημάτων της πληρωμής των εξόδων μετακίνησης των Περιφερειακών Συμβούλων και των υπαλλήλων των Περιφερειών

Είναι πέρα από κάθε λογική οι περιφερειακοί σύμβουλοι όλων των Περιφερειών της χώρας, που μετακινούνται για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων (τακτικών και έκτακτων) να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διαδικασία πληρωμής των μετακινήσεων τους, που συχνά να φτάνουν και στην μη πληρωμής τους.

Τα προβλήματα αυτά στις νησιωτικές Περιφέρειες είναι μεγαλύτερα και συνδέονται και με τις δυσκολίες της νησιωτικότητας και της επικοινωνίας των νησιών – Περιφερειακών Ενοτήτων και τις μετακινήσεις των κατοίκων.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν και να εφαρμόζονται ρυθμίσεις, που επιβάλουν διαδικασία δέσμευσης δαπάνης για κάθε μετακινούμενο περιφερειακό σύμβουλο και για κάθε υπάλληλο χωριστά κι όχι ανά ΚΑΕ σύμφωνα με το εκτιμώμενο κόστος μετακινήσεων, ανά τρίμηνο ή εξάμηνο.

Δεν είναι δυνατόν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να μην αντιλαμβάνονται ότι με τις «ατομικές» διαδικασίες δημιουργείται ένας τεράστιος όγκος δουλειάς, μια υπέρμετρη γραφειοκρατία, που επιβαρύνει χωρίς ουσία και νόημα τις οικονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών.

Χρειάζεται να επισημάνουμε επίσης ότι τις ίδιες γραφειοκρατικές διαδικασίες χρησιμοποιούν «υποχρεωτικά» και υπάλληλοι των Περιφερειών με αποτέλεσμα εκτός από τα αντίστοιχα προβλήματα, να δυσκολεύεται και το έργο των ελεγκτικών υπηρεσιών, αφού κοινοποιείται μέσω της ανάρτησης των σχετικών αποφάσεων στη «Διαύγεια» και ο προγραμματισμός των ελέγχων, κοινοποιείται δηλαδή που έχουν σκοπό να πραγματοποιήσουν ελέγχους οι υπάλληλοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Δεδομένου ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι υποχρεούνται να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και όλων των επιτροπών, στις οποίες τους έχει εκλέξει το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να πληρώνονται όλα τα έξοδα μετακίνησής τους με απλές διαδικασίες και εν προκειμένω να απαιτείται η έκδοση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης πληρωμής οδοιπορικών εξόδων για την συμμετοχή των Περιφερειακών Συμβούλων στα συλλογικά όργανα, για όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους οι οποίοι μετακινούνται σύμφωνα με το άρθρο 184 παρ. 3 του N. 3852/2010.

Το ελάχιστο, που έχετε να κάνετε έως ότου προχωρήσετε σε αναγκαίες ρυθμίσεις απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών, είναι να εκδώσετε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση προγραμματισμένων (χρονικά και από πλευράς κόστους) μετακινήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα να είναι δυνατή η έκδοση μιας απόφασης ανάληψης, ανεξάρτητα του αριθμού των μετακινουμένων.

 ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία πληρωμής των εξόδων μετακίνησης των Περιφερειακών Συμβούλων καθώς και των υπαλλήλων των Περιφερειών και να καλύπτονται πλήρως όλες οι μετακινήσεις τους.

 Οι Βουλευτές

  • Κατσώτης Χρήστος
  • Καραθανασόπουλος Νίκος                                                                                                                   
  • Κομνηνάκα Μαρία
  • Λαμπρούλης Γιώργος
  • Μαρίνος Γιώργος
  • Παπαναστάσης Νίκος
  • Στολτίδης Λεωνίδας
  • Συντυχάκης Μανώλης

 

Μοιράσου το άρθρο!