Πολιτική

17/05/2021 - 16:46

Ερώτηση στη Βουλή για τις ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρου Υγείας Άντισσας Ν. Λέσβου

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: Για τις ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρου Υγείας Άντισσας Ν. Λέσβου

Αγανάκτηση, αγωνία αλλά και ανασφάλεια νιώθουν οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Ερεσού-Αντίσσης στη Λέσβο, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό στο ΚΥ Άντισσας, το οποίο εξυπηρετεί 5,5 χιλ. περίπου κατοίκους, που αυξάνονται κατά πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα υπηρετούν μόλις δύο ειδικοί γιατροί, εκ των οποίων ο ένας συμμετέχει μόνο στις εφημερίες όντας μάλιστα σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ενώ οι εφημερίες για να καλυφθεί η 24ωρη λειτουργία του, καλύπτονται και από δύο ειδικευμένους γιατρούς του Κ.Υ. Καλλονής. Επιπλέον, από τους τρεις αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων εφτά χωριών, τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η θητεία των δύο εξ αυτών, αφήνοντας το ΚΥ με ένα μόνο αγροτικό γιατρό. Ορθοπεδικός έρχεται μόλις μία φορά το μήνα αλλά και η μαία, η οποία αποσπάστηκε τελικά στο Γενικό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, επισκέπτεται το ΚΥ δύο μέρες την εβδομάδα. Επίσης, ο οδοντίατρος του ΚΥ Άντισσας συμμετέχει στην τακτική λειτουργία και στις εφημερίες του οδοντιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου.

Στο ΚΥ εργάζονται μόνο δυο νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αδύνατον να καλύψουν την 24ωρη εφημερία, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες οι νυχτερινές βάρδιες. Ελλείψεις υπάρχουν και στις υπόλοιπες κατηγορίες προσωπικού, όπως π.χ. στους οδηγούς ασθενοφόρων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το Κέντρο Υγείας Άντισσας απέχει 74 χιλιόμετρα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, αλλά και στο προσωπικό καθαρισμού και τις παρασκευάστριες, οι οποίοι πολλές φορές εκτελούν και χρέη φύλακα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Αυτό το ίδιο ελάχιστο και εξαντλημένο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τα αυξημένα καθήκοντα που έχει επιφορτιστεί το ΚΥ, λόγω των συνθηκών της πανδημίας. Αφού σε αυτό λειτουργεί παράλληλα ειδικό ιατρείο για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων COVID-19, ενώ από τις αρχές του Απριλίου ξεκίνησε η καθημερινή δωδεκάωρη λειτουργία του ως Εμβολιαστικό Κέντρο.

Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης της Υγείας και της στήριξης των ομίλων στο χώρο της Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, καθώς αποτελεί κεντρική πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, αποδεικνύεται η ανάγκη αλλά και επιβάλλεται η ενίσχυση του ΚΥ ως πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

Α) Να εξασφαλισθεί η ασφαλής και με επάρκεια 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Άντισσας και του Εμβολιαστικού Κέντρου που λειτουργεί σε αυτό, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Β) Να στελεχωθεί το ΚΥ Άντισσας με όλο το αναγκαίο μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων (ιατρικό - νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό), καθώς και να μονιμοποιηθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, που εργάζεται ήδη σε αυτό, με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας. 

Η Βουλευτής

Κομνηνάκα Μαρία

Μοιράσου το άρθρο!