Πολιτική

28/11/2012 - 13:52

Ερώτηση Τ. Κουίκ για τα προβλήματα υποδομών της δικαιοσύνης στη Λέσβο

Ερώτηση Τ.Κουίκ για τα προβλήματα υποδομών της δικαιοσύνης στη Λέσβο

Λέσβο, αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και αυτή η Εκλογική Περιφέρεια. Όπως ενημερώνει τον Τέρενς Κουίκ ο Πολιτευτής Λέσβου του Κινήματος, δικηγόρος Εμμανουήλ Αρμενάκας, «σημαντικότερο όλων των προβλημάτων είναι η έλλειψη υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης και στο Ειρηνοδικείο Πλωμαρίου, μολονότι υπάλληλοι από άλλες υπηρεσίες και δη από τη Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής και από το Δήμο Λέσβου, έχουν ζητήσει μετάταξη».

 

To  κείμενο της Ερώτησης.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΤΩΝΗ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ

 

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΛΥΜΕΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Σας  θέτω  διά της παρούσης  τα  άμεσα  και επείγοντα  προβλήματα  που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη στη Λέσβο, προκειμένου να  γίνουν άμεσες παρεμβάσεις σας.

 

Οπως με ενημέρωνει ο Πολιτευτής Λέσβου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, δικηγόρος Εμμανουήλ Αρμενάκας, σημαντικότερο  όλων των προβλημάτων είναι η έλλειψη υπαλλήλων  στο Πρωτοδικείο  Μυτιλήνης  και  στο  Ειρηνοδικείο  Πλωμαρίου, μολονότι  υπάλληλοι  από άλλες υπηρεσίες και δη  από τη Γραμματεία Νησιωτικής  Πολιτικής και από το Δήμο Λέσβου, έχουν ζητήσει μετάταξη.

 

Συγκεκριμένα:

 

1.Με  την ίδρυση και λειτουργία του  Εφετείου  Βορείου  Αιγαίου  με έδρα  τη Μυτιλήνη  και  εγκατάστασης  του σε  γραφεία  του έναντι του Πρωτοδικείου ευρισκομένου  πρώην Υπουργείου  Αιγαίου (νυν γραμματεία),  αποψιλώθηκε το  Πρωτοδικείο  από υπαλλήλους. Σήμερα  το Πρωτοδικείο  λειτουργεί με  έξι υπαλλήλους. Οι υπάλληλοι  αυτοί  πρέπει να εξυπηρετήσουν  εννέα Πρωτοδίκες,  δύο Προέδρους Πρωτοδικών, και  160 δικηγόρους.

 

Δηλαδή συνολικά (Πρωτοδικείο, Εισαγγελία, Εισαγγελία Εφετών) επί 72  οργανικών  θέσεων σήμερα  υπηρετούν  μόνο 45 δικαστικοί υπάλληλοι.

 

2.Τα Ειρηνοδικεία  της  Λέσβου, εξυπηρετούνται  από δύο Ειρηνοδίκες μόνο. Και όπως αναφέρει σε ηλεκτρονική επιστολή του ο κ.Αγγελάκας, «αναμένεται η ανάληψη καθηκόντων   πρωτοδιορισθέντων  μετά την άσκηση  τους,  αλλά εννοείται  ότι  με  την αύξηση  της  αρμοδιότητας,  δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες».

 

Επίσης έχουν μειωθεί  οι υπάλληλοι αυτών,  αφού μετατέθηκαν  στη Εισαγγελία  Εφετών  Β. Αιγαίου.

 

Συγκεκριμένα  λειτουργούν χωρίς υπάλληλο  από το 2011  τα  υπό  κατάργησην Ειρηνοδικεία Ερεσσού, Παπάδου, Πολιχνίτου και  δεν έχει  υπάλληλο και το  Ειρηνοδικείo Πλωμαρίου,  για το  οποίο έχουν γίνει  σοβαροί  αγώνες  διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής  Πλωμαρίου με αποτέλεσμα αυτό να διασωθεί. Μάλιστα  απο τον Ιανουάριο,  οπότε  θα  γίνει η συνένωση των Ειρηνοδίκείων  και  θα λειτουργούν στη Λέσβο  τρία Μυτιλήνης, Καλλονής και Πλωμαρίου, αυτό  του  Πλωμαρίου στερείται υπαλλήλου.

 

3.Υπάρχει  κενή  θέση δικαστικού επιμελητή στο Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης (μετατέθηκε στο Εφετείο).

 

4.Έχουν ζητήσει μετάταξη  από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής  Πολιτικής , 24 υπάλληλοι, οι  οποίοι μπορούν να  καλύψουν τις κενές θέσεις υπαλλήλων, έχει δε υποβληθεί σχετικό έγγραφο με τα ονόματα  τους.

 

5. Υπάρχει επίσης ζήτημα με τις αίθουσες  στέγασης  του  Εφετείου Βορείου Αιγαίου το  οποίο  συνεδριάζει στις αίθουσες του Πρωτοδικείου.  Έτοιμες αίθουσες υπάρχουν στη Γενική Γραμματεία  Αιγαίου (κτίριο  Υπουργείου).

 

Κύριε Υπουργέ ερωτάσθε:

 

Τις σκοπεύετε να κάνετε για την επίλυση των προβλημάτων που σας αναφέρω με απόλυτη σαφήνεια;

 

Θα σας παρακαλέσω να μου απαντήσετε για το καθένα ξεχωριστά, όπως σας τα έχω αριθμήσει.

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

 

 

Μοιράσου το άρθρο!