Πολιτική

08/04/2014 - 14:53

Ερώτηση Τ. Κουίκ για τους αρχαιολογικούς χώρους στο Βόρειο Αιγαίο

Έρευνα για τους Αρχαιολογικούς Χώρους του Βόρειου Αιγαίου ζήτησε με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

 

Το Κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

EΡΩΤΗΣΗ KAI ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

 

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

κ. Υπουργέ,

Όπως συνάγεται και από την εισηγητική έκθεση του ν. 3028/2002, τα μνημεία, ως μαρτυρίες του ανθρώπινου βίου που συγκροτούν αναγκαίο παράγοντα για τη διαμόρφωση και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των συλλογικών ταυτοτήτων καθώς και για τη διασφάλιση, χάριν και των επερχόμενων γενεών, της ιστορικής συνέχειας και παράδοσης, αλλά και συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής, συνιστούν ουσιώδες στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς η προστασία της οποίας αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας.

Είναι συγχρόνως, ενόψει και της αναθεωρημένης διατάξεως του άρθρου 24 παρ. 1 του Συντάγματος, ευθύνη και δικαίωμα του καθενός.

Σύμφωνα με το ν. 3028/2002 τα μνημεία για να χαρακτηριστούν ως προστατευτέα, πρέπει να υφίσταται ανάλογη πράξη χαρακτηρισμού.

Κατόπιν αυτών, σας ερωτώ:

  1. Υπάρχουν μνημεία στο Βόρειο Αιγαίο, σε όλα τα νησιά του, τα οποία να είναι χαρακτηρισμένα ως προστατευτέα, χωρίς να έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία του ν 3028/2002;
  2. Μπορούν να χαρακτηριστούν μνημεία παλαιοχριστιανικής Βασιλικής χωρίς αντίστοιχη πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας;

 

Παρακαλώ να μου καταθέσετε εγγράφως τα μνημεία παλαιοχριστιανικής Βασιλικής της περιφέρειας Β. Αιγαίου.

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Μοιράσου το άρθρο!