Πολιτική

17/11/2013 - 00:11

Ερώτηση Θ. Βαλσαμίδη για τη μελέτη του δρόμου «Αγιάσου – Μεγαλοχωρίου


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
με βάση το Άρθρο 16 του Κανονισμού Λειτουργίας Π.Σ.


Θέμα: Ολοκλήρωση της μελέτης για την επαρχιακή οδό «Αγιάσος – Μεγαλοχώρι»

κ. Περιφερειάρχη,
Από τον τοπικό τύπο ενημερωθήκαμε για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, με την οποία εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο για την αποκατάσταση της βατότητας της οδού Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου, συνολικού Π/Υ 1.800.000 ευρώ. Η απόφαση αυτή είναι μια θετική εξέλιξη προκειμένου να μπορέσουν να δρομολογηθούν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της βατότητας στο τμήμα της επαρχιακής οδού Μεγαλοχώρι – Αγιάσος (μήκους 6.8 χιλιομέτρων) που παραμένει μέχρι σήμερα χωματόδρομος.

Για τη βελτίωση όμως της επαρχιακής οδού «Αγιάσος – Μεγαλοχώρι» η τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου είχε αναθέσει σχετική μελέτη, η οποία δεν διεκόπη το 2009, αλλά ήταν σε εξέλιξη έως τα τέλη του 2010. Στο πλαίσιο της μελέτης προβλέπεται η βελτίωση της οδού σε συνολικό μήκος 17,1 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 12,1 χιλιόμετρα αφορούν τη βελτίωση της υφιστάμενης οδού από τη διακλάδωση προς Πολιχνίτο έως την Αγιάσο και από την Αγιάσο (στο ύψος του Σανατορίου) έως το Μεγαλοχώρι και τα υπόλοιπα 5 χιλιόμετρα αποτελούν νέα χάραξη παράκαμψης του οικισμού της Αγιάσου.

Παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία εκπόνησης της μελέτης, έως τα τέλη του 2010 είχε ολοκληρωθεί και εγκριθεί σειρά επιμέρους μελετών και πιο συγκεκριμένα:

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
•    Αναγνωριστική μελέτη Οδοποιίας παράκαμψης Αγιάσου
•    Προμελέτη οδοποιίας
ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
•    Αναγνωριστική Γεωλογική μελέτη παράκαμψης Αγιάσου
•    Αναγνωριστική Γεωλογική μελέτη Βελτίωσης ΕΟ Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου
•    Οριστική Γεωλογική μελέτη (μελέτη υπό έγκριση)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
•    Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
•    Φάκελος Στοιχείων τμήματος από Μεγαλοχώρι έως αρχή Παράκαμψης Αγιάσου
•    Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (μελέτη υπό έγκριση)
ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
•    Τοπογραφικές αποτυπώσεις

Στο στάδιο του ελέγχου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η οποία συντάχθηκε και υπεβλήθη στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών στις 15.07.2010, προέκυψε το θέμα της διάθεσης της περίσσειας των εκσκαφών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπήρξε σχετική αλληλογραφία του μελετητή με τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και τη Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Βορ. Αιγαίου και έτσι στις 29.07.2011 υπεβλήθη πρόταση από το μελετητή για τη διάθεση της περίσσειας των εκσκαφών και για την εφαρμογή εναλλακτικής διατομής στην οδό με στόχο την μείωση των ποσοτήτων των εκσκαφών.

Μέχρι σήμερα όμως, 2 χρόνια μετά, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για το θέμα αυτό, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η διαδικασία για την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου και η μελέτη να σταματήσει.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Αγιάσου και Πλωμαρίου, παρακαλώ να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες που σκοπεύει να κάνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω μελέτη το συντομότερο δυνατό και να είναι δυνατή η χρηματοδότηση και υλοποίηση του συνολικού έργου, στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.


Με τιμή

Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!