Πολιτική

16/09/2011 - 10:34

Ερώτηση Θ.Βαλσαμίδη για συμπληρωματικές πιστώσεις 4 έργων από το ΕΣΠΑ

κ. Περιφερειάρχη Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι σήμερα ο φορέας υλοποίησης μελετών που εκπονούνται και είναι σε εξέλιξη, για τη βελτίωση σημαντικών οδικών αξόνων στο νησί της Λέσβου. Οι μελέτες αυτές ξεκίνησαν να υλοποιούνται τα προηγούμενα χρόνια, είτε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, είτε από την κρατική Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα:

- Η μελέτη της επαρχιακής οδού «Αμπελικό – Σταυρός», αφορά ένα οδικό άξονα ο οποίος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της νότιας Λέσβου και θα συνδέσει την περιοχή του Πλωμαρίου και της Αγιάσου με τα Βατερά και τον Πολιχνίτο. Η μελέτη αυτή βρίσκεται στη φάση της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων.

- Η μελέτη «Βελτίωση Τμημάτων της επαρχιακής οδού Παπάδος - Πλωμάρι», αφορά τη βελτίωση των πιο επικίνδυνων τμημάτων του οδικού άξονα που οδηγεί στο Πλωμάρι. Η μελέτη αυτή βρίσκεται στη φάση της εκπόνησης της Οριστικής Μελέτης.

- Η μελέτη «Βελτίωση της επαρχιακής Οδού Μεγαλοχώρι – Αγιάσος», αφορά την κατασκευή του οδικού άξονα που θα συνδέσει την Αγιάσο με το Μεγαλοχώρι και ουσιαστικά τη νότια με την κεντρική Λέσβο. Η μελέτη αυτή βρίσκεται στη φάση της έγκρισης των Περιβαλλοντικών όρων.

- Η μελέτη της επαρχιακής οδού «Θερμής – Μανταμάδου», αφορά την βελτίωση του κεντρικού οδικού άξονα της ανατολικής Λέσβου, στον οποίο κινείται πολύς κόσμος κυρίως λόγω των θρησκευτικών προσκυνημάτων.

Για την ολοκλήρωση των μελετών αυτών απαιτούνται επιπλέον πόροι, χωρίς την εξασφάλιση των οποίων δεν μπορούν να φθάσουν και σε φάση ολοκλήρωσης τα έργα για τους εν λόγω οδικούς άξονες.

Όπως γνωρίζετε οι μελέτες αυτές χρηματοδοτούνται από Εθνικούς Πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και είναι ενταγμένες στη ΣΑΜΠ 0883 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. H πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας στις 29.08.2011 για την έγκριση της ΣΑΜΠ 0883 για το έτος 2011, δεν επέφερε καμία αύξηση στους Προϋπολογισμούς των εν λόγω μελετών, παρά το αντίστοιχο αίτημα, που όπως μας είχατε ενημερώσει υποβλήθηκε το Μάρτιο 2011 από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αντίστοιχα αιτήματα είχαν υποβληθεί και το έτος 2010 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, τόσο προς το αρμόδιο Υπουργείο, όσο και προς την κρατική Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μελέτες που αφορούν σημαντικούς οδικούς άξονες της Λέσβου και η έγκαιρη ολοκλήρωση τους μπορεί να διασφαλίσει την υλοποίηση των αντίστοιχων έργων με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, αλλά και λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης που προφανώς κάνει αδύνατη την εξασφάλιση των απαραίτητων εθνικών πόρων, η μόνη εφικτή λύση είναι η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των μελετών από το ΕΣΠΑ.

Με βάση τα παραπάνω, παρακαλώ να μας ενημερώσετε για το αν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πρόκειται να εξασφαλίσει τις συμπληρωματικές πιστώσεις για την ολοκλήρωση των μελετών από το Ε.Π. «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013» του ΕΣΠΑ;

Με τιμή

Θεόδωρος Βαλσαμίδης Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου με το Συνδυασμό «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

Μοιράσου το άρθρο!