Ερώτηση Τ.Κουίκ για επικείμενο κλείσιμο Κέντρου Υγείας Άντισσας
Την υποβάθμιση και το επικείμενο λουκέτο στο Κέντρο Υγείας Άντισσας Λέσβου, ως άμεσο απότοκο των επιλογών της γαλαζοπράσινης μνημονιακής συγκυβέρνησης, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Το Κέντρο Υγείας Άντισσας άνοιξε τις πόρτες του το 1986 και από τότε οι κάτοικοι της Δυτικής Λέσβου εξυπηρετούνται καθημερινά εκεί όσον αφορά στις παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.Το ενδεχόμενο κλεισίματός του προκαλεί πανικό σε όλους, αφού όπως όλο λένε τίθενται άμεσα σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας www.emprosnet.gr, στο οποίο βασίζεται η παρούσα Ερώτηση:
«Την ίδια στιγμή, στο Κέντρο Υγείας παρατηρούνται ελλείψεις κυρίως όσον αφορά στο προσωπικό.
»Αναλυτικότερα, υπάρχουν μόνο τρεις αγροτικοί γιατροί από τους οκτώ που πρέπει να έχει, όπως είπε η αγροτική γιατρός Ιωάννα Πολυπαθέλλη, που υπηρετεί στο Κ.Υ. Άντισσας.
»Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στη συνταγογράφηση των ασφαλισμένων στα χωριά όπου υπάρχουν κενά. Σε αυτά πηγαίνουν γιατροί μια φορά κάθε μία ή κάθε δύο εβδομάδες, για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι.
»Ακόμη, δεν υπάρχει οδοντίατρος και παιδίατρος, και όσον αφορά στις θέσεις γιατρών Γενικής Ιατρικής, είναι καλυμμένες οι τρεις από τις τέσσερις.
»Βέβαια, εκτός από τους γιατρούς, κενά παρατηρούνται, όπως είχε πει ο διευθυντής τού Κ.Υ. Άντισσας, Στρατής Παυλής, και σε άλλες θέσεις προσωπικού που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τού Κ.Υ..
»Σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται και με τους οδηγούς των ασθενοφόρων, που είναι τέσσερις αντί για πέντε που προβλέπεται.
«Αληθεύουν οι φήμες για επικείμενο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Αντίσσης; Με ποιο δικαίωμα, βυθίζετε τη Δυτική Λέσβο στις σκοτεινές εποχές της δεκαετίας του ’60; Πώς είναι δυνατόν να στερείτε το δικαίωμα πρόσβασης των κατοίκων του ακριτικού αυτού νησιού από το αγαθό της Υγείας;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την κάλυψη των αναγκών της προαναφερόμενης Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και την πρόσληψη ενός ακόμα οδηγού ασθενοφόρου.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ-ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΣΣΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
Κάθετα αντίθετοι είναι οι κάτοικοι της Άντισσας, αλλά και των γειτονικών περιοχών, στο ενδεχόμενο κλεισίματος του Κέντρου Υγείας Άντισσας. Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως υποστηρίζουν, θα μπουν σε κίνδυνο άνθρωποι, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις ατόμων που γλύτωσαν τη ζωή τους επειδή τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο Κ.Υ. Άντισσας μέχρι να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Το Κέντρο Υγείας Άντισσας άνοιξε τις πόρτες του το 1986 και από τότε οι κάτοικοι της Δυτικής Λέσβου εξυπηρετούνται καθημερινά εκεί όσον αφορά στις παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.Το ενδεχόμενο κλεισίματός του προκαλεί πανικό σε όλους, αφού όπως όλο λένε τίθενται άμεσα σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας www.emprosnet.gr, στο οποίο βασίζεται η παρούσα Ερώτηση:
«Την ίδια στιγμή, στο Κέντρο Υγείας παρατηρούνται ελλείψεις κυρίως όσον αφορά στο προσωπικό.
Αναλυτικότερα, υπάρχουν μόνο τρεις αγροτικοί γιατροί από τους οκτώ που πρέπει να έχει, όπως είπε η αγροτική γιατρός Ιωάννα Πολυπαθέλλη, που υπηρετεί στο Κ.Υ. Άντισσας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στη συνταγογράφηση των ασφαλισμένων στα χωριά όπου υπάρχουν κενά. Σε αυτά πηγαίνουν γιατροί μια φορά κάθε μία ή κάθε δύο εβδομάδες, για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι. Ο Βασίλης Βλάτσιος, αγροτικός γιατρός που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Καλλονής, βρισκόταν την Κυριακή στο Κ.Υ. Άντισσας. Το Κ.Υ. Καλλονής «δανείζει» αγροτικούς γιατρούς προκειμένου να βγουν οι βάρδιες.
Ακόμη, δεν υπάρχει οδοντίατρος και παιδίατρος, και όσον αφορά στις θέσεις γιατρών Γενικής Ιατρικής, είναι καλυμμένες οι τρεις από τις τέσσερις.
Βέβαια, εκτός από τους γιατρούς, κενά παρατηρούνται, όπως είχε πει ο διευθυντής τού Κ.Υ. Άντισσας, Στρατής Παυλής, και σε άλλες θέσεις προσωπικού που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τού Κ.Υ..
Σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται και με τους οδηγούς των ασθενοφόρων, που είναι τέσσερις αντί για πέντε που προβλέπεται. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Κώστας Παπαμιχαλάκης που κάνει τη δουλειά αυτή από τότε που άνοιξε το Κ.Υ., σπάνια ήταν καλυμμένες οι θέσεις όλων των οδηγών, συνήθως ήταν τέσσερις. Όπως όμως επισημαίνει, παλαιότερα πληρώνονταν για τις επιπλέον ώρες που δούλευαν προκειμένου να μην υπάρχει κενό. Ωστόσο τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και σε περίπτωση που δουλέψει πέραν του ωραρίου του, δεν πληρώνεται.
Ακόμη, υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές αντί για πέντε, φύλακες μόνο δύο, ενώ δουλεύει μόνο μία καθαρίστρια με δίμηνη σύμβαση, όταν προβλέπονται δύο μόνιμες θέσεις για τις καθαρίστριες. Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι οι βάρδιες των νοσηλευτών δεν καλύπτουν όλο το 24ωρο, οπότε οι γιατροί κάποιες φορές καλούνται να κάνουν τη δουλειά αυτή, όπως και τη δουλειά του φύλακα, κυρίως την ημέρα.
Οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό, με αφορμή το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας, υποστηρίζουν ότι αν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται, τότε οι επιπτώσεις στις ζωές των κατοίκων θα είναι πολύ σοβαρές».
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.Αληθεύουν οι φήμες για επικείμενο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Αντίσσης;
2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό της προαναφερόμενης Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας;
3.Θα καλύψετε την κενή θέση οδηγού ασθενοφόρου του Κ.Υ. Αντίσσης;
4. Με ποιό τρόπο θα εξασφαλίσετε την υγειονομική θωράκιση των νησιών μας ώστε να μην υπάρξει η επιδιωκόμενη εξάρτηση και σε θέματα Υγείας από τη γείτονα χώρα;
5. Με ποιο δικαίωμα, βυθίζετε τη Δυτική Λέσβο στις σκοτεινές εποχές της δεκαετίας του ’60; Πώς είναι δυνατόν να στερείτε το δικαίωμα πρόσβασης των κατοίκων του ακριτικού αυτού νησιού από το αγαθό της Υγείας;
6. Εάν χαθούν ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια της διακομιδής του οποιουδήποτε ασθενούς στο Νοσοκομείο της Λέσβου, ποιος θα φέρει την ποινική και αστική ευθύνη;
7.Σε περίπτωση που δεν λάβετε προσήκοντα μέτρα, κατανοείτε ότι καταστρατηγείτε το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι «το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων»;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ