Skip to main content
|

Ερώτηση του ΚΚΕ για το Κέντρο φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης σχετικά με το Κέντρο φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης Λέσβου. Αναλυτικά, το κείμενο:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Κέντρο φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης Λέσβου
 
Το κέντρο φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) βρίσκεται στην περιοχή Δάφια Καλλονής, σε απόσταση 40 χιλ. από την πόλη της Μυτιλήνη στο κέντρο του νησιού. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο όπου από τις 22-2/2006 λειτουργούσε το ΚΕΚΥΑμεΑ Λέσβου.
 
Έπειτα από την κατάργηση του ΚΕΚΥΚΑμεΑ Λέσβου ως ΝΠΔΔ, βάσει του Νόμου 4025/11 ΦΕΚ 228/Α΄ /2-11-2011 περί «Ανασυγκρότησης Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση του ΕΣΥ και άλλες διατάξεις», μετονομάστηκε σε Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) και εντάχθηκε στο «Βοστάνειο» Γ.Ν. Μυτιλήνης. Σήμερα απευθύνεται σε όλο τον πληθυσμό ΑμεΑ του νησιού, ενήλικες και παιδιά. Σκοπός βάσει του Νόμου 4025/11 κεφ. Β’ αρ. 12 των ΚΕΦΙΑΠ είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφοριακού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος και άτομα όλων των ηλικιών με κινητικά ή νοητικά ή αναπτυξιακά αισθητηριακά προβλήματα.
 
Αυτή τη στιγμή το Κέντρο λειτουργεί με 1 Κοινωνική λειτουργό ΤΕ, 1 Επισκέπτρια υγείας ΤΕ, 1 Ψυχοθεραπευτή ΤΕ, 1 Φυσικοθεραπευτή ΤΕ, Λογοθεραπευτή ΤΕ και τρεις διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι είναι με απόσπαση-μετακίνηση. Δεν έχει μόνιμο γιατρό φυσίατρο και νευρολόγο και οι ανάγκες εξυπηρετούνται από γιατρό του Νοσοκομείου ο οποίος δεν μπορεί να είναι συνέχεια εκεί μιας και είναι ο μοναδικός νευρολόγος του νοσοκομείου.
 
Το κέντρο εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση μέχρι 40 φυσικοθεραπείες καθώς και 24 με 30 εργοθεραπείες και αποθεραπείες. Περιστατικά που αυξάνουν συνεχώς, αλλά το υπάρχον προσωπικό παρά τη φιλότιμη προσπάθεια δε μπορεί να ανταπεξέλθει.
 
Επιπλέον να σημειωθεί ότι στο νησί έχουν αυξηθεί τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και οι παθόντες αναγκάζονται να φεύγουν για αποκατάσταση στην Αθήνα, τη Λάρισα ή τα Τρίκαλα ακόμη και σε ιδιωτικά κέντρα, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να επωμίζονται δυσβάστακτο οικονομικό βάρος.
 
Να τονιστεί ότι πρόκειται για ένα πλήρως εξοπλισμένο κέντρο το οποίο διαθέτει υδρομασάζ, πισίνα, μεγάλους χώρους, για μασάζ με ειδικά κρεβάτια για παιδιά που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, μεγάλες αίθουσες για εργοθεραπεία, λογοθεραπεία καθώς επίσης και ξενώνα δώδεκα κρεβατιών, ο οποίος όμως δε λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.
 
Σοβαρό πρόβλημα επίσης είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει σταθερή συγκοινωνία που να συνδέει περιοχές του νησιού μας με το συγκεκριμένο κέντρο για τη μεταφορά των ασθενών.
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:
 
Να αναπτυχθεί σαν ένα σύγχρονο, δημόσιο κέντρο αποκατάστασης, με την ανάλογη στελέχωση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που θα μπορεί να καλύπτει τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά.
 
Ειδικότερα τι μέτρα θα λάβει για την άμεση πρόσληψη μόνιμων φυσιάτρων και νευρολόγων και για τη σύνδεση του κέντρου με το υπόλοιπο νησί.
 
Για όσο καιρό συνεχίζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση να καλύπτονται 100% από το κράτος τα έξοδα των ασθενών και των συνοδών τους όταν αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλη πόλη για τις αναγκαίες θεραπείες.
 
 
πηγή: www.902.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία