Πολιτική

24/06/2011 - 16:25

Ερώτηση Βαλσαμίδη για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων της Λέσβου

Ερώτηση του κ. Θεόδωρου Βαλσαμίδη προς τον Περιφεριάρχη κ. Νάσο Γιακαλή:

κ. Περιφερειάρχη,

το 2007 χρηματοδοτήθηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. η εκπόνηση του Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης για το νησί της Λέσβου, μετά από αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου και άλλων τοπικών φορέων του νησιού Στόχος του σχεδίου ήταν να πραγματοποιηθεί καταρχήν η καταγραφή και αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης σε ότι αφορά τη διαχείριση των υδατικών πόρων της Λέσβου, η εκτίμηση των αναγκών για τα επόμενα τουλάχιστον 40 χρόνια και η Α΄ Φάση της ωρίμανσης των έργων που θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να υπάρξει συνολική αξιοποίηση και διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού.

Η Ειδική Διαχειριστική Μελέτη Υδατικών Πόρων για τη Λέσβο υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Δ6 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου τον Απρίλιο 2009 και έχει ολοκληρωθεί, οι προκαταρτικές Μελέτες για τα έργα που προβλέπονται στο Σχέδιο και πιο συγκεκριμένα για το Φράγμα Τσικνιά, το Φράγμα Πολιχνίτου, τις 2 Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (Ταχυδιυλιστήρια) και τους αγωγούς μεταφοράς νερού συντάχθηκαν, ενώ το Φθινόπωρο 2010 ολοκληρώθηκε και η Α΄ Φάση της ωρίμανσης των έργων με την Προέγκριση Χωροθέτησης (Π.Π.Ε.Α.) των έργων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο. Όλη αυτή η προσπάθεια προχώρησε χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια που έγινε από την αρμόδια Διεύθυνση Δ6 της Γ.Γ.Δ.Ε. σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς και τις αντίστοιχες τοπικές Υπηρεσίες.

Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τα έργα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο θα έπρεπε να προχωρήσει η διαδικασία για τη δημοπράτηση της Β΄ φάσης της μελέτης, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται να εκπονηθούν οι τεχνικές μελέτες για τα έργα (Μ.Π.Ε., υποστηρικτικές μελέτες, Οριστικές Μελέτες και Κτηματολόγια), αξιοποιώντας παράλληλα τα στοιχεία και τις υποστηρικτικές μελέτες που είχαν εκπονηθεί στο παρελθόν για κάποια από εν λόγω έργα.

Δυστυχώς όμως, από το Φθινόπωρο 2010 μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως εξέλιξη στο θέμα της Β΄ Φάσης της μελέτης. Η μελέτη δεν έχει χρηματοδοτηθεί και προφανώς δεν έχει προχωρήσει και η διαδικασία για τη δημοπράτηση της, παρά το γεγονός ότι το θέμα αυτό είχε τεθεί υπόψη του τ. Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου τον Οκτώβριο του 2010.

Έτσι, ενώ το έργο της αξιοποίησης του Ταμιευτήρα της Λιμνοδεξαμενής της Μήθυμνας που περιλαμβάνεται στην Ειδική Διαχειριστική Μελέτη Υδατικών Πόρων για τη Λέσβο και θα συμβάλλει στην επίλυση σημαντικών υδρευτικών προβλημάτων στις περιοχές της Πέτρας και της Μήθυμνας έχει δρομολογηθεί με την επικείμενη χρηματοδότηση του έργου από το Ε.Π. «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013», τα υπόλοιπα έργα που περιλαμβάνονται στο Σχεδιασμό (Φράγμα Τσικνιά, Φράγμα Πολιχνίτου κλπ) κινδυνεύουν να χάσουν τη δυνατότητα υλοποίησης από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, αφού η Β΄ Φάση της μελέτης δεν έχει ούτε εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση !!

κ. Περιφερειάρχη Δεδομένης σημασίας που έχει η υλοποίηση του Σχεδίου για την Ύδρευση της Λέσβου τόσο για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όσο και για την ανάπτυξη του νησιού, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο κίνδυνος της λειψυδρίας διαρκώς αυξάνεται, παρακαλώ να μας ενημερώσετε σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προς τα αρμόδια Υπουργεία για την εξεύρεση της απαραίτητης πίστωσης για τη χρηματοδότηση της Β΄ Φάσης της μελέτης για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων της Λέσβου και για την επιτάχυνση της διαδικασίας δημοπράτηση της;

Με τιμή

Θεόδωρος Βαλσαμίδης Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου με το Συνδυασμό «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

Μοιράσου το άρθρο!