Πολιτική

18/12/2013 - 17:47

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ (Γ.Ζερδελής) για την εμβολιαστική μέριμνα απόρων

Ανύπαρκτη η εμβολιαστική μέριμνα για τα παιδιά και τους έφηβους ανασφάλιστων και άπορων οικογενειών

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων βουλευτών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Ζερδελής.

Η πρόληψη και η ουσιαστική υγειονομική μέριμνα και παρακολούθηση για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχουν πληγεί καίρια στην περίοδο εφαρμογής του Μνημονίου στο χώρο της υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παντελής έλλειψη συνεκτικής εμβολιαστικής πολιτικής για τα παιδιά και τους έφηβους που προέρχονται από ανασφάλιστες ή άπορες οικογένειες, ενώ, κατά τα άλλα, το υπουργείο Υγείας έχει προβεί στην έκδοση διαδοχικών εγκυκλίων, οι οποίες υποτίθεται ότι θα επέλυαν το πρόβλημα. Ένα χρόνο μετά από την πρώτη αυτή εγκύκλιο, που θα ήραν τα διάφορα εμπόδια των ανασφάλιστων και των άπορων παιδιών προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα υποχρεωτικά εμβόλια στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού:

  1. Το υπουργείο Υγείας και οι Υγειονομικές Περιφέρειες δεν έχουν πιστοποιήσει τα εμβολιαστικά κέντρα, στα οποία θα προσέρχονται τα ανασφάλιστα κα άπορα παιδιά για να κάνουν τα εμβόλια τους.
  2. Δεν έχει καταγραφεί ο πληθυσμός των ανασφάλιστων και άπορων παιδιών.
  3. Όπου υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα ή αιτήσεις υπαγωγής κοινωνικών ή δημοτικών ιατρείων στο δίκτυο των εμβολιαστικών κέντρων, οι χώροι αυτοί δεν έχουν προμηθευτεί μέρος ή το σύνολο των εμβολίων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.
  4. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι ότι χιλιάδες παιδιά και έφηβοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ οι οικογένειες αυτές αναγκάζονται να καταβάλλουν εξολοκλήρου από τις πενιχρές οικονομίες τους το κόστος των εμβολίων.

Για το κρίσιμο και ζέον αυτό θέμα, το οποίο ταλανίζει χιλιάδες οικογένειες, βουλευτές της ΚΟ και της ΕΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητώντας και την κατάθεση όλων των εγγράφων με τα οποία θα τεκμηριώνεται σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το υπουργείο Υγείας, προκειμένου όλα τα παιδιά να μπορούν να πραγματοποιήσουν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειές τους, τα εμβόλιά τους.

Μοιράσου το άρθρο!