Πολιτική

08/10/2012 - 12:59

Ερώτηση Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για χρηματοδότηση Κέντρων Πρόληψης

Παύλος Βογιατζής Lesvosnews

trong>Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Αντρέα Λυκουρέντζο, με θέμα τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων, συνυπέγραψε ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής. Η Ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου, φέροντας την υπογραφή συνολικά 41 Βουλευτών.

 
Όπως διατυπώνεται στην Ερώτηση, τα Κέντρα Πρόληψης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περίοδο της κρίσης, που καλούνται, πολύ περισσότερο στην επαρχία και τις νησιωτικές περιοχές, ελλείψει άλλων δομών, να προσφέρουν ευρύτερα υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υγείας. Δυστυχώς όμως, και παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότησή τους προβλέπεται από την «Προγραμματική Σύμβαση για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης», τα Κέντρα αυτά έχουν λάβει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού ποσού για το 2012 και αυτό όχι ολόκληρο. Ο λόγος είναι αφενός η αυθαίρετη περικοπή, στην οποία προέβη το Υπουργείο Υγείας και αφετέρου, ότι ακόμη και το ποσό που έχει διατεθεί από το Υπουργείο για τα Κέντρα, δεν έχει αποδοθεί σε αυτά από τον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος μεσολαβεί στη διάθεση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο προς τα Κέντρα Πρόληψης.
 
Εκείνο συνεπώς, που υπογραμμίζεται από τους συνυπογράφοντες Βουλευτές στην Ερώτηση προς τον Υπουργό είναι η ανάγκη άρσης της αυθαίρετης περικοπής και εξασφάλισης της προβλεπόμενης από την Προγραμματική Σύμβαση χρηματοδότησης των Κέντρων, τόσο για το 2012, όσο και για το 2013, αλλά και η ανάγκη ρύθμισης της δομής αυτών των Κέντρων, ούτως ώστε να μην παρεμβαίνει ο ΟΚΑΝΑ στη διάθεση των χρηματικών πόρων προς αυτά.
 
Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, συνυπέγραψε τη συγκεκριμένη Ερώτηση, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες των Κέντρων Πρόληψης του Ν. Λέσβου «ΠΝΟΗ» στη Μυτιλήνη και «ΠΟΛΙΟΧΝΗ» στη Λήμνο, λαμβάνοντας υπόψη του τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζουν τα Κέντρα αυτά στις τοπικές κοινωνίες των δύο νησιωτικών περιοχών. Ο Βουλευτής άλλωστε, σε σχετική του δήλωση, επισημαίνει ότι: «Δεν είναι δυνατό να στερούμε τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, αλλά και γενικότερα της ελληνικής επαρχίας, από την ουσιαστική στήριξη που μπορούν να προσφέρουν δομές, όπως αυτές των Κέντρων Πρόληψης, δεδομένων των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, αλλά και των αντικειμενικών δυσκολιών μετακίνησης που οι κάτοικοι αυτών των περιοχών αντιμετωπίζουν καθημερινά. Η Πολιτεία οφείλει να παρέχει στους πολίτες της τη στήριξη που χρειάζονται, ώστε να νοιώθουν και να είναι υγιείς. Η αναδιάρθρωση και οι περικοπές στο σύστημα υγείας, σίγουρα δεν μπορούν να προκύψουν από την ελλειπή χρηματοδότηση δομών, όπως τα Κέντρα Πρόληψης».
 
Βλέπε ερώτηση στο επισυναπτόμενο αρχείο
Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Ερώτηση Βουλευτών 2.3 MB

Μοιράσου το άρθρο!