Πολιτική

04/06/2011 - 14:08

Εθελοντικό Πρόγραμμα Επαναχρησιμοποίησης Σχολικών Βιβλίων στη Λέσβο

Περιφερειακή Εκπαίδευση Βορείου Αιγαίου
Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλει το Υπουργείο Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ., με στόχο την ευαισθητοποίηση του μαθητικού δυναμικού αναφορικά με την περιβαλλοντική, χρηστική και συναισθηματική αξία του βιβλίου, αλλά, κυρίως, την παροχή έμπρακτων παραδειγμάτων σεβασμού προς το δημόσιο αγαθό, σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στο «Εθελοντικό Πρόγραμμα Επαναχρησιμοποίησης Σχολικών Βιβλίων - 6 Ιουνίου: Οι μαθητές δίνουν ζωή στα σχολικά βιβλία»
Σύμφωνα με τις δοθείσες οδηγίες, όλοι οι μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, με την εποπτεία των εκπαιδευτικών, των Διευθυντών των Σχολείων και σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011, καλούνται να παραδώσουν τα βιβλία στο σχολείο τους -ιδιαίτερα όσα έχουν διατηρήσει σε καλή κατάσταση.
Δεδομένου ότι πρόκειται για μια δράση με συμβολικό αλλά καιουσιαστικό υπόβαθρο, η οποία αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη ως προς τη διαμόρφωση μιας πιο υπεύθυνης στάσης απέναντι στο σχολικό βιβλίο, προτείνουμε τη διοργάνωση δράσεων και διαγωνισμών, έτσι ώστε να αποκτήσει τον πανηγυρικό χαρακτήρα που της αρμόζει.
Προτεινόμενες πιθανές δράσεις:
  • σκυταλοδρομίες βιβλίου,
  • ποδηλατοδρομίες,
  • απονομή επαίνων στους μαθητές οι οποίοι διατήρησαν τα βιβλία τους σε καλή κατάσταση (ανά σχολείο, τάξη ή τμήμα)
  • διαγωνισμοί ανάμεσα σε σχολεία της ίδιας βαθμίδας για το μεγαλύτερο αριθμό βιβλίων,
  • συλλογή των βιβλίων με τη βοήθεια των 5μελών και 15μελών συμβουλίων στις σχολικές μονάδες Β/θμιας Εκπ/σης
  • συμμετοχή αντιπροσωπείας μαθητών στην επιτροπή επιλογής των καλύτερα διατηρημένων βιβλίων στις σχολικές μονάδες Β/θμιας Εκπ/σης
  • συμμετοχή των γονέων και κηδεμόνων.
  • τελετή παράδοσης των καλύτερα διατηρημένων βιβλίων από τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων στους μαθητές των μικρότερων τάξεων μαζί με συνοδευτική επιστολή με ευχές (την οποία θα έχουν συντάξει οι ίδιοι),
  • εκφώνηση σχετικής ομιλίας για τη συναισθηματική αξία των σχολικών βιβλίων από τους αποφοιτούντες μαθητές - απευθυνόμενη προς τους μαθητές των μικρότερων τάξεων.
Όσα  βιβλία έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση θα μοιραστούν στους νέους μαθητές το Σεπτέμβριο 2011, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για ανακύκλωση. Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί βράβευση α) των σχολείων με το μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών βιβλίων (έπαθλο: η παροχή εκπαιδευτικού υλικού από το ΟΕΔΒ), β) του σχολείου που θα δημιουργήσει την καλύτερη αφίσα προώθησης του Προγράμματος, η οποία θα ανατυπωθεί και θα σταλεί σε όλα τα σχολεία.
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΤΡΙΑ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΚΟΝΤΕΛΛΗ «Στα βιβλία βρίσκουμε την ψυχή του χρόνου που πέρασε. Τη διατυπωμένη ηχώ του παρελθόντος, όταν το σώμα και τα υλικά στοιχεία που το αποτελούν έχουν τελείως χαθεί σαν ένα όνειρο.» (Τόμας Καρλάιλ)

Μοιράσου το άρθρο!