Πολιτική

11/04/2020 - 08:39

Εξαιρετική παρέμβαση Κώστα Αστυρακάκη για τους Ρομά - Η εμπειρία από το χθες ας γίνει οδηγός

Η δήλωση του Κώστα Αστυρακάκη:

Πληροφορούμενος από τοπικο site ότι ο Δήμος Μυτιλήνης (ενώ χρηματοδοτήθηκαν περίπου 90 άλλοι Δήμοι)  δεν χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η επιδημία του κορονοίού σε καταυλισμούς Ρομά, επικοινώνησα άμεσα με τον κ. Βαρβαγιάννη υπεύθυνο Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου μας. 

Συμφωνήσαμε για τη διεκδίκηση αυτών των χρημάτων αφού προφανώς η εξαίρεση του Δήμου μας υπήρξε με ευθύνη των αρμόδιων Υπουργείων - κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο. 

Ξανάρχεται στο μυαλό μας η αναγκαιότητα εφαρμογής πολιτικών ένταξης για αυτή την κοινωνική ομάδα συνελλήνων  - πολιτικές που υπολείπονται σοβαρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες- τόσο στον τομέα διαβίωσης (βιοτικό τους επίπεδο) όσο και στους τομείς υγειονομικής τους περίθαλψης και παροχής επαρκούς εκπαίδευσης.

Η ένταξη αυτών των ανθρώπων, τους βάζει στην αγορά εργασίας με περισσότερα εφόδια, ώστε να πληρώνουν τους φόρους τους, να  φτιάχνουν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους, ωφελώντας το κοινωνικό σύνολο.

 Ανατρέχοντας σε μια προσωπική εμπειρία, σχετικά με το σχολείο που είχαμε φτιάξει εγώ ως Αντινομάρχης Παιδείας – Πολιτισμού και ο Νομάρχης κ. Μαθιέλλης, στον καταυλισμό τότε  του Καρά Τεπέ, στα λίγα χρόνια λειτουργίας του  έδωσε τέτοια εφόδια στους μαθητές του, που αυτοί σήμερα οικογενειάρχες νοικιάζοντας σπίτια στην Μυτιλήνη, εμπορεύονται και βλέπουν  πιο αισιόδοξα το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. 

Εξαιτίας της θετικής επιρροής αυτής της βραχύβιας και  πειραματικής δράσης (αφού δεν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον από επόμενα αυτοδιοικητικά σχήματα), ο Δήμος μας ίσως πρέπει να αναζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία τέτοια προγράμματα στήριξης, μέριμνας και ουσιαστικής καθοδήγησης των φτωχότερων -από αυτούς- ομάδων, ώστε να εκλείψουν σταδιακά περιθωριακές και παραβατικές συμπεριφορές (επαιτεία, κλοπές) από την έλλειψη παιδείας και ανεκτού βιοτικού επιπέδου.

Η κεντρική ένωση Δήμων οφείλει να πιέζει την κυβέρνηση για την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικών ενσωμάτωσης που ωφελούν εντέλει  το κοινωνικό σύνολο. 

 

Κώστας Αστυρακάκης

Μοιράσου το άρθρο!