Πολιτική

25/08/2021 - 16:46

Έξαρση του Covid -19  στα νησιά μας - Αναγκαίες παρεμβάσεις - Τα COVID-free νησιά μας μάραναν… Τι ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση από την Περιφέρεια

Προς: Αντιπερ/χη Δημ.Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας

Κοιν: Περ/χη Β. Αιγαίου

          Περιφερειακό Συμβούλιο Β.Αιγαίου

                                                                                                        

  Θέμα:   « Αναγκαίες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του Covid-19»

 

      κ. Αντιπεριφερειάρχη,

      κ/ες συνάδελφοι, 

Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά, επισημαίνουμε και ζητάμε:

Επειδή, η έξαρση του Covid -19  στα νησιά μας και η έλλειψη των αναγκαίων μέτρων που με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουν ληφθεί, αφήνουν ανοχύρωτα τα νησιά μας μπροστά στην ραγδαία  εξάπλωση της πανδημίας.

Επειδή, στα πέντε μικρά νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου (Θύμαινα, Οινούσσες, Ψαρά, Άγιος Ευστράτιος και Φούρνοι) εντοπίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα, λόγω της έλλειψης αναγκαίου αριθμού γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και αντίστοιχα υλικοτεχνικής υποδομής για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας και την ασφαλή, για τους ίδιους τους ασθενείς και τους κατοίκους των νησιών, μεταφορά τους, στις δημόσιες μονάδες υγείας μεγαλύτερων νησιών που μπορούν (εάν μπορούν) να τους περιθάλψουν.

Επειδή, αξίζει να επισημανθεί ότι τα μικρά νησιά της περιφέρειάς μας, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν μικρό αριθμό κρουσμάτων, προκαλούν ανησυχία τα   τελευταία περιστατικά στη Θύμαινα και στις Οινούσσες και η μεταφορά ασθενών με το πλοίο, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σύμφωνα με το πρωτόκολλο μεταφοράς των ασθενών, όπως η κάψουλα προστασίας τόσο του ασθενούς όσο και του/των συνοδών του αλλά και των συνεπιβατών, καταδεικνύει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και την ανυπαρξία μέσων για την προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών.

Επειδή, το θέμα το έχουμε θίξει και επισημάνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας και αντίστοιχο αίτημα πρός το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου χωρίς να έχουμε λάβει ακόμη εγγράφως απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε,

Επανερχόμαστε μετ’ επιτάσεως, καθώς «τα λουριά σφίγγουν» και οι καταστάσεις δείχνουν ανεξέλεγκτες και απαιτούμε:

Την άμεση πολιτική παρέμβαση και άσκηση πίεσης της περιφέρειας προς το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου το τελευταίο να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και να παραχωρηθούν όλα τα αναγκαία μέσα για να προφυλαχθεί ο ντόπιος πληθυσμός και οι εναπομείναντες επισκέπτες των νησιών μας.

 Στη βάση αυτή, προτείνουμε οι διεκδικήσεις  και οι απαιτήσεις μας προς τους καθ' ύλην αρμόδιους να αφορούν:

  • Την άμεση επίσκεψη κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα πέντε νησιά, προκειμένου να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, 
  • Την απαίτηση αποστολής από την κυβέρνηση της ειδικής κάψουλας για τη μεταφορά των ασθενών.
  • Την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού των νησιών.
  • Την αποστολή γιατρών των νοσοκομείων για την πραγματοποίηση εξετάσεων στις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού των μικρών νησιών.

Η προστασία του πληθυσμού των νησιών μας από την πανδημία απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση όλων άρα και της περιφέρειας γι' αυτό και ζητάμε για πολλοστή φορά, το θέμα να συζητηθεί στο αμέσως επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Οι Περιφ. Σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης

Αγλαΐα Κυρίτση

Γιώργος Αμπαζής

Στέλιος Φιλιππής

Στυλιανός Σταμούλος

 

ΥΓ: Για την ιδιαίτερη ευαισθητοποίησή σας, σας παραθέτουμε πρόσφατη ανακοίνωση της ΛΑ.Σ. Φούρνων για την κατάσταση που πραγματικά επικρατεί στην περιοχή...

 

 

 

 

 

Φούρνοι, 22 Αυγούστου 2021 

 

Τα COVID-free νησιά μας μάραναν…

 Οι κάτοικοι των νησιών  Φούρνων και  Θύμαινας, έρχονται - καθημερινά - αντιμέτωποι με τις εγκληματικές πολιτικές  πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση, στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού για την προστασία του λαού.

 Οι φιέστες και τα χειροκροτήματα για τους εμβολιασμούς και η διαφήμιση για τα  covid-free νησιά, τελείωσαν αυτό που μένει για τον πληθυσμό των νησιών μας και τους επισκέπτες του είναι  -το 2021- να κάνει  το «σταυρό» του για να μη νοσήσει από κορωνοϊό. 

Σε πρόσφατο περιστατικό με  ασθενή που νόσησε από κορωνοϊό,  η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επείγουσα  μεταφορά του ασθενή, ήταν να τον μεταφέρουν με το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού  με το πλοίο της τοπική γραμμής που εκτελεί και χρέη ΕΚΑΒ προς τη Σάμο.

Οι ασθενείς με κορωνοϊό – στην πολιτική μας αντίληψη-  που χρειάζονται να μεταφερθούν σε τριτοβάθμια φροντίδα υγείας (νοσοκομείο Ικαρίας ή Σάμου) θα πρέπει να διακομίζονται άμεσα με ασφάλεια τόσο για τους ασθενής όσο και για όλους τους συμμετέχοντες σ’ αυτή τη διαδικασία.

Στην κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και σε όλους τους αρμόδιους φορείς ( 2η ΥΠΕ, Περιφέρεια Β. Αιγαίου, Δημοτική Αρχή Φούρνων) οι ελλείψεις που υπάρχουν στις μονάδες υγείας των νησιών μας, οι οποίες επιδεινώνονται με την πανδημία είναι γνωστές!!!

 Ένα χρόνο τώρα τα νησιά μας είναι απροετοίμαστα για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων καταστάσεων καθώς δεν έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων , ειδικός χώρος νοσηλείας και παρακολούθησης  ασθενών με κορωνοϊό,  δεν υπάρχει σε μόνιμη βάση ειδική κάψουλα μεταφοράς ασθενών η οποία θα βοηθάει στην προστασία από τη διάδοση του ιού. 

Οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο,  από τον κ. Αντιπεριαρχη Υγείας,  για μόνιμη κάψουλα μεταφοράς ασθενών στο ΠΠΙ Φούρνων  και  προκατασκευασμένο  οικίσκο για την υποδοχή ύποπτων κρουσμάτων και ασθενών με κορωνοϊό  έμειναν μόνο υποσχέσεις. Η αντίληψη της Δημοτικής Αρχής Φούρνων πως «δυστυχώς έτσι είναι η κατάσταση και δεν αλλάζει» μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους.  Η δική μας λογική είναι να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και να απαιτούμε την άμεση επίλυση τους πριν συμβεί το «κακό.»

Διεκδικούμε Τώρα:

  • Να αποσταλεί από την Περιφέρεια (όπως μας είχαν υποσχεθεί) ειδικός χώρος υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων και νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό καθώς και να υπάρχει μόνιμα ειδική  κάψουλα μεταφοράς αυτών των ασθενών
  • Να ενισχυθεί άμεσα η δομή του ΕΟΔΥ στην Ικαρία προκειμένου να γίνει στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού με μαζικά τεστ στον πληθυσμού.
  • Να εξασφαλιστεί άμεσα  επάρκεια σε τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού, και να αποσταλούν  στο νοσοκομείο εκατοντάδες μοριακά τεστ (PCR), τα οποία θα συνδράμουν κατά περίσταση στην ακριβή διάγνωση της νόσου.
  • Να  αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις σε προσωπικό και στην υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου Ικαρίας (π.χ να γίνει άμεσα αποστολή πρόσθετων αναπνευστήρων).

Να  τοποθετηθούν άμεσα αναισθησιολόγος, ακτινολόγος, καρδιολόγος και παθολόγος στο νοσοκομείο. Να μη φύγουν οι συμβασιούχοι, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Μοιράσου το άρθρο!