Πολιτική

30/05/2017 - 16:20

«Εξετάζουμε αντισταθμιστικά οικονομικά μέτρα για τους νησιώτες»

Σ

το ραδιόφωνο Aegean Voice και στην δημοσιογράφο Δανάη Μαύρου έδωσε συνέντευξη την Δευτέρα 29/5/17, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική

«Η κατάργηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ, εντάσσεται στην γενικότερη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα και είναι κάτι που όλοι μπορούν να καταλάβουν. Πιστεύουμε ακράδαντα πως θα μπορούν να επανεξεταστούν, σύντομα, όταν η χώρα βγει οριστικά από την επιτροπεία των Μνημονίων τον Αύγουστο του 2018. Εμείς αυτό που δηλώνουμε είναι ότι η διεκδίκηση για την επαναφορά τους, από πλευράς μας, δεν έχει σταματήσει».

«Αυτό που χρειάζεται είναι να ληφθούν συγκεκριμένα προκειμένου να μειώσουμε το κόστος μεταφοράς πολιτών αλλά και προϊόντων - βασική παράμετρος της νησιωτικότητας που κάλυπταν οι ειδικοί συντελεστές. Πρώτον, έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ώστε να μελετηθούν τρόποι μείωσης του κόστους μεταφοράς των προϊόντων από και προς τα νησιά. Δεύτερον, συζητάμε την εισαγωγή επιπλέον κινήτρων για την χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών να δοθούν κάποιες επιπλέον επιστροφές στους νησιώτες».
 
 
Για τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
«Είναι ειδικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά εθνικούς πόρους, λειτουργώντας συμπληρωματικά με τα ευρωπαϊκά. Σκοπό έχουν να στηρίξουν υποδομές των νησιών που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη τους, υποδομές σε σχέση με το περιβάλλον (όπου αυτές δεν είναι επιλέξιμες από άλλα προγράμματα), αλλά και τη στήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας».
«Εμείς ζητάμε από τους Δήμους να μας στείλουν προτάσεις για έργα, σε προτεραιοποίηση, με βασικό γνώμονα να είναι σε υψηλό στάδιο ωρίμανσης. Όχι άλλες μελέτες για έργα που τελικά μένουν στο συρτάρι. Εμείς θέλουμε να επενδύσουμε χρήματα που Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία σεβόμαστε, σε έργα που θα πραγματοποιηθούν και σε υποδομές που θα φέρουν την ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την μέχρι τώρα τακτική του να δαπανώνται, άσκοπα, χρήματα μόνο σε μελέτες».

 

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη:

Μοιράσου το άρθρο!