Skip to main content
|

Εξηγήσεις Αντιπεριφερειάρχη για την κατάσχεση στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Σάμου κ. Νικόλαος Κατρακάζος, σχετικά με τη διαδικασία κατάσχεσης κινητών περιουσιακών στοιχείων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που αφορά παλαιά οφειλή από Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Σάμου, διευκρινίζει τα ακόλουθα:

«Η Π.Ε. Σάμου κληρονόμησε το αποτέλεσμα μιας αγωγής που αφορούσε λιμενικό έργο του 1997, μια αγωγή που κατατέθηκε το 2000 και μια απόφαση που εκδόθηκε το 2012.

Ειδικότερα, η διεκδίκηση αφορά την τεχνική εταιρεία “ΚΟΜΒΟΣ  ΕΛΛΑΣ ΑΕ” που υπήρξε ανάδοχος του δημόσιου έργου “Επέκταση του προσήνεμου Μώλου λιμένος Καρλοβασίου Β’ φάση”, με σύμβαση που υπογράφηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1997 από την τότε αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου.

Κατά την εκτέλεση του έργου η αρμόδια διευθύνουσα υπηρεσία της Ν.Α. επέστρεψε 2 λογαριασμούς-πιστοποίησης για αξία εκτελεσθέντων εργασιών στηριζόμενη σε ουσιαστικούς λόγους και παραλείψεις της αναδόχου εταιρείας. Οι ενστάσεις της αναδόχου για τις αποφάσεις αυτές  απορρίφθηκαν αρμοδίως, όπως και η αίτηση θεραπείας από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ (1999). Κατόπιν αυτών η ανάδοχος εταιρεία κατέθεσε στο Διοικητικό Εφετείο την 16η Μαρτίου 2000 προσφυγή- αγωγή κατά της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου και του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας να ακυρωθούν οι αναφερόμενες αποφάσεις Υπουργού και τεχνικών υπηρεσιών της τότε Ν.Α. Σάμου. Στο μεταξύ, η εταιρεία «ΚΟΜΒΟΣ  ΕΛΛΑΣ ΑΕ» και με βάση την περί δημοσίων έργων νομοθεσία και διαδικασίες, κηρύχθηκε έκπτωτη από τις τεχνικές υπηρεσίες της Ν.Α. Σάμου και η απόφαση έκπτωσης στις 8 Οκτωβρίου 1999 επικυρώθηκε με απόφαση της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής Σάμου και ακολούθως επικυρώθηκε και από το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

Επί της ανωτέρω αγωγής το Διοικητικό Δικαστήριο εξέδωσε το 2012 την αριθμ. 607 απόφαση, με την οποία δικαίωσε την τεχνική εταιρία. Όταν η αντίδικος εταιρεία αξίωσε πλέον από την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου – διάδοχο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης – την πληρωμή της, την άνοιξη του 2014 ασκήθηκε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ορίστηκε δικάσιμος η 9/2/2015. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή για τυπικούς λόγους (διαφορά κάτω των 200.000 ευρώ).

Στο μεταξύ, άλλη τεχνική εταιρεία το Νοέμβριο του 2014 επέβαλε στα χέρια μας ως τρίτου κατάσχεση για δικές της παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις απαιτήσεων κατά της “ΚΟΜΒΟΣ  ΕΛΛΑΣ ΑΕ”  .

Η   “ΚΟΜΒΟΣ  ΕΛΛΑΣ ΑΕ”  στις 18/2/15 κοινοποίησε στην έδρα της Περιφέρειας επιταγή προς πληρωμή της αριθμ. 607/2012 απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου και αμέσως μετά προχώρησε σε κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού της Π.Ε. Λέσβου και όχι της Π.Ε. Σάμου. Ασκήθηκαν τα ένδικα μέσα της ανακοπής και της αίτησης αναστολής εκτέλεσης με αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής στο αρμόδιο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, αίτημα που έγινε δεκτό και η διαδικασία της εκτέλεσης σταμάτησε.

Η Π.Ε. Σάμου δέσμευσε το ποσό των 192.000 ευρώ που αφορούσε στην τελεσίδικη απόφαση αναμένοντας τις εξελίξεις σχετικά με τη διαμάχη της “ΚΟΜΒΟΣ  ΕΛΛΑΣ ΑΕ” με την άλλη τεχνική εταιρεία η οποία επέβαλε στα χέρια μας ως τρίτου κατάσχεση, προκειμένου να ξεκαθαρίσει που θα έπρεπε να γίνει η πληρωμή του ποσού που καθόριζε η 607/2012 απόφαση.

Η “ΚΟΜΒΟΣ  ΕΛΛΑΣ ΑΕ” δια του δικηγόρου της την προηγούμενη Παρασκευή  επέλεξε μια πρωτοφανή και με άλλη στόχευση ενέργεια. Παραιτήθηκε από την αρχική της επιταγή και όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης και αποφάσισε να ικανοποιήσει την απαίτησή της με κατάσχεση κινητών πραγμάτων (έπιπλα και αυτοκίνητα) όχι της Π.Ε. Σάμου η οποία άλλωστε είχε ήδη δεσμευμένο το ποσό για να πληρώσει, αλλά της Π.Ε. Λέσβου όπου δηλαδή είναι και η έδρα του δικηγόρου της. Βεβαίως η κίνηση αυτή πέρα από τη δημιουργία εντυπώσεων, κανένα αποτέλεσμα δεν μπορούσε να φέρει για την εντολοδόχο εταιρία, αφού η πληρωμή δημόσιου χρήματος γίνεται με συγκεκριμένη διαδικασία και προϋποθέσεις και είναι φυσικά αδύνατο να γίνει απόγευμα Παρασκευής οπότε και εξελίχθηκε η διαδικασία της κατάσχεσης. Καθόσον εντελώς ξαφνικά το μεσημέρι της Παρασκευής εμφανίστηκε η δικαστικός επιμελητής στα γραφεία της ΠΕ Λέσβου απαιτώντας την άμεση πληρωμή γνωρίζοντας ότι για να γίνει πληρωμή δημόσιου χρήματος απαιτείται συγκεκριμένη διαδικασία και προϋποθέσεις. Η διευθύντρια της αρμόδιας διεύθυνσης της Π.Ε.  Σάμου επικοινώνησε μαζί της, της ζήτησε την προσκόμιση των από το νόμο οριζόμενων δικαιολογητικών ενώ την ενημέρωσε ότι η Π.Ε. Σάμου μετά από εντολή του Αντιπεριφερειάρχη προχώρησε ήδη στην αποδέσμευση του ποσού στην Τράπεζα Πειραιώς που είχε δεσμεύσει προνοώντας για την πληρωμή της απαίτησης, ενώ ήδη είχε κινηθεί η διαδικασία της εξασφάλισης έγκρισης της πληρωμής από τα συλλογικά αλλά και ελεγκτικά όργανα που ο νόμος ορίζει. Καθίσταται κατά συνέπεια σαφές ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εν προκειμένω της Π.Ε. Σάμου, με επιμέλεια έχουν ασκήσει τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους.

Εμείς ως Περιφερική Αρχή, σε μια Ενότητα όπως αυτή της Σάμου που είναι «φορτωμένη» και με πολλά παρόμοια «βάρη» από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ξεχασμένη από την κεντρική διοίκηση, είμαστε υποχρεωμένοι ακολουθώντας πιστά τις ισχυρές  εντολές που οι κάτοικοι των νησιών  μας έδωσαν, να εξαντλούμε κάθε μέσο και κάθε δυνατότητα για την προστασία του δημόσιου χρήματος. Ενέργειες υπέρμετρης άσκησης εξουσίας, εκφοβισμού και απειλών σαν αυτές που ζήσαμε την Παρασκευή μας χαλυβδώνουν ακόμη περισσότερο και φυσικά δεν μας πτοούν».

 

 

 

 

 

 

  

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία