Πολιτική

24/10/2013 - 16:05

Εξωτερικοί παράγοντες καθυστερούν τις βελτιώσεις Ε.Ο. Γέρας και Πλωμάριου - Απάντηση Περιφέρειας

Με αφορμή την ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Θ. Βαλσαμίδη για τις βελτιώσεις της επαρχιακής οδού προς Γέρα και Πλωμάρι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σημειώνει τα εξής:

 1.- Η κατασκευή κόμβων προς Πηγαδάκια και Πέραμα και η βελτίωση του μεταξύ τους οδικού τμήματος ενώ έχει δημοπρατηθεί δεν έχει συμβασιοποιηθεί. Προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση τίθεται ως προαπαιτούμενο η καταβολή των αποζημιώσεων στους θιγόμενους ιδιοκτήτες. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του πρωτοδικείου για τον προσδιορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας. Επισημαίνουμε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αρχικά προσδιορισθεί για το Νοέμβριο του 2012 και εξ αναβολής (χωρίς βέβαια υπαιτιότητα της Περιφέρειας) εκδικάσθηκε τελικά στις 12 Απριλίου 2013. Αμέσως μετά την έκδοση της Απόφασης αυτής, θα ενημερωθεί ο αντίστοιχος πίνακας παρακατάθεσης και θα υποβληθεί αρμόδια για την πληρωμή των δικαιούχων. Με το αποδεικτικό δημοσίευσης της παρακατάθεσης στο ΦΕΚ θα προεγκριθεί από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.

2.- Το έργο της παράκαμψης στη Λαγκάδα προς Πλωμάρι, μετά την ατυχή κατάληξη της πρώτης δημοπράτησης, δημοπρατήθηκε εκ νέου το Μάρτιο του 2013 αφού προηγούμενα τροποποιήθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες προδιαγραφές που καθιερώθηκαν από τον Οκτώβριο του 2012. Κατά της απόφασης της οικονομικής επιτροπής για την ανάθεση του έργου, υποβλήθηκε αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που εκδικάσθηκε την 2/10/2013 και αναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία και θα καθορίσει  τη δυνατότητα υπογραφής της σύμβασης.

3.- Σχετικά με τη μελέτη του έργου βελτίωσης κατά τμήματα του δρόμου Παπάδου – Πλωμαρίου, πλην «Λαγκάδας», σημειώνουμε τα παρακάτω :

Για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης, απαιτήθηκε η σύνταξη Συγκριτικού πίνακα, με πρόσθετη απαιτούμενη δαπάνη € 200.000,00. Ως γνωστόν η ΣΑΜΠ από την οποία χρηματοδοτείται η μελέτη δεν επιδέχεται αυξήσεις προϋπολογισμών. Έτσι η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, έχοντας πλήρη γνώση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του έργου, επιδόθηκε σε ένα αγώνα εξασφάλισης της πρόσθετης πίστωσης, πράγμα που κατέστη τελικά δυνατόν με την επίτευξη χρηματοδότησης για τα έργα των τέως ΚΑΠ, το τέλος Δεκεμβρίου του 2012. Στη συνέχεια και μετά την έγκριση της αντίστοιχης συμπληρωματικής Σύμβασης δόθηκαν εντολές στον ανάδοχο για την ολοκλήρωση των μελετών, που περιελάμβαναν τροποποίηση χάραξης (είχαν ανεγερθεί κατοικίες που έπρεπε να παρακαμφθούν) αλλά και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφού για την έγκριση χρήσης των χώρων εναπόθεσης των προϊόντων εκσκαφών έπρεπε να προηγηθεί η διαδικασία αποχαρακτηρισμού τους από τη Δ/νση Δασών. Προτιμήθηκε η και μετά τις απαραίτητες συνεννοήσεις η μεταφορά των προϊόντων στον κεντρικό ΧΥΤΑ. Με βάση τα προεκτεθέντα έγινε τροποποίηση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων την 16/10/2013. Η Οριστική μελέτη θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

4.- Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για τις περιπτώσεις κόμβων προς Πηγαδάκια και Πέραμα και της παράκαμψης στη Λαγκάδα, υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία ανάθεσης που δεν εξαρτώνται από την Περιφέρεια. Για τη περίπτωση της μελέτης Παπάδου – Πλωμαρίου είναι σαφές ότι η Περιφέρεια καταβάλει μεγάλη και συνεχή προσπάθεια για την ολοκλήρωση της μελέτης και την επίλυση των προβλημάτων που παρέλαβε με κυρίαρχο αυτό της έλλειψης πιστώσεων.

Μοιράσου το άρθρο!