Πολιτική

31/07/2012 - 11:11

Ευχαριστήρια Επιστολή του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα της ΑΔΑ

Φώτης Χατζημιχάλης

yle="text-align: justify; ">Ως απερχόμενος Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως και δημόσια τους δύο Περιφερειάρχες και όλους τους Δημάρχους και τους φορείς  Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για τη συνεργασία τους, τους πολίτες των νησιών για την κατανόησή τους, το προσωπικό της υπηρεσίας μας για τη συμβολή του καθώς και τα τοπικά ΜΜΕ για το ενδιαφέρον τους.

Στον ενάμιση χρόνο που πέρασε προσπαθήσαμε, μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, να στήσουμε και να λειτουργήσουμε εκ του μηδενός την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, έναν νέο θεσμό που δημιουργήθηκε με τον «Καλλικράτη». Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με περιορισμένο προϋπολογισμό συγκροτήσαμε και στελεχώσαμε με το κατάλληλο προσωπικό την έδρα της ΑΔΑ στον Πειραιά, ενοποιήσαμε τις υπηρεσίες των πρώην κρατικών περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ώστε να λειτουργούν με ενιαίο τρόπο, ενώ παράλληλα προσπαθήσαμε, παρά τις δυσκολίες στο πρώτο αυτό μεταβατικό διάστημα, να μην ανακοπεί η εξυπηρέτηση των πολιτών και των φορέων του Αιγαίου.

Στη διάρκεια της πρώτης λειτουργίας της ΑΔΑ, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, πολιτικών ανακατατάξεων, κοινωνικών εντάσεων και δύο εκλογικών αναμετρήσεων, προσπαθήσαμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που προσδιόριζε η νομοθεσία να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά, και να στήσουμε μια σύγχρονη υπηρεσία με στόχο την ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών και των φορέων του Αιγαίου.

Η προσπάθειά μας ήταν συλλογική, χωρίς επικοινωνιακές εξάρσεις, συνθηματολογίες, πολιτικές σκοπιμότητες και μεροληπτικές συμπεριφορές. Θέσαμε από την αρχή μετρήσιμους στόχους και εργαστήκαμε για την υλοποίησή τους.

Στο πλαίσιο αυτής προσπάθειας ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω μεταξύ άλλων ότι:

  • διαχειριστήκαμε με αποτελεσματικότητα και χωρίς καθυστερήσεις το ΕΣΠΑ σε συνεργασία εξαρχής με τους δύο Περιφερειάρχες κατά το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της ΑΔΑ, ενώ παράλληλα υλοποιούσαμε τον Αναπτυξιακό Νόμο,
  • στηρίξαμε πολλούς Δήμους στην προσπάθειά τους για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ και τη διαχείριση των απορριμμάτων,
  • συγκροτήσαμε την Επιτροπή Απεμπλοκής Επενδύσεων, η οποία έχει συνεισφέρει στην απεμπλοκή επενδύσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ στο Αιγαίο,
  • μειώσαμε το κόστος των μισθωμάτων των κτιρίων της ΑΔΑ κατά 320.000€ ετησίως,
  • δημιουργήσαμε υποδομές για την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην ΑΔΑ,
  • αρχίσαμε τη συγκρότηση υπηρεσιών μιας στάσης για τους μετανάστες στο Αιγαίο,
  • εγκρίναμε 148 εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),
  • αντιμετωπίσαμε σημαντικά προβλήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος,
  • ξεκινήσαμε τη συστηματική καταγραφή των 1.300 κληροδοτημάτων που υπάρχουν στο Αιγαίο,
  • εφαρμόζουμε σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ προγράμματα για την προστασία και ανάπτυξη των δασών,
  • προετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων,
  • θεσμοθετήσαμε τη συνεργασία της ΑΔΑ με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
  • συμμετέχουμε σε πέντε Ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν στο Αιγαίο,
  • διεκπεραιώσαμε πάνω από 30.000 αιτήματα πολιτών και φορέων που απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες μας.

Φυσικά παρατηρήθηκαν αδυναμίες, καθυστερήσεις, δυσλειτουργίες και λάθη όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε ζωντανή και μάχιμη υπηρεσία. Ελπίζω στην πορεία λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου όλα αυτά να ξεπεραστούν.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθεια της νέας Γ. Γ. της ΑΔΑ, κας Χριστιάνας Καλογήρου, για την ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου και την ευημερία των πολιτών τους που το δικαιούνται και το αξίζουν.

 

 

Σας ευχαριστώ, Φώτης Χατζημιχάλης

 

Μοιράσου το άρθρο!