Πολιτική

15/12/2021 - 08:12

Ευρώπη - Φρούριο; Όχι ευχαριστώ. Ψήφισμα του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό ζήτημα

Στο διαδικτυακό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που πραγματοποιήθηκε 1- Δεκεμβρίου, οι εκπρόσωποι των κομμάτων-μελών του από 33 χώρες, υιοθέτησαν ομόφωνα ψήφισμα που κατατέθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη σε σχέση με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και την προσπάθεια ύψωσης τείχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Τον Οκτώβριο του 2021, 12 κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτήσει με πόρους της ΕΕ την κατασκευή τειχών κατά μήκος των συνόρων. Σε επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson, οι χώρες αυτές δήλωσαν ότι «τα φυσικά εμπόδια φαίνεται να είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας των συνόρων που εξυπηρετεί το συμφέρον όλης της ΕΕ και όχι μόνο των μελών – κρατών πρώτης υποδοχής». Εν τω μεταξύ, ακολουθώντας το «παράδειγμα» Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό αλλά και της ανέγερσης του τείχους του Έβρου της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου,  όλο και περισσότερες χώρες της ΕΕ όπως η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Πολωνία κλπ έχουν ήδη ανακοινώσει, έχουν ξεκινήσει ή έχουν ολοκληρώσει να χτίσουν τείχη και φράχτες κατά μήκος των εξωτερικών τους συνόρων για να κρατήσουν έξω τους μετανάστες και δικαιούχους ασύλου. Την ίδια ώρα το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά από την πυρκαγιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στην Ελλάδα, έχει σαφή σκοπό την «εξωτερίκευση» του προβλήματος στα σύνορα της ΕΕ, με τεράστιες επιπτώσεις στον Έβρο και τα νησιά μας.
 
Ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής του χαρτοφυλακίου μετανάστευσης και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, δήλωσε σχετικά: «Είναι πολύ σημαντικό το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ έντονα και στην Ελλάδα και ως Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η Ευρωπαϊκή μας οικογένεια παίρνει ξεκάθαρη θέση. Η ύψωση τειχών και φρακτών, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή λύση. Όταν υψώνουμε εμείς φράκτες στα σύνορα με την Τουρκία να μην παραπονιόμαστε όταν οι άλλες χώρες της ΕΕ υψώνουν και αυτές φράκτες, πιέζοντας μας να αναλάβουμε το βάρος του προσφυγικού ζητήματος εκ μέρους όλης της ΕΕ. Ζητάμε την εξασφάλιση ασφαλών και νόμιμων διόδων για πρόσφυγες και μετανάστες σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ζητάμε την άμεση παύση και τη νομική διερεύνηση των επαναπροωθήσεων που εκθέτουν την πατρίδα μας διεθνώς ενώ καλείται η ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειές της για τη μείωση των αιτιών της μετανάστευσης μέσω μιας προληπτικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σε συνεργασία με αποσταθεροποιημένα και ευάλωτα κράτη». 

Χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Ασύλου
των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ
 

Αναλυτικότερα σε θέματα που αφορούν άμεσα στην Ελλάδα στο ψήφισμα των Ευρωπαίων Πράσινων:
•    Καλούνται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να καταδικάσουν σθεναρά την κατασκευή τειχών και τη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης των συνόρων, μεταξύ άλλων μέσω της Frontex και της απάνθρωπης μεταχείρισης την οποία υφίστανται οι μετανάστες σε όλα τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, αλλά και τις παράνομες επαναπροωθήσεις. 
•    Ζητείται επείγουσα λύση για την κατάσταση στα σύνορα της Πολωνίας και της Λευκορωσίας και τη δραματική κατάσταση στη Μεσόγειο. Οι παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων ασύλου που αναζητούν καταφύγιο και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να καταδικαστούν και να σταματήσουν.
•    Καλούνται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να μην ενισχύσουν ή να χρηματοδοτήσουν πολιτικές για την εξωτερίκευση του προσφυγικού ζητήματος  στα σύνορα, την οχύρωσή τους ή την ύψωση συνόρων/φρακτών εντός της ΕΕ.
•    Kαλούνται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να καταδικάσουν σθεναρά τον ρόλο της Frontex, στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απαιτούμε δραστικές μεταρρυθμίσεις στον Frontex, με επίκεντρο τη διόρθωση της σημερινής κακοδιαχείρισης και ταυτόχρονα ενισχύοντας τη θεμελιώδη της αποστολή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
•    Καλούνται τα κράτη μέλη να υπερασπιστούν το δικαίωμα στο άσυλο και να καλωσορίσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και ζητείται η  δημιουργία πρόσθετων ανθρωπιστικών διαδρόμων προς την ΕΕ. Καλούνται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να θεωρήσουν την ελεύθερη κυκλοφορία ως ανθρώπινο δικαίωμα καταδικάζοντας τις ενέργειες που περιορίζουν αυτό το δικαίωμα.
•    Καλούνται όλες οι κυβερνήσεις των χωρών των εξωτερικών συνόρων ΕΕ να εξασφαλίσουν κατάλληλες συνθήκες υποδοχής, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων συνθηκών σε καταυλισμούς προσφύγων και υποστήριξη αντί να παρεμποδίζεται το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων καθώς και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανεξάρτητους παρατηρητές και μέσα ενημέρωσης για την αξιολόγηση της κατάστασης εκεί.
•    Καλείται η ΕΕ και τα κράτη μέλη της να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη ποινικοποίηση της δράσης των ΜΚΟ και άλλων ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζουν μετανάστες ή/και τους διασώζουν η θάλασσα.

Μοιράσου το άρθρο!