Πολιτική

03/08/2022 - 10:45

Φωτιά στα Βατερά ... δεν άκουγαν, κάηκαν και τώρα Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος αλληλοσυγχαίρονται - Ανακοίνωση από την Λαϊκή Συσπείρωση

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Τώρα που η στάχτη κατακάθισε και οι φωτιές στην πληγείσα περιοχή έσβησαν, θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου είχε θέσει επανειλημμένα το θέμα της δασικής πυροπροστασίας στην Δημοτική Αρχή, αλλά και στους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

  • Στην επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Στέλιου Πέτσα, παρουσία του Δημάρχου, των αντιδημάρχων και άλλων παραγόντων τον Μάιο του 2021, ο επικεφαλής της παράταξης μας έθεσε το θέμα, ώστε να γίνουν άμεσα ενέργειες για την προστασία του δάσους. Χαρακτηριστικά ενώ έργα μεταφερόταν από προγράμματα σε προγράμματα, μέσα σε έναν χορό εκατομμυρίων (που προφανώς τίποτα ακόμα δεν έχει γίνει), η Δημοτική Αρχή μάλλον θεώρησε ότι η δασική πυροπροστασία ήταν δευτερεύον θέμα και δεν την απασχόλησε.
  • Σε Δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης στις 19/11/2021 αναφέραμε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ανάγκη για συζήτηση και άμεση λήψη αποφάσεων σχετικά με την αντιπυρική προστασία(ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το δάσος).
  • Ακόμη και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22/7/2022, μία ημέρα πριν την πυρκαγιά, η Λαϊκή Συσπείρωση στο διάστημα που επιτρέπει ο κανονισμός έθεσε το ζήτημα σχετικά με τα μέτρα για την πρόληψη πυρκαγιών.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι κι άλλες φορές η Λαϊκή Συσπείρωση ζητούσε να συζητηθεί το θέμα για τη πρόληψη πυρκαγιών και ιδιαίτερα σε ότι αφορά το δάσος. Μάλιστα είχε προταθεί από την παράταξη μας να αξιοποιηθεί για τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα ο διάδρομος του αεροδρομίου Πολιχνίτου, καθώς είναι στο κέντρο του νησιού και έχει δυνατότητα άμεσης επέμβασης στο δάσος της Λέσβου, που είναι το μεγαλύτερο του Βορείου Αιγαίου. Παράλληλα έχει άμεση πρόσβαση και στον κόλπο Καλλονής και στην περιοχή των Βατερών, ώστε τα εναέρια μέσα να μπορούν να πραγματοποιούν υδροληψία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Επίσης η εγγύτητα του με το δάσος θα αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών, πριν αυτές αναπτύξουν μέτωπο χιλιομέτρων καθώς ο χρόνος παρέμβασης θα είναι ελάχιστος. Μάρτυρες σε όλα τα προηγούμενα είναι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και δεν νομίζουμε να τυγχάνουν αμφισβήτησης από κανέναν.  Ελπίζουμε ο Δήμος επιτέλους να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε τις ημέρες της πυρκαγιάς δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και η καταστροφή δεν αποφεύχθηκε. Αν τα χρήματα αυτά δινόταν εγκαίρως για πρόληψη, η τεράστια οικολογική και οικονομική ζημιά θα είχε αποτραπεί, ενώ ταυτόχρονα πολλοί συνδημότες μας θα έβρισκαν και μεροκάματα.

Μετά τα παραπάνω θεωρούμε τουλάχιστον γελοίο και προκλητικό την ανταλλαγή συγχαρητηρίων μεταξύ του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων για το πως καταπολεμήθηκε η φωτιά. Ευτυχώς που δεν πήρε φωτιά η θάλασσα. Μήπως δεν έχουν καταλάβει ότι έγιναν κάρβουνο χιλιάδες στρέμματα δάσους και ελαιώνα, κάηκαν ή έπαθαν σοβαρές ζημιές επιχειρήσεις και σπίτια, τα οποία οι συνδημότες μας τα έφτιαξαν με πολύ κόπο; Ας αφήσουν λοιπόν τα συγχαρητήρια και να μας πουν ποιες ενέργειες έκανε η Δημοτική Αρχή για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Το δε ανέκδοτο είναι κάθε φόρα που συμβαίνει μία καταστροφή «ότι θα υπάρξει αποζημίωση». Ας ανατρέξουν στις αποζημιώσεις που πήραν οι κάτοικοι της Βρίσας από τον σεισμό του 2017, για να καταλάβουν ποια θα είναι η ουσιαστική στήριξη των πυρόπληκτων. Οι δε αποζημιώσεις δίνονται από εμάς τους ίδιους μέσω της σκληρής φορολογίας που επιβάλλεται. Δηλαδή εμείς οι ίδιοι που παθαίνουμε την ζημιά, αποζημιώνουμε τους εαυτούς μας.

  1. Πρέπει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου να απαιτήσει να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, καθώς και να γίνει έλεγχος αντισεισμικής θωράκισης, τουλάχιστον στα δημοτικά ακίνητα.
  2. Να αποζημιωθούν οι δημότες της περιοχής του Πολιχνίτου (ελαιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι, καταστηματάρχες) άμεσα, αλλά και σε μακροχρόνια βάση για την χαμένη παραγωγή που θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια.
  3. Να γίνουν άμεσα οι ενέργειες αξιοποίησης του αεροδρομίου στον Πολιχνίτο, για να προλάβουμε πριν καεί και το υπόλοιπο δάσος.
  4. Η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνει στον Πολιχνίτο με σκοπό να έρθουν οι συνδημότες μας και να αναφέρουν τις ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί και που μπορεί ο δήμος να βοηθήσει άμεσα.

Τέλος να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους της Πυροσσβεστικής που παρείχαν τις υπηρεσίες τους χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό, στους εθελοντές πυροσβέστες, στους εργαζόμενους των Δήμων και της Περιφέρειας, στους πιλότους των πυροσβεστικών εναέριων μέσων και όλους όσους βοήθησαν από οποιοδήποτε μετερίζι στην κατάσβεση.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!