Πολιτική

25/02/2015 - 14:00

Φ.Π.Α. αντιπολίτευση από Χ. Αθανασίου - Διαψεύδει ο Βαρουφάκης την αύξηση ΦΠΑ στα νησιά

yle="text-align: justify;">
Με αφορμή δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας, ο Βουλευτής Λέσβου και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κύριος Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε τα εξής:
«Με την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, καθιερώθηκε για τα νησιά μας μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την ενθάρρυνση της παραγωγής και εντέλει την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας.Οφείλει η κυβέρνηση να δώσει άμεσα τις δέουσες εξηγήσεις και να διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις της επί του σημαντικού αυτού θέματος.»


Με βολές στη ΝΔ απάντησε στο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Realfm, ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία της Ελλάδας για τετράμηνη γέφυρα.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο και να μειωθούν συντάξεις και μισθοί. «Η απάντηση είναι και στα τρία “όχι”», είπε και  ξεκαθάρισε σε καμία των περιπτώσεων. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Το e-mail Χαρδούβελη τα περιελάμβανε όλα αυτά. Ακόμη και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Αυτή η ακύρωση των υφεσιακών μέτρων είναι κάτι που πετύχαμε αυτές τις ημέρες μετά από ουσιαστικά αρνησικυρία που ασκήσαμε σε δύο Eurogroup. Στο τρίτο Eurogroup υπήρξε μία συμφωνία, ένα μορατόριουμ. Η δική τους μεριά δεν θα επιβάλει αυτά τα μέτρα, το e-mail Χαρδούβελη καταργείται και αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία».
Συνεχίζοντας, απέκλεισε κατηγορηματικά πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, χωρίς όμως να αποκλείει μικρή αύξηση σε κάποιες κατηγορίες, ενώ τόνισε ότι μέσα στο 2015 θα αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο.
Οσον αφορά τους θεσμούς σχολίασε ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μαζί τους εφόσον τους χρωστάμε και προχώρησε σε διαχωρισμό της τρόικας - η οποία τελείωσε όπως επανέλαβε- αποδίδοντας τους τεχνοκρατικό και μόνο χαρακτήρα.
Για το πρωτογενές πλεόνασμα είπε ότι το 3% έχει φύγει από τη συζήτηση και ότι πλέον μιλάμε για ένα πλεόνασμα που θα το κρίνουμε εμείς, "δεν μπορεί να είναι πάνω από 1,5% για την Ελλάδα", πρόσθεσε.
Για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι είναι πρόγραμμα τετραετίας ενώ αυτό που πέτυχαν τώρα είναι μια τετράμηνη διαχείριση.
Δεν πετύχαμε ακόμη την εξασφάλιση πόρων για την ενίσχυση των αναπτυξιακών μέτρων, αυτή η μάχη ξεκινά από σήμερα σχολίασε ο υπουργός ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι όσες έχουν ολοκληρωθεί έχουν ολοκληρωθεί, αυτές οι οποίες είναι εν εξελίξει θα εφαρμοστεί ο νόμος, πρέπει να σταματήσει το ξεπούλημα με τιμές εξευτελιστικές, κατέληξε.
Για τις 100 δόσεις ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση θα γίνει, διευκρίνισε ωστόσο, ότι λόγω των μαραθώνιων συνεχών επαφών με τους εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας, δεν έχει μιλήσει σχετικά με τους καθ΄ ύλην αρμοδίους υπουργούς (την κα Βαλαβάνη), παρόλα αυτά πιστεύει ότι υπάρχουν τρόποι ενίσχυσης της ρύθμισης με έξυπνους τρόπους, αναφέροντας ενδεικτικά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ.
Το μεγάλο στοίχημα κατά τον υπουργό είναι το χτύπημα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Σύμφωνα με τον υπουργό η κυβέρνηση θα κριθεί για αυτό, "ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει" είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε μεγάλα εισοδήματα που δεν εισφέρουν στο κράτος.

Μοιράσου το άρθρο!