Skip to main content
|

Φράγμα Τσικνιά... λεφτά για μελέτες υπάρχουν

Φράγμα Τσικνιά
Φράγμα Τσικνιά... λεφτά για μελέτες υπάρχουν

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Πριν ολοκληρωθεί το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων της Λέσβου, χρηματοδοτούν μελέτες 3,3 εκατ ευρώ από εθνικούς πόρους, μελέτες που το πιο πιθανό είναι να μην εφαρμοστούν ποτέ!!!!

Σχολιάζοντας τη δημοσίευση στα ΜΜΕ για την υπογραφή απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Σταύρου Καλογιάννη για την ανάθεση εκπόνησης μελέτης στο Νομό Λέσβου «Κατασκευή έργων ύδρευσης νήσου Λέσβου (Φράγμα Τσικνιά) – Προμελέτες και οριστικές μελέτες υδραυλικών και λοιπών έργων, υποστηρικτικές μελέτες (περιβαλλοντική, τοπογραφική, γεωλογική, γεωτεχνικές έρευνες, κλπ) και τεύχη δημοπράτησης», προϋπολογισμού 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, ο Συντονιστής της ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων πράσινων Μιχάλης Μπάκας έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Με λύπη μας ενημερωνόμαστε για την εξέλιξη του «θρυλούμενου» έργου του φράγματος του Τσικνιά, που απασχολεί το νησί μας εδώ και αρκετά χρόνια. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε πάρει και στο παρελθόν ξεκάθαρα αρνητική θέση απέναντι στο έργο αυτό. Και θα την επαναλάβουμε και σήμερα. Πρόκειται για κλασική περίπτωση κατασπατάλησης πολύτιμων οικονομικών πόρων της πατρίδας μας προς οφελών μελετητών, κατασκευαστικών εταιριών, μεσαζόντων αλλά και πολιτικών «περασμένης εποχής» που «ωφελούνται» δημαγωγώντας τους πολίτες. Και ανακοινώνεται σήμερα η χρηματοδότηση των μελετών του Φράγματος του Τσικνιά με εθνικούς πόρους ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων της Λέσβου, που αυτό τον καιρό βρίσκεται  υπό μελέτη. Πριν λοιπόν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος κάποιοι τρέχουν να χρηματοδοτήσουν τη μελέτη ενός  έργου που το πιο πιθανό είναι να μην συνάδει με αυτόν.
Για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους το συγκεκριμένο έργο είναι εντελώς άκαιρο και αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα πολιτικού ελλείμματος του παρελθόντος και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, στοιχείων που μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Για να λυθεί το πραγματικό πρόβλημα (εάν πραγματικά υπάρχει) της διαθεσιμότητας υδάτων στο νησί μας είναι αναγκαία η εξοικονόμηση των νερού στις καλλιέργειες και η προστασία, συντήρηση και κατασκευή των ξερολιθιών και αναβαθμίδων, ως τεχνική συγκράτησης του νερού και αποτροπής της διάβρωσης και της ερημοποίησης. Η δημιουργία μικρών φραγμάτων από ξερολιθιά στις λεκάνες απορροής των χειμάρρων είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση συγκράτησης του νερού και εμπλουτισμού των πηγών. Με τέτοια έργα μικρής κλίμακας θα μειώσουμε το κόστος, θα δώσουμε δουλειά στους εργάτες των χωριών μας που ερημώνουν και όχι στους μελετητές και τους μεγαλοεργολάβους της Αθήνας.
Τέλος βάρος επιτέλους πρέπει να δοθεί στην αντικατάσταση του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης της πόλης της Μυτιλήνης αλλά και των χωριών μας καθώς εκεί χάνεται το 50% των αποθεμάτων ύδρευσης. Ένα τέτοιο έργο θα είχε πολύ μικρότερο κόστος, πραγματική αύξηση των υδρευτικών μας αποθεμάτων και θα συνέβαλε πραγματικά στην ποιοτική αναβάθμιση του πόσιμου νερού στο νησί μας.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία