Πολιτική

01/02/2023 - 08:36

Γ. Μπουρνούς: Να ενταχθούν άμεσα στο Πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» οι 157 επιλαχόντες του Βορείου Αιγαίου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα στήριξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» των 157 επιλαχόντων νέων αγροτών του Βορείου Αιγαίου που αποκλείστηκαν εξαιτίας της ανεπάρκειας πιστώσεων.

Στις 31 Αυγούστου 2022, αναφέρει αρχικά ο Γιάννης Μπουρνούς στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση, είχε γνωστοποιηθεί εγκαίρως στον αρμόδιο Υπουργό - με ερώτηση του Βουλευτή Ν. Λέσβου - το πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης του προγράμματος στήριξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014 – 2020, ενώ, ταυτόχρονα, είχε επισημανθεί η ανάγκη αύξησης των πιστώσεων του Προγράμματος προκειμένου να μην αποκλειστεί κανένας δικαιούχος νέος γεωργός.

Παρά τις επισημάνσεις για επαρκή αύξηση της χρηματοδότησης του Προγράμματος, υπογραμμίζει ο κ. Μπουρνούς, ο διοικητικός έλεγχος και η εξέταση των ενστάσεων για την ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα, που ολοκληρώθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου, απέκλεισε τελικά από την οικονομική ενίσχυση 157 νέους αγρότες του Βορείου Αιγαίου - που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ένταξης - λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων. 

Επιπλέον, επισημαίνεται στην ερώτηση ότι ο απαράδεκτος αποκλεισμός των δικαιούχων - συμφώνα με τα κριτήρια του Προγράμματος - νέων γεωργών δημιουργεί τεράστια προβλήματα, εφόσον πολλοί από αυτούς έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί στον γεωργικό τομέα με δικές τους δαπάνες, θεωρώντας - μετά και την κατάθεση των ενστάσεων - βέβαιη την ένταξή τους στο πρόγραμμα σύμφωνα με τα ορισθέντα κριτήρια.

Με δεδομένες τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τους υψηλούς δείκτες ανεργίας και τους αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης, με την  ακρίβεια να καλπάζει ανεξέλεγκτη εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά  και με ακλόνητη την πεποίθηση ότι η στήριξη της ενασχόλησης των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα, ο Γιάννης Μπουρνούς καλεί τον κ. Γεωργαντά να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση του  προγράμματος στήριξης  «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» και οι 157 δικαιούχοι νέοι αγρότες του Βορείου Αιγαίου.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Να ενταχθούν άμεσα στο πρόγραμμα στήριξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014–2020, οι 157 επιλαχόντες νέοι αγρότες του Βορείου Αιγαίου που αποκλείστηκαν λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων»

Στις 31 Αυγούστου 2022 σας είχαμε γνωστοποιήσει εγκαίρως, με ερώτηση μας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (Αρ. Πρωτ. Ερωτήσεων: 7070/31.08.2022), το πρόβλημα ελλιπούς χρηματοδότησης του προγράμματος στήριξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014 – 2020, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη αύξησης των πιστώσεων του Προγράμματος προκειμένου να μην αποκλειστεί κανένας δικαιούχος νέος γεωργός.

Στα τέλη Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε ο διοικητικός έλεγχος και η εξέταση των ενστάσεων για την ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα και, δυστυχώς, 157 νέοι αγρότες του Βορείου Αιγαίου, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ένταξης, παραμένουν επιλαχόντες λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων, αποκλεισμένοι ουσιαστικά από την οικονομική ενίσχυση. 

Επισημαίνεται ότι μεγάλος αριθμός των αρχικώς επιλαχόντων έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί στον γεωργικό τομέα με δικές τους δαπάνες, θεωρώντας - μετά και την κατάθεση των ενστάσεων - βέβαιη την ένταξή τους στο πρόγραμμα σύμφωνα με τα ορισθέντα κριτήρια.

Με δεδομένες τις δυσμενείς συνθήκες της οικονομίας των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με τους υψηλούς δείκτες ανεργίας και τους αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης, με την  ακρίβεια να καλπάζει ανεξέλεγκτη εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, η στήριξη της ενασχόλησης των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα.

Με βάση τα παραπάνω,

 Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ενταχθούν και να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται από το πρόγραμμα στήριξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014 – 2020,  οι επιλαχόντες νέοι αγρότες του Βορείου Αιγαίου;

Μοιράσου το άρθρο!