Πολιτική

15/05/2019 - 17:08

Γ. Σπιλάνης κατά Καλογήρου: έχει πετάξει λευκή πετσέτα ...

"Η …αποτελεσματική κα Καλογήρου,  έχει πετάξει λευκή πετσέτα και οι συνέπειες στα νησιά , είναι κάθε μέρα και περισσότερο εμφανείς" τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γ. Σπιλάνης και συνεχίζει:

Αγανάκτηση  για την αδιαφορία της κας Καλογήρου και της παράταξης της για τα θέματα που απασχολούν τα νησιά μας και τους κατοίκους τους , είναι το μόνο που διαπιστώνουμε στις συναντήσεις με φορείς και απλούς πολίτες. 


Μια σειρά από παραδείγματα είναι ενδεικτικά:
Σε Σκάλα Καλλονής, Πλωμάρι, Μόλυβο, Πέτρα και Άναξο-Σκουτάρο είναι διάχυτος ο φόβος στο τουριστικό κλάδο ότι  η φετινή χρονιά θα είναι χειρότερη από την περσινή, τουλάχιστον στα έσοδα. 


Κοινή διαπίστωση είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία συστηματικής και ορθής προβολής του τόπου, όταν στον ανταγωνισμό όλα έχουν αλλάξει. Και ρωτάνε: που είναι η Περιφέρεια; Η απάντηση είναι γνωστή: Αντί για τουριστική προβολή, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί εκδηλώσεις. Άλλωστε το νέο σχέδιο προβολής μπορεί να περιμένει την μεθεπόμενη χρονιά και γι’ αυτό φταίνε αποκλειστικά οι ………υποψήφιοι μειοδότες που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.


Μιλώντας με αγρότες και ιδιαίτερα ελαιοπαραγωγούς, διαπιστώνουμε  τον φόβο τους για τη φετινή παραγωγή ,  αφού τα μηνύματα που διαρρέουν στον τύπο σχετικά με τη σύμβαση δακοκτονίας είναι ανησυχητικά, ενώ η κα Καλογήρου και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ.Αδαμίδης σιωπούν. Και σ αυτή την περίπτωση ….πάλι φταίνε οι μειοδότες που τσακώνονται.


Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στη Περιφερειακή Αρχή ασχολούνται τουλάχιστον με το σχεδιασμό του μέλλοντος των νησιών. Δυστυχώς ούτε αυτό συμβαίνει. Πέρα από το τελματωμένο τρέχον ΕΣΠΑ , με το οποίο κανείς δεν ασχολείται όπως προέκυψε από  επίσκεψη στη Διαχειριστική Αρχή, ούτε η προετοιμασία του επόμενου έχει δρομολογηθεί , αφού το Υπουργείο Ανάπτυξης περιμένει εδώ και μήνες την ιεράρχηση των προτάσεων έργων για την νέα προγραμματική περίοδο. Έτσι, όπως και στην τρέχουσα περίοδο, έχουμε …ξεμείνει από μελέτες , έτσι  με βεβαιότητα θα συμβεί και αύριο, αν οι ίδιοι άνθρωποι , οι δυνάμεις του «ότι  προκύψει», παραμείνουν στην εξουσία.
Τα ίδια και άλλα παρόμοια συμβαίνουν, που τα ζήσαμε και τα επισημαίνουμε διαρκώς , αλλά  παρά τις προτάσεις μας δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Η αλαζονεία της πλειοψηφίας που έδινε ο νόμος, περίσσευε.  


Αντιλαμβανόμαστε ότι η παράταξη της κας Καλογήρου έχει πρακτικά διαλυθεί αφού το 65% των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων έχει δραπετεύσει προς διάφορες κατευθύνσεις για να γλυτώσουν: είτε αποφεύγοντας να είναι υποψήφιοι, είτε καταφεύγοντας σε δημοτικές παρατάξεις ώστε να αποφύγουν να κριθούν για το έργο τους, είτε ακόμη ……… καλύτερα,  εκφράζοντας -καθυστερημένα βέβαια- την δυσαρέσκεια τους,  πήγαν σε αντίπαλο ψηφοδέλτιο. Άλλωστε οι φυγόκεντρες  τάσεις ήταν ορατές δια γυμνού οφθαλμού σχεδόν από την αρχή της θητείας αλλά …….ας όψεται αυτή  η εξουσία.


Αυτήν την …αποτελεσματικότητα των έργων της κας Καλογήρου αξιολογούν οι κάτοικοι των νησιών και θα βγάλουν την ετυμηγορία τους σε μερικές μέρες. Άλλωστε και η ίδια βλέποντας το αποτέλεσμα να έρχεται “έχει πετάξει λευκή πετσέτα”  εγκαταλείποντας την όποια προσπάθεια λειτουργίας της Περιφέρειας και  αφήνοντας εμάς τους νησιώτες στη τύχη μας.

 

--------- 

νοσοκομειο

Επισκέψεις:

Σε Πανεπιστήμιο, Δήμο και Νοσοκομείο ο Γ. Σπιλάνης με τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.
 
Με επισκέψεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Δήμο Μυτιλήνης και στο Βοστάνειο Νοσοκομείο,  συνεχίστηκαν οι επαφές  του Γ. Σπιλάνη και υποψήφιων της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ με φορείς της Λέσβου,  με στόχο την αλληλοενημέρωση και προώθηση συνεργασιών προς όφελος των πολιτών.


Στο Πανεπιστήμιο υπήρξε συνάντηση με την Πρυτάνισσα κα Χρ. Βιτζιλάκη. Αρχικά έγινε ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πως αυτές επηρεάζουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για την αναγκαιότητα άμεσης στήριξης του  από την Περιφέρεια για εγκαταστάσεις και εξοπλισμό,  αλλά και σε ότι αφορά θεσμικά και λειτουργικά θέματα που συνδέονται με την μοναδική ιδιαιτερότητα του πολυνησιωτικού, διαπεριφερειακού και ακριτικού ιδρύματος. Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε γύρω από την ανάγκη στενής συνεργασίας των δύο φορέων σε θέματα διοικητικής οργάνωσης, καινοτομίας, δια βίου εκπαίδευσης, ενδυνάμωσης της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσω start-ups κλπ,  στη προσπάθεια ενδυνάμωσης της αναπτυξιακής πορείας της Περιφέρειας.


Ο Γ. Σπιλάνης υπογράμμισε ότι το μέλλον των νησιών του Β. Αιγαίου, εξαρτάται από την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ αυτοδιοίκησης, επιχειρηματικού κόσμου, πανεπιστημιακής κοινότητας και τοπικής κοινωνίας,  που θα ενεργοποιήσει τον αναπτυξιακό έλικα. Αυτό σημαίνει συμμετοχική αυτοδιοίκηση, στη πράξη.
Η επίσκεψη στο Νοσοκομείο,  ολοκληρώθηκε με συνάντηση εργασίας με την Διοικήτρια κα Μ. Ζερβού, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα του νοσοκομείου κυρίως σε ότι αφορά στο προσωπικό και στο οργανόγραμμα ώστε να αξιοποιηθούν τα νέα μηχανήματα που εγκαθίστανται (πχ. Αιμοδυναμικό), αλλά και στην ανάγκη για συνεχή ανανέωση του παλαιότερου εξοπλισμού και εγκαταστάσεων (πχ. Ψυχιατρική κλινική).


Ο Γ. Σπιλάνης, υποστήριξε ότι η διοικητική και νοσηλευτική οργάνωση των υπηρεσιών υγείας στα νησιά πρέπει να έχει διαφορετική δομή από ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ειδικότερα δεν έχει νόημα η διοικητική διασύνδεση νοσοκομειακών μονάδων διαφορετικών νησιών ενώ είναι απαραίτητη η εξυπηρέτηση των ασθενών χωρίς την ανάγκη μετακίνησης εκτός νησιού, ειδικά των χρονίως παθόντων. Παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίζεται η «λειτουργικότητα» των μονάδων  που εξαρτάται από τον αριθμό των περιστατικών που χειρίζονται ετήσια, σε σχέση με τον αριθμό των ιατρών.  


Ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις ο Γ.Σπιλάνης υπογράμμισε ότι η ελκυστικότητα των νησιών περνά μέσα από υψηλής ποιότητας υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος,  όπως έρευνας, καινοτομίας, δια βίου μάθησης και υγείας, αλλά και μεταφορών, επικοινωνιών και ενέργειας.
Το απόγευμα ο Γ.Σπιλάνης αναχώρησε για Χίο.
 
 

 

Μοιράσου το άρθρο!