Πολιτική

21/03/2014 - 16:44

Γ. Ζερδελής: Εξαντλήθηκε η ανοχή των νησιωτών

ign="center">Εξαντλήθηκε η ανοχή των νησιωτών - Άμεση επίλυση των προβλημάτων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Με αφορμή την κατάθεση ερώτησης για τα προβλήματα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, ο βουλευτής ν. Λέσβου Γιάννης Ζερδελής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχουν αναγάγει σε ιερό δικαίωμα των ακτοπλόων να καθορίζουν με αποκλειστικό άξονα το κέρδος την οικονομική και κοινωνική ζωή των ακριτικών νησιών μας.

Χέρι-χέρι με τους τοπικούς άρχοντες που στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές έχουν καταδικάσει τους νησιώτες σε αποκλεισμό και απομόνωση μετατρέποντας τη ρήτρα της νησιωτικότητας και τις εξαγγελίες των κατά καιρούς αρμοδίων υπουργών σε προεκλογικές υποσχέσεις μιας χρήσης. Οι ακρίτες του Β. Αιγαίου δεν μπορούν να μένουν όμηροι των ορέξεων των ακτοπλόων με την κυβέρνηση να τους σκουπίζει τα δάκρυα γιατί το κέρδος που βγάζουν τους φαίνεται λίγο.

Όσο δεν υπάρχει ένας δημόσιος φορέας που θα σχεδιάζει τις συγκοινωνίες με βάση τις ανάγκες των πολιτών, δεν έχουμε αυταπάτες ότι τα προβλήματα αυτά θα λυθούν συνολικά και οριστικά. Ωστόσο, δεν μπορούμε με αυτό το πρόσχημα να ολιγωρούμε και να αφήσουμε για ακόμη μια φορά αναξιοποίητες έστω και αυτές τις δυνατότητες που δίνει η υπάρχουσα κατάσταση για να βελτιωθεί το επίπεδο των συγκοινωνιών.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται τόσο η ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή όσο και η επιστολή μου προς τον Υπουργό ζητώντας την επίσπευση της σύσκεψης που αιτήθηκε ο Δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής με στόχο την επίλυση των προβλημάτων της ακτοπλοϊκής σύνδεσης σε ρεαλιστική βάση. Καλούμε το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες και να διασφαλίσει έστω στο ελάχιστο τους όρους επιβίωσης των νησιών. Η ανοχή μας εξαντλήθηκε.»


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θέμα: Κυρώσεις στους ακτοπλόους που δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις

Το Φεβρουάριο του 2013 η κυβέρνηση προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών προκειμένου να τερματίσει την απεργία στην οποία είχαν προχωρήσει εκδηλώνοντας δικαίως την αντίθεσή τους στο τότε νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάκης Βορίδης μέσα στη βουλή υποστήριξε τότε ότι η κυβέρνηση προέβη στο μέτρο αυτό ώστε να μην αφεθούν η μοίρα των νησιών στα χέρια των ναυτεργατών και οι παραγωγοί χωρίς δυνατότητα διακίνησης των προϊόντων τους. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του κράτους. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος του κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, επεσήμανε τη διασφάλιση του ελάχιστου επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών όταν κάποιος απεργεί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης δείχνουν διαχρονικά ένα αξιοζήλευτο ενδιαφέρον για το δημόσιο συμφέρον (όπως αυτοί το ορίζουν κάθε φορά) όταν πρόκειται να καταστείλουν λαϊκές κινητοποιήσεις χωρίς ωστόσο να δείχνουν τον ίδιο ζήλο όταν θίγονται επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νησιών του Β. Αιγαίου το έχουμε θέσει επανειλημμένα (ενδεικτικά: ερώτηση 13011/16.07.2013, ερώτηση 3331/31.10.2013). Άθλια πλοία, ακυρώσεις δρομολογίων με διαφορετικές και ευφάνταστες πολλές φορές αιτιολογήσεις, καθυστερήσεις, συχνότατες βλάβες, πολύωρα ταξίδια, ανυπαρξία έγκαιρου προγραμματισμού των δρομολογίων, υπέρογκοι ναύλοι είναι μόνο λίγα από τα νήματα που αποτελούν τη θηλιά που πνίγει την οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που το κράτος που επικαλέσθηκε ο κ. Βορίδης αποσύρεται σταδιακά από τα νησιά μας, αφήνοντάς τα τελικά στα χέρια μιας ανάλγητης κυβέρνησης.

Οι απαντήσεις του Υπουργείου σας στις ερωτήσεις μας περιορίζονται στην απαρίθμηση νόμων που τελικά μαρτυρούν μια σκανδαλώδη από μέρους σας εύνοια προς τους ακτοπλόους, ενώ απουσιάζει η καταγραφή των πραγματικών αναγκών των νησιωτών και ο σοβαρός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την εξυπηρέτησή τους.

Επειδή οι ακυρώσεις δρομολογίων είναι συχνότατο φαινόμενο τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να πλήττονται οι νησιώτες που βιώνουν κάθε μέρα την εγκατάλειψη και τον απομονωτισμό και οι παραγωγοί που δεν μπορούν να διακινήσουν τα προϊόντα τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στους επαγγελματίες των νησιών και λειτουργούν ως τροχοπέδη στην τουριστική προβολή και ανάπτυξη του Β. Αιγαίου

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες και βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο ώστε να δοθεί μια οριστική λύση στα προβλήματα ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης των νησιών του Β. Αιγαίου;
  2. Τι κυρώσεις θα επιβάλει στους ακτοπλόους που δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις;
  3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να εξαναγκάσει τους ακτοπλόους να εξυπηρετούν απαρέγκλιτα τις γραμμές που έχουν αναλάβει;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Ζερδελής

 

Μοιράσου το άρθρο!