Πολιτική

11/10/2019 - 05:58

Για προσφυγικό και Δημοτική Πινακοθήκη ρωτάει το Δημοτικό Συμβούλιο ο Κώστας Αστυρακάκης

Ερωτήσεις εγγράφως υπέβαλε προς της Δημοτική Αρχή ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Δημοτικής παράταξης «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»

Καταρχάς ρωτάω τον Δήμαρχο Λέσβου εάν είναι επιτακτική ανάγκη πλέον για τον τόπο να συνδιαμορφώσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο , κοινές θέσεις που θα αφορούν την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και τις πιθανές επιπτώσεις της, στον ανθρωπιστικό, υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα;

Υπάρχουν πράγματα και είναι πολλά που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως Δήμος , αποτρέποντας υγειονομικά προβλήματα και επιδημίες.

Υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούμε να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση, όταν έχουμε συνδιαμορφώσει προτάσεις, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση και ανακούφιση.

Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να προτείνουμε στην κυβέρνηση να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση  , που οδηγούν σε συμπλήρωση ή τροποποίηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και δίνουν λύσεις στο πρόβλημα.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να προκαλέσει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα. Εμείς σαν παράταξη θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Περιμένουμε από την Δημοτική Αρχή να εμφανίσει τις δικές της θέσεις για το θέμα , τα δικά της σχέδια, ώστε να διεκδικήσουμε λύσεις. Έχουμε χρέος να ασχοληθούμε με το μεγάλο πρόβλημα του νησιού , ξεπερνώντας τις αναστολές του τύπου : Δεν είμαστε αρμόδιοι.

 Επίσης ο Δήμαρχος πρέπει να ενημερώσει το  σώμα για τις προθέσεις του σχετικά με τον Καρά Τεπέ που είναι Δημοτικό Camp.

‘Έχει κάνει συμφωνία για τη διαχείρισή του με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ;

 Αν ναι, τότε πρέπει να ενημερώσει το σώμα για το ποιόν της συμφωνίας.

 

Η δεύτερη ερώτηση αφορά τη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης και απευθύνεται κυρίως στον Αντιδήμαρχο Έργων τον κ. Τζιμή , αφού η πληροφόρηση που υπάρχει , εξαντλείται μόνο σε γραφόμενα εφημερίδας,  για μηχανικούς του Δήμου που επισκέφθηκαν το χώρο και έβγαλαν συμπεράσματα. 

Ο κ. Τζιμής μπορεί να μας δώσει έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με το πόρισμα των μηχανικών που επισκέφθηκαν τον χώρο, μετά την διαρροή νερού σε τουαλέτα του επάνω ορόφου και ενώ η Πινακοθήκη ήταν κλειστή για μέρες.

Θα παρακαλούσα το πόρισμα να μας δοθεί εγγράφως και να διευκρινίζει εάν υπάρχουν φθορές στα τοιχώματα και στα δάπεδα των ορόφων και αν ναι,  ποιος είναι ο σχεδιασμός της Τεχνικής Υπηρεσίας σε σχέση με τις παρεμβάσεις – επισκευές που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Ποια είναι τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για την εύρυθμη λειτουργία της Πινακοθήκης – ενός κτηρίου που παραδόθηκε άρτιο και σε πλήρη λειτουργικότητα-  ;

Πόσο ακόμα θα παραμείνει κλειστή για το κοινό;

Οι ερωτήσεις υποβάλλονται στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Ως παράταξη , για τον  θόρυβο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη δυνατότητα Δημοτικών Συμβούλων να υποβάλουν ρωτήσεις στη Δημοτική Αρχή πριν από τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης , λέμε με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο , πως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 4 του αυτοδιοικητικού  νόμου και κανένας κανονισμός λειτουργίας δεν μπορεί να ξεφύγει από τα συγκεκριμένα πλαίσια , ούτε από το γράμμα και το πνεύμα του συγκεκριμένου νόμου.

Οι ερωτήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται και προφορικά , χωρίς να ξεπερνούν μαζί με τα εκτός ημερήσιας θέματα , τη χρονική διάρκεια μιας ώρας, όπως προβλέπει ο νόμος.

Η αντιπολίτευση , που εκφράζει και αυτή ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ( το μισό και πλέον) της κοινωνίας μας – σύμφωνα με την καταγραφή της πρώτης Κυριακής των Δημοτικών εκλογών-  δεν μπορεί και δεν πρέπει να φιμωθεί.

Νομίζω ότι σιγά σιγά θα βρούμε τους βηματισμούς,  Δημοτική Αρχή και αντιπολίτευση , ώστε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά αφού ο τόπος μας και οι άνθρωποί του το χρειάζονται. 

 

 

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής ανεξάρτητης κίνησης πολιτών «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»  

και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μυτιλήνης

Κώστας Αστυρακάκης

 

Μοιράσου το άρθρο!