Skip to main content
|

Γιατί σιωπά ο Δήμος Λέσβου για το τουριστικό νομοσχέδιο; Παρέμβαση από την Περιφερειακή Οργάνωση των Οικολόγων Πράσινων

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Τουριστικό νομοσχέδιο. OXI από 25 Δημάρχους των νησιών του Αιγαίου.

Σιωπή από τους Δημάρχους Λέσβου και Χίου. Ζητάμε σήμερα να πάρουν θέση στα δημοτικά συμβούλια

 

Ενώ αύριο Τρίτη εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και την Τετάρτη προς ψήφιση σχέδιο νόμου με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις» με επιστολή τους προς τους βουλευτές 25 Δήμαρχοι νησιωτικών δήμων ζητούν την καταψήφιση του νομοσχέδιου που θα υποβαθμίσει το περιβάλλον, το τουριστικό προϊόν και εν τέλει την ποιότητα της ζωής μας. Ανάμεσα τους συναντάμε του δημάρχους Σάμου, Λήμνου, Ικαρίας και Αγ Ευστρατίου ενώ λάμπουν με την απουσία τους οι Δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Οινουσσών Ψαρών και Φούρνων. Ο τουρισμός είναι όντως η μεγαλύτερη ελπίδα για ανάκαμψη της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας, υπό τον όρο όμως ότι θα είναι αειφορικός, δηλαδή ότι δεν θα μπαίνουν σε κίνδυνο τα ίδια τα θεμέλιά του, κυριότερο από τα οποία είναι το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της χώρας μας.

Το σχέδιο νόμου «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις», προκαλεί σοβαρή ανησυχία ότι κινείται αντίθετα με την παραπάνω αρχή και ήδη δέχεται ισχυρή κριτική. Το χαρακτηρίζει γενικά η λογική της όπως - όπως προώθησης των τουριστικών εγκαταστάσεων και της «τακτοποίησης» παράνομων τετελεσμένων, επομένως όχι μόνο δεν βελτιώνει τις τουριστικές προοπτικές της χώρας, αλλά αντιθέτως υποσκάπτει το κυριότερο κεφάλαιο της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας: το ελκυστικό φυσικό περιβάλλον της χώρας.

Το ν/σ περιλαμβάνει διατάξεις που πλήττουν το περιβάλλον και την ορθολογική χωροταξία όπως η κατάργηση των περιορισμών έκτασης στα νησιά με έκταση άνω των 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ρυθμίσεις για τη χωροθέτηση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις. Προωθείται η άρση των περιορισμών του ειδικού για τον τουρισμό χωροταξικού όσον αφορά την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων σε περιοχές Natura καθώς και μείωση των αποστάσεων των τουριστικών εγκαταστάσεων από οχλούσες χρήσεις. Απαράδεκτη κρίνουμε την «τακτοποίηση» πλήθους παρανομιών όπως σε σχέση με τουριστικούς λιμένες, τουριστικά καταλύματα, σε αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των νομοταγών επιχειρηματιών και του κοινωνικού συνόλου καθώς και την προώθηση του μοντέλου της ευρείας οικοδόμησης τουριστικών κατοικιών, που ήδη έχει κραυγαλέα αποτύχει (χαρακτηριστική η περίπτωση της Ισπανίας)

Για τους παραπάνω λόγους οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε το νομοσχέδιο να αποσυρθεί, να αναμορφωθεί εκ βάθρων μέσα στα όρια του βασικού χωροταξικού νόμου 2742/1999 και να κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση: την κατεύθυνση της διαφύλαξης των περιβαλλοντικών και φυσικών πόρων, την κατεύθυνση της βιώσιμης προώθησης του τουρισμού. Καλούμε τους Δημάρχους των νησιών μας που δεν το έχουν κάνει (σήμερα συνεδριάζουν τα Δημοτικά Συμβούλια Λέσβου και Χίου) να πάρουν θέση έστω και την τελευταία στιγμή συντασσόμενοι με τη φωνή των 25 νησιωτικών Δημάρχων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων ζητώντας από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που τόσο οφθαλμοφανώς θυσιάζει το αύριο για μια αμφίβολη και προσωρινή «ανάπτυξη».

Περιφερειακή Οργάνωση βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις