Πολιτική

10/09/2012 - 17:01

Γιώργος Πάλλης για την επένδυση Ρόκα:ξεπουλάνε το μέλλον του τόπου μας

Γιώργος Πάλλης για την επένδυση Ρόκα:ξεπουλάνε το μέλλον του τόπου μας

yle="text-align: justify; ">Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  7/9/2012 με θέμα συζήτησης την επένδυση  της εταιρείας IBERDROLA – Ροκας , το τοπικό πολιτικό κατεστημένο των κομμάτων των μνημονίων και της πιστής στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών, Δημοτικής Αρχής του κ. Βουνάτσου, σύσσωμα τάχθηκαν υπέρ της βίαιης μετατροπής του τόπου μας σε μια βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι αυτοί που διοικούσαν και διοικούν των τόπο μας εδώ και πολλά χρόνια, θέλουν για άλλη μια φορά να προσφέρουν απλόχερα  την «ανάπτυξη» στο νησί μας, ξεπουλώντας το μέλλον και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας δίνοντας ανταποδοτικά  προς την κοινωνία,  καθρεφτάκια για τους «ιθαγενείς». 

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή Πορείας» Γιώργος Πάλλης, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση: 
Στη σημερινή συνεδρίαση δεν καλούμαστε να συζητήσουμε απλά το θέμα αν η επένδυση της εταιρείας IBERDROLA - Ροκας είναι αποδεκτή στο νησί ή όχι. Σήμερα καλούμαστε να αποφασίσουμε για την αναπτυξιακή πορεία της Λέσβου από τώρα και στο εξής. 
 
Τα αριθμητικά στοιχεία αυτής της επένδυσης (153 ανεμογεννήτριες με ύψος 107μέτρα η καθεμία, 97 χιλιόμετρα νέοι δρόμοι πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων στις κορυφογραμμές και αρκετά ακόμη ανάλογου μεγέθους συνοδά έργα) δεν αφήνουν σοβαρά περιθώρια για άλλου είδους ανάπτυξη. Για την ανάπτυξη δηλαδή την οποία έχουμε αποδεχτεί ως την αρμόζουσα για το νησί και τους κατοίκους του την έχουμε θεσμοθετήσει (Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό) και επιδιώκουμε αποτελεσματικά ή λιγότερο αποτελεσματικά.
 
Η προτεινόμενη επένδυση όπως εμφανίζεται μετατρέπει τη Δυτική Λέσβο σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 
 
 
Γιατί ο Δήμος Λέσβου δεν έκανε επίσημη πρόταση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου να λάβει μία έγκυρη γνώμη για την επένδυση; Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου  διαθέτει όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό Ο Δήμος Λέσβου δεν το έκανε, το έκανε όμως ο Δήμος Λήμνου. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Λήμνου, στην συνεδρίαση της 30/7/2012, με μεγάλη πλειοψηφία (μόνο ένας δημοτικός σύμβουλος διαφοροποιήθηκε σε κάποια σημεία) πήρε σαφή απόφαση κατά της προτεινόμενης επένδυσης του Ρόκα. Διαβάζω αποσπάσματα από αυτή την απόφαση.
 
«Το κύριο ζήτημα επομένως που γεννάται είναι η βίαια / απότομη μετατροπή της Λήμνου σε ενεργειακό πάρκο, βιομηχανικής κλίμακας.
Η προώθηση των ενεργειακών επενδύσεων αλλά και όλων των, μεγάλης κλίμακας, παρεμβάσεων πρέπει να γίνεται σε εφαρμογή των υφιστάμενων χωροταξικών ρυθμίσεων με τήρηση των διεθνών και εθνικών θεσμικών προβλέψεων και σε καμία περίπτωση να μην ενσωματώνονται εκ των υστέρων με μόνο κριτήριο τις όποιες επενδυτικές επιλογές.
Η συνολική διαδικασία έγκρισης της επένδυσης πάσχει ισχυρά από ουσιώδεις ελλείψεις ως προς τη σημαντικότατη διάσταση της διαβούλευσης / διαπραγμάτευσης επί των προϋποθέσεων αποδοχής της από την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η δημόσια συζήτηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Λήμνου και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αποτελεί ουσιαστικά διαδικασία ενημέρωσης και σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνει τις στοιχειώδεις απαιτήσεις ενός συστηματικού και εμπεριστατωμένου πλαισίου αναζήτησης ουσιωδών στοιχείων αποδοχής ή απόρριψης της επένδυσης.
Η εμπεριστατωμένη ανάλυση στην οποία προέβει η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της ανάθεσης ερευνητικού έργου, επιβεβαιώνει τις ανωτέρω διαπιστώσεις και τεκμηριώνει την αναντιστοιχία του μεγέθους της προτεινόμενης επένδυσης, με την φυσική κλίμακα και τις ιδιαιτερότητες του νησιού.
Η υπό συζήτηση ΜΠΕ και οι συνοδές μελέτες, χρησιμοποιούν τα θεσμικώς / νομικώς κατοχυρωμένα κριτήρια, τα οποία είναι οριζόντια για όλες τις περιοχές της χώρας, χωρίς καμία αναφορά στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου.
Επιπρόσθετα δεν αντιμετωπίζονται θέματα σχετικά με τις συνέπειες επί υφιστάμενων παραγωγικών δραστηριοτήτων και ιδίως των προοπτικών στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό. 
 
Τελειώνοντας, επικαλούμε την κοινή λογική και την αγάπη που τρέφει ο καθένας σας για τον τόπο μας και σας καλώ να ψηφίσετε κατά της προτεινόμενης επενδυσης Ρόκα που στόχο έχει μόνο το ίδιο όφελος και όχι το όφελος της κοινωνίας της Λήμνου. 
 
Δεν δεχόμαστε να γίνουμε βιομηχανική περιοχή ΑΠΕ, δεν ξεπουλάμε τον τόπο μας, δεν συναινούμε στην ανεπανόρθωτη αλλοίωση του.»
 
Αυτά λέει η απόφαση του Δήμου Λήμνου.
 
Σας καλώ να συσπειρωθούμε και να βρούμε τους τρόπους να λύσουμε τα προβλήματα του τόπου μας μόνοι μας, να μην περιμένουμε να μας λύσουν τα προβλήματα άλλοι. Έχουμε πρόβλημα με το εργοστάσιο της ΔΕΗ, τον τουρισμό, την ενέργεια, την ανάπτυξη; Ας βρούμε λύσεις μόνοι μας, λύσεις που να ταιριάζουν στο νησιώτικο χαρακτήρα μας και στην ισόρροπη ανάπτυξη που λαμβάνει υπόψη τα τοπικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας. Μην υιοθετούμε λύσεις απ' έξω που μοναδικό στόχο έχουν το ιδιωτικό όφελος πολυεθνικών εταιριών, καταστρέφοντας παράλληλα οποιαδήποτε προοπτική πραγματικής ανάπτυξης μπορούμε να έχουμε, εμείς και τα παιδιά μας. *
 
Η γνώμη μας είναι ξεκάθαρα αρνητική στην επένδυση Iberdola Rokas, πιστεύουμε ότι αν πραγματοποιηθεί θα είναι καταστροφή για τον τόπο και τις ερχόμενες γενιές και καλούμε και τις άλλες παρατάξεις να πράξουν το ίδιο. 
 
 
 
Τι κερδίζουμε από αυτή την επένδυση;
 
Κλείνει το εργοστάσιο της ΔΕΗ ;
Εξ αρχής πρέπει να πούμε ότι δεν έχει γνωστή καμία μελέτη διασύνδεσης του έργου με το ηλεκτρικό δίκτυο   του νησιού. Ούτε το πως θα χρηματοδοτηθεί αυτή η διασύνδεση. 
Όπως δεν έχουν γίνει και οι μελέτες που απαιτούνται για την υποθαλάσσια διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα μέσω του καλωδίου αμφίδρομης τροφοδοσίας. 
Στην επίσημη ενημέρωση που έκαναν στη Χίο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την πολυεθνική iberdrola και την ΡΑΕ είπαν ότι δεν γνωρίζουν ακόμα όλα τα τεχνικά προβλήματα αυτής της διασύνδεσης.  Το κόστος, το οποίο η εταιρία στη μελέτη της το προϋπολογίζει σε 770,43 εκατ. € κανείς μέχρι τώρα δεν έχει δεσμευτεί ότι το αναλαμβάνει, κανείς δεν έχει δώσει εγγυήσεις για το που θα βρεθούν τα χρήματα. 
Αυτοί λοιπόν που θεωρούν το έργο θετικό για τον τόπο δεν θα έπρεπε πριν δώσουν τη συγκατάθεση τους να ζητήσουν εξασφαλίσεις γι' αυτά τα τρία βασικά θέματα;  Διασύνδεση του νησιού, τεχνική και οικονομική εξασφάλιση της διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα.
 
Βάζει χρήματα στο ταμείο του ο Δήμος;
 
Ο Δήμος το ποσοστό του το παίρνει βάσει των πωλήσεων ηλεκτρικού ρεύματος της εταιρίας στη ΔΕΗ και όχι βάσει της ισχύος των Α/Γ.  Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπολόγισαν ότι τα ετήσια ανταποδοτικά πρέπει τελικά να είναι περίπου τα παρακάτω: Για κάθε κάτοικο των δύο Δημοτικών ενοτήτων 90 €.
                  Ο Δήμος Λέσβου κεντρικά : 425.260 €
                  Οι δύο Δημοτικές Ενότητες μαζί 1.701.008 € δηλαδή η κάθε Δημοτική ενότητα από    850.000 €
 
 
Θέσεις εργασίας
 
Στα ανταλλάγματα περιλαμβάνονται και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά την περίοδο  κατασκευής  του έργου όπως και κατά την μετέπειτα περίοδο λειτουργίας. 
 
Αξίζουν όλα αυτά τα ανταλλάγματα όσο το μέγεθος των απωλειών που θα έχει το νησί ;
 
 
Τι χάνουμε εάν γίνει η επένδυση, πόσο ριψοκινδυνεύουμε έτοιμες δράσεις που είχαμε σχεδιάσει οι οποίες εάν εγκατασταθούν οι 153 ανεμογεννήτριες δεν θα υλοποιηθούν ποτέ.
* ΡΑΕ αδειοδοτήσεις και σχέδια ΑΠΕ για τη Λέσβο (Γεωθερμία Άργενος 8 MW, Στύψη – Πολυχνίτος, Αντλιοταμίευση Ερεσού, Κουτσουμπάρα) 
 
Αυτές τις μέρες βρέθηκε στο νησί επιτροπή εμπειρογνωμόνων από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων για την αξιολόγηση της αίτησης υποψηφιότητας που υποβλήθηκε μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου τον περασμένο Νοέμβριο. Υπενθυμίζω ότι ο φάκελος υποψηφιότητας υποβλήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2011 μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου και την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Αυτές οι δράσεις αποτελούν τον πυρήνα του περιφερειακού σχεδιασμού που ψηφίσαμε, δράσεις που αποσκοπούν στην τοπική ανάπτυξη, στα τοπικά προϊόντα, στον ντόπιο παραγωγό, στις τουριστικές υποδομές, στις δράσεις θεματικού τουρισμού, στις υποδομές και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στην τουριστική ανάπτυξη. Αυτά όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με βιομηχανικές ζώνες ΑΠΕ αλλά έρχονται και σε πλήρη αντίθεση. Τι είδους ανάπτυξη περιμένει το γεωπάρκο του Σιγρίου όταν εντός και εκτός των ορίων του έχει τόσες πολλές Α/Γ; Πόσο προωθούν την υποψηφιότητα του νησιού για παγκόσμιο γεωπάρκο στην  UNESCO; Πόσο οι Α/Γ αυξάνουν τον τουρισμό τα έσοδα του οποίου μάλιστα διαχέονται άμεσα στον τοπικό πληθυσμό; Τον μειώνουν, δεν τον αυξάνουν. Πρώτοι οι Birdwatchers μέσω αντιπροσώπων τους προειδοποίησαν ότι αν γεμίσει το νησί Α/Γ θα βγάλουν οδηγία να μην έρχονται τα μέλη τους στη Λέσβο. Αντίστοιχα στη Μάλτα που βγήκε παρόμοια οδηγία με αφορμή το ασύδοτο κυνήγι δεν πατάει κανείς. Τα έσοδα από τους πουλάκηδες στη Λέσβο είναι περίπου 1.000.000 ευρώ ετησίως, εγγυημένα χρήματα που έρχονται κάθε χρόνο.
 
Σε όλο αυτό το διάστημα της ενημέρωσης και της κατάθεσης απόψεων και ενστάσεων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η Ισπανική Ιμπερντρόλα – Ρόκας, η οποία ζητάει να χρησιμοποιήσει τη Δυτική Λέσβο  ως βάση των εργοστασίων της, πολίτες και φορείς έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για την εν λόγω εγκατάσταση στη Λέσβο …  Εργατικό Κέντρο, Κυνηγετικό Σύλλογο, Το Μουσείο φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το ΤΕΕ,  όλοι έχουν λάβει θέση και όλοι έχουν προβληματιστεί μπροστά σε αυτό το τεράστιο ζήτημα που έχει ανακύψει για το νησί μας και απειλεί να του αλλάξει μια για πάντα τον χαρακτήρα αλλοιώνοντάς του το νησιωτικό τοπίο. 
Ο Δήμος Λέσβου σήμερα καλείται να πάρει θέση παρ’ όλο που ότι ο αντιδημοκρατικός νόμος που ισχύει, δεν του δίνει λόγο για να εκφράσει άποψη σε ένα τόσο σημαντικό για τον τόπο τεράστιο έργο. Με λίγα λόγια οι αποικιοκράτες έρχονται δίχως καν να έχει ο Δήμος, όχι ερωτηθεί, αλλά ούτε δικαίωμα να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Παρόλα αυτά, Δήμαρχε και αγαπητοί συνάδελφοι αν έχουμε τη στοιχειώδη ικανότητα κατανόησης απλών ζητημάτων, με συνείδηση και ευθιξία δεν θα μπορούσαμε να μην λάβουμε θέση έστω και αν ξέρουμε πως αυτή δεν πρόκειται να εισακουστεί από την κεντρική κυβέρνηση.

Μοιράσου το άρθρο!