Πολιτική

31/01/2019 - 06:19

Γιούλα Αργυρούδη : Η Περιφερειακή Αρχή απαξιώνει τον θεσμό της Διαβούλευσης

Δήλωση της Περιφερειακής Συμβούλου και μέλους της   ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βόρειου Αιγαίου  ΓΙΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥΔΗ μετά την αποτυχημένη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης

Για μία ακόμα φορά ο θεσμός της Περιφερειακής Διαβούλευσης αντιμετώπισε  την απαξίωση  της  Περιφερειακής  Αρχής!!! 

Αν και ο ρόλος   των Επιτροπών Διαβούλευσης είναι  καθαρά γνωμοδοτικός,  το εύρος   των θεμάτων  των οποίων μπορούν να επιληφθούν είναι ευρύτατο.
Στη σημερινή συνεδρίαση μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό: η έγκριση του Σχεδίου του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για το 2019.
Οι Περιφερειακές  Επιτροπές  Διαβούλευσης  , είναι μια βαθειά δημοκρατική διαδικασία που αποσκοπεί στην ενημέρωση και στον διάλογο  , στην συνειδητοποίηση του ρόλου της Περιφέρειας στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των νησιών μας από τις κοινωνίες των νησιών, στην αξιολόγηση και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, στη συνέργεια με Δήμους και αναπτυξιακούς φορείς - θεσμούς των νησιών , στη συμμετοχή των πολιτών.

Για μια ακόμα φορά καταγγέλλουμε  την Περιφερειακή Αρχή της κ.Καλογήρου ότι  δεν μερίμνησε ούτε για την τακτική σύγκλιση της επιτροπής  ανά τρίμηνο, ώστε να καλλιεργήσει το πνεύμα συνεργειών και διαλόγου με τους θεσμούς και τις τοπικές κοινωνίες. Δεν μερίμνησε επίσης ώστε να δεσμευτούν  τα μέλη της επιτροπής να καταθέσουν εγγράφως  τις απόψεις τους σε περίπτωση μη φυσικής παρουσίας, όπως εξάλλου προβλέπεται από τον κανονισμό , ώστε να υπερτονίσει με κάποιο τρόπο την αξία της συμμετοχής τους. Δεν μερίμνησε ώστε να γίνει αντιληπτή η σημασία της σημερινής συνεδρίασης από τους αποδέκτες της πρόσκλησης. Κάποιοι μάλιστα παραπονούνται πως δεν την έλαβαν καν…
Αντίθετα κάνει ότι μπορεί για την υποβάθμιση του ρόλου της και την απαξίωση αποδεικνύοντας με κάθε πρόσφορο τρόπο ότι δεν θέλει τον διάλογο, τη συμμετοχή, δεν επιθυμεί ν ακούσει και να συνεργαστεί. Καθίσταται μια αόρατη για τις τοπικές κοινωνίες αρχή ,όπως αόρατα ήταν και τα μέλη της  στη σημερινή συνεδρίαση.
Για την ιστορία στη σημερινή (εξ αναβολής) συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης  δεν παρέστη κανένα μέλος της Περιφερειακής Αρχής όπως ο νόμος ορίζει, η κ. Περιφερειάρχης δηλαδή ή έστω κάποιος Αντιπεριφερειάρχης .Παραβρέθηκε μόνο  ο  κ. Χρήστος Μαλακός Προϊστάμενος Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Β. Αιγαίου που είναι και ο γραμματέας της και συμμετείχαν η υποφαινόμενη Γιούλα Αργυρούδη σαν επικεφαλής του Οικολογικού Ανέμου Περ.Σύμβουλος  από τη Χίο , εκπροσωπώντας και την νέα Περ. παράταξη  ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βόρειου Αιγαίου και ο κ.  Ηλίας Σπανουδάκης εκπρόσωπος της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου.

Γιούλα Αργυρούδη
Περιφερειακή Σύμβουλος

Μοιράσου το άρθρο!