H Σύσκεψη για το ακτοπλοϊκό αποφάσισε: Σύσταση Επιτροπής Αγώνα!
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή των φορέων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου έπειτα από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή, η προγραμματισμένη Σύσκεψη με θέμα «Υποβάθμιση των Συγκοινωνιών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου». Μετά από πολύωρη συζήτηση, όπου κατατέθηκαν απόψεις από τους φορείς των νησιών για τα γενικότερα προβλήματα που προκύπτουν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα για το κάθε νησί, οι συμμετέχοντες στη Σύσκεψη αποφάσισαν τη σύσταση Επιτροπής Αγώνα που θα απαρτίζεται από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, τους Δημάρχους των νησιών, τους Αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωπο των Επιμελητηρίων του Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι θα διαμορφώσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο για την εξασφάλιση ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών, που να σέβεται πραγματικά και να εξυπηρετεί ουσιαστικά τις ανάγκες των πολιτών. Στη Σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη ο προγραμματισμός συνάντησης το συντομότερο, τόσο με τον Πρωθυπουργό της χώρας, όσο και με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και η πραγματοποίηση συντονισμένων κινητοποιήσεων σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Στη Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή, συμμετείχαν οι Βουλευτές κ.κ. Γιάννης Ζερδελής, Τέρενς Κουίκ, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Βουνάτσος, ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κώστας Γανιάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Αντώνης Γιαννάκης και Νικόλαος Μάρκου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Λήμνου κ. Σάββας Βαρελτζής, ο Αντιδήμαρχος Λήμνου κ. Παναγιώτης Τσανταρλιώτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης, Στρατής Κόρακας, Βασίλης Τεντόμας, Μιχάλης Μπάκας, Γιώργος Φλώρος, Αποστολία Λύκου, Θεόδωρος Βουνατσής, Χρήστος Καραπαναγιώτης, Σωτήρης Καρδαράς, Νικόλαος Λεοντάρας, Ευάγγελος Γιαρμαδούρος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης και ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Γιώργος Γεωργούλης, ο Αντιπρόεδρος κ. Βασίλης Παππάς και το μέλος κ. Νικόλαος Φύκαρης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου κ. Κώστας Κορδώνης, ο Πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου κ. Στρατής Αντώνας, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου κ. Αναστάσιος Κώσταλος, ο Πρόεδρος Ο.Ε.Β.Ε. Χίου κ. Θεοδόσης Βεργένας, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Κριμιζής και ο Γενικός Γραμματέας κ. Ζαχαρίας Μαϊστράλλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Περικλής Αντωνίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χίου κ. Δημήτρης Κυτριλάκης, ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Χίου κ. Φραγκίσκος Σέργης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Παναγιώτης Χατζηκυριάκος και η Γραμματέας κ. Νίκη Ζουμπούλη.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, στην εισήγησή του τόνισε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, μας φέρνουν αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα, να μην έχουμε καθημερινά δρομολόγια από και προς τον Πειραιά, με ότι αυτό συνεπάγεται στην ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και στην απομόνωση των νησιών μας από την ηπειρωτική χώρα.
Το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής μας σύνδεσης λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις και εμείς οι άνθρωποι που υπηρετούμε χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές στην πράξη ότι οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, νομοθετούν και διοικούν αγνοώντας -ακόμα και μη γνωρίζοντας πιθανά- που βρισκόμαστε και ποια είναι η θέση μας στο χάρτη, πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που ενδεχομένως βγάλουμε σήμερα εδώ στη σύσκεψή μας, να διεκδικήσουμε άμεσα λύσεις. Η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα είναι απαράδεκτη, μας πάει πολλά χρόνια πίσω και όπως έχω τονίσει ξανά, αυτό το κατάντημα πρέπει να σταματήσει! Η νησιωτικότητα δεν μπορεί να είναι μόνο γραμμές και συμβολισμοί στο Σύνταγμα.
Πρέπει πια να ληφθεί σοβαρά υπόψη και όλοι να σεβαστούν τους νησιώτες που δεν φταίνε σε τίποτα να μετατρέπονται σε μπαλάκι των διαπραγματεύσεων και των παζαριών των Κυβερνήσεων με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Αγαπητοί συνάδελφοι, αναλύοντας τη σημερινή κατάσταση στην ακτοπλοΐα μας, με την ταλαιπωρία των επιβατών από τις συχνές βλάβες των πλοίων που εκτελούν έτσι κι αλλιώς λίγα δρομολόγια βάσει των αναγκών καθίσταται πέραν από προβληματική η σύνδεσή μας με τον Πειραιά, εξαιρετικά δύσκολη και η ενδονησιωτική επικοινωνία μας.
Αρκεί να θυμίσω σε όσους δεν το γνωρίζουν, την ταλαιπωρία που περάσαμε πολλοί από εμάς εδώ πριν λίγες ημέρες, όταν και προγραμματίσαμε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου στην Ικαρία και λόγω της κατάστασης, αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε την ημερομηνία του. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα για αυτό που μας προβληματίζει σήμερα και ένα μικρό μόνο δείγμα της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι πολίτες».
Ο κ. Γιακαλής, κατέληξε στην τοποθέτησή του λέγοντας πως «είμαστε σήμερα εδώ, θεωρώ συντεταγμένα σαν φορείς του Βορείου Αιγαίου, για να υψώσουμε τη φωνή μας, να δηλώσουμε την αναγκαιότητα να αλλάξει η αντιμετώπιση που έχουμε στα θέματα της ακτοπλοϊκής μας σύνδεσης και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες.».
Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν από το Βουλευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, είναι οι εξής:
1. Η εφαρμογή στις άγονες γραμμές του μοντέλου των νησιών της Σκωτίας. Δηλαδή, η κατασκευή πλοίων ειδικά για τις άγονες γραμμές, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το ελληνικό κράτος στη συνέχεια να προκηρύξει διαγωνισμό για τη διαχείριση των πλοίων αυτών από ιδιώτες.
2. Η ενίσχυση στο πλαίσιο αυτό των Ναυπηγείων Σύρου (με δεδομένο ότι για τη διανησιωτική συγκοινωνία, πλοία έως και 85 μέτρων μπορούν να κατασκευαστούν στο “Νεώριο”).
3. Η επιστροφή, μέρους των εισπράξεων των διοδίων ως πίστωση για τη χρηματοδότηση της ακτοπλοΐας. Οι νησιώτες, ως φορολογούμενοι, πληρώνουν και αυτοί την κατασκευή των οδικών δικτύων στην ηπειρωτική Ελλάδα.
4. Η άμεση μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων από το 13% και 23% που είναι σήμερα, σε επίπεδα αντίστοιχα με τις ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή 8%-10%.
5. Η ενεργός συμμετοχή του κράτους (π.χ. μέσω της επιδότησης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης) στη μείωση του εργατικού κόστους για τα πλοία.
6. Η παροχή πλήρους αφορολόγητου καυσίμου στην ακτοπλοΐα και περαιτέρω χρηματοδότησης αυτού (εφόσον είναι αυτό είναι απαραίτητο).
7. Η επαναφορά των συμβάσεων πολύχρονης διάρκειας στις άγονες γραμμές, με έμφαση στην αξιοπιστία (τήρηση δρομολογίων, καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, σύγχρονα πλοία, κλπ) των εταιριών που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς.
8. Η προστασία των οργανικών συνθέσεων των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας.