Skip to main content
|

Χ.Αθανασίου: εθνικοί και πολιτικοί λόγοι επιβάλλουν να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά μας.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

 

Με αφορμή τη φημολογούμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να καταργήσει τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά μας, ο Βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε τα εξής:

Η Οικονομία των νησιών του Βορειοανατολικού και Νότιου Αιγαίου, έχει ιδιαιτερότητες που πολλές φορές έχουν επισημανθεί από όλα τα κόμματα.

Έχουν δυσμενέστερους όρους ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους, λόγω αυξημένου κόστους  μεταφορών σε σύγκριση με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Ακόμα και σε σύγκριση με τα νησιά, που είτε βρίσκονται πλησιέστερα προς την Ηπειρωτική χώρα, είτε λόγω έκτασης και πληθυσμού έχουν περισσότερες  δυνατότητες άντλησης πρώτων υλών από τα ίδια νησιά και διάθεσης προϊόντων σε αυτά.

Έχουν απέναντι τους τα μικρασιατικά παράλια, στα οποία προωθείται η ανάπτυξη με ταχείς ρυθμούς κυρίως με ξένες επενδύσεις.

Έτσι διαχρονικά ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αυτών των τουριστικών περιοχών σε σύγκριση με αυτή των Ελληνικών νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.

Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ που έχει επιβληθεί σε αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των νησιών αυτών της χώρας μας, όπως συμβαίνει και σε άλλα νησιά άλλων χωρών της Ε.Ε.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε συνεπές και για εθνικούς, αναπτυξιακούς, αλλά και για πολιτικούς λόγους να μην καταργηθεί η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

Επιπρόσθετα στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού μου έργου – ελέγχου έχω ζητήσει με έγγραφό μου από 19-3-2015, από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης / Υποδιεύθυνση έμμεσης φορολογίας / Τμήμα Α΄(ΦΠΑ) τα πραγματικά στοιχεία για τις περιοχές: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Θάσος, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες, Σκύρος.

Συγκεκριμένα ζήτησα να μου γνωρίσουν:

  1. Ποια είναι η απώλεια εσόδων ΦΠΑ από το μειωμένο συντελεστή για τις ανωτέρω περιοχές, αναλυτικά και για τα έτη 2011-2014
  2. Ποια είναι η επιβάρυνση του Κρατικού προϋπολογισμού στη συμμετοχή μας στον Κοινοτικό προϋπολογισμό από την απώλειά εσόδων ΦΠΑ

Και αυτό για να αντικρούσουμε, με συγκεκριμένα στοιχεία, την αντίθεσή μας στην κατάργηση της μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ, στα νησιά μας.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία