Πολιτική

08/10/2019 - 18:05

Χωρίς ενίσχυση η αστυνομική δύναμη στη Λέσβο

Ερώτηση Γιάννη Μπουρνού

Ερώτηση για τις ελλείψεις προσωπικού στην Αστυνομία της Λέσβου κατέθεσε χθες (7/10/19) στη Βουλή ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, τέσσερις μέρες μετά τη συνάντησή του με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου. Ο Γιάννης Μπουρνούς ζητά την άμεση ενίσχυση της Αστυνομίας με προσωπικό, καθώς και νέο οργανόγραμμα για τη Λέσβο, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις, λόγω των αναγκών που προέκυψαν από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση των τελευταίων ετών.

Αναλυτικά: 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: Χωρίς ενίσχυση η αστυνομική δύναμη στη Λέσβο

Το νησί της Λέσβου έχει σηκώσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης εδώ και 4 χρόνια. Κεντρικό ρόλο στη διαχείριση αυτής της κρίσης έχουν οι αστυνομικοί της Λέσβου, οι οποίοι λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού (25 κενές οργανικές θέσεις) υφίστανται μεγάλη και καθημερινή πίεση και φόρτο εργασίας σε συνθήκες απαιτητικές και ενίοτε επικίνδυνες, αφού στην αρμοδιότητά τους έχουν προστεθεί δύο επιπλέον υπηρεσίες: Το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης και το ΠΡΟΚΕΚΑ της Μόριας.

Παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές διακηρύξεις της κυβέρνησης για ενίσχυση κατά προτεραιότητα των νησιών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, το πρόσφατο Συμβούλιο Μεταθέσεων αποφάσισε να μη γίνει καμία απολύτως έκτακτη μετάθεση αστυνομικών στη Λέσβο για τη στελέχωση των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν και στα άλλα καθήκοντα αστυνόμευσης που προκύπτουν στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας με πληθυσμό 87.000 κατοίκων. Τη στιγμή μάλιστα που ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων στις Δομές της Λέσβου σημειώνει ρεκόρ ξεπερνώντας τις 13.000 άτομα και οι αστυνομικοί της Λέσβου βρίσκονται στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης, όπως καταγγέλλει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Τι προτίθεται να πράξει για την επαρκή στελέχωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσει το έργο της χωρίς τη σωματική και ψυχολογική εξουθένωση του προσωπικού της;

Προτίθεται να προβεί σε επανασχεδιασμό του οργανογράμματος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, δεδομένου ότι το υπάρχον σχεδιάστηκε υπό άλλες συνθήκες και είναι αναντίστοιχο των σημερινών αναγκαιοτήτων;

 

Ο ερωτών

 

 ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ Ιωάννης

Μοιράσου το άρθρο!