Πολιτική

16/11/2010 - 11:58

Χωρίς χρίσμα 4 στους 10

Επιβεβαιώθηκε και στον δεύτερο γύρο των εκλογών η προτίμηση των πολιτών στους υποψήφιους που δεν είχαν επίσημη κομματική ταυτότητα ή υποστήριξη.

Τελικά ένας Δημαράς- ο εκ Πατρών- τους πίκρανεΟι δε «αντάρτες», ιδιαίτερα αυτοί που προέρχονταν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, προηγήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις των υποψηφίων με κομματικό χρίσμα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές της Πάτρας και του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, όπου οι Γιάννης Δημαράς και Χρήστος Πάχτας πήραν μέσα από τα χέρια των πρώην «συντρόφων» τους του ΠΑΣΟΚ τους δημαρχιακούς θώκους.

Οι «λευκοί» δήμαρχοι που προέκυψαν από τη χθεσινή αναμέτρηση ανέρχονται σε 93, σε σύνολο 221 που αναδείχτηκαν από δεύτερο γύρο, ήτοι 42%. Πρόκειται γι' αυτούς που, σύμφωνα με τις λίστες του υπουργείου Εσωτερικών, ήταν ανεξάρτητοι και δεν πήραν καμία κομματική υποστήριξη. Οπως είχε επισημάνει η «Ε» και μετά τον πρώτο γύρο, το χρίσμα, που παλαιότερα αποτελούσε πανάκεια για να είναι κάποιος υποψήφιος, τώρα είναι κάτι ανεπιθύμητο και για τους υποψηφίους, αλλά και για πάρα πολλούς ψηφοφόρους.

Το όνομα Γιάννης Δημαράς πλήγωσε εις διπλούν το ΠΑΣΟΚ, στην Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Πατρέων. Στη δεύτερη περίπτωση ο 64χρονος πολιτικός μηχανικός τα κατάφερε καλύτερα από τον συνονόματό του δημοσιογράφο και κέρδισε το δήμο με 53,63% έναντι του επίσημου υποψήφιου του κόμματος Δημήτρη Κατσικόπουλου, που πήρε 46,37%.

Αλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πέρασαν για διάφορους λόγους στο περιθώριο, επανήλθαν θριαμβευτικά στην επικαιρότητα κερδίζοντας δήμους:

* πρώην βουλευτής και νομάρχης Λέσβου Δημ. Βουνάτσος κέρδισε τον νεοσύστατο Δήμο Λέσβου, αφού στον πρώτο γύρο νίκησε τον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Παντ. Πατερέλλη και στον β' γύρο τον υποψήφιο της Ν.Δ. Αρ. Χατζηκομνηνό.

* Ο πρώην υπουργός Χρ. Πάχτας, στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, κέρδισε τον υποψήφιο του κόμματος Μιχ. Βλαχόπουλο.

* Ο πρώην υφυπουργός Κ. Καϊσερλής, έπειτα από μια πρεκλογική εκστρατεία με ένταση, κέρδισε στην Κω τον νυν δήμαρχο Γεωργ. Κυρίτση.

Αντάρτες υπήρχαν και στη Ν.Δ., ακόμα και γυναίκες, όπως η Παναγιώτα Ορφανίδου-Παπακωνσταντίνου στον Δήμο Βοΐου νίκησε τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος Χρήστο Ζευκλή.

 

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

 

Μοιράσου το άρθρο!