Πολιτική

30/11/2016 - 07:32

Χρήματα για αφυδάτωση (!) στη Μόρια,νέα κέντρα για μείωση εγκληματικότητας,τυχαίο γεγονός ο θάνατος και... πολλά άλλα από το Μουζάλα!

Στην εκπομπή ΕΡΤ FOCUS με τον Πάνο Χαρίτο βρέθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Ο κ. Μουζάλας μίλησε για την κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς, τις αντιδράσεις από δημοτικούς φορείς και τοπικές κοινωνίες, τις προσφυγικές ροές, καθώς και για την κατάσταση στα τουρκικά παράλια.

Καταγγελτικός ήταν για τον ρόλο ορισμένων ΜΚΟ, πετώντας το "μπαλάκι" στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, είπε πως η διαχείριση των οικονομικών των ΜΚΟ είναι δικό τους θέμα και ο έλεγχος, θέμα της Ένωσης. Διέκρινε πάντως τις ΜΚΟ μεταξύ τους, λέγοντας πως "δεν είναι όλες ίδιες".

"Δεν ήταν επιλογή μας να πάρουν χρήματα οι ΜΚΟ για να δραστηριοποιηθούν για το μεταναστευτικό, έτσι αποφάσισε η Ευρώπη. Δεν ήθελαν να αδειάσουν την Ειδομένη οι ΜΚΟ. Δεν έχουμε δυνατότητα να ελέγξουμε τις ΜΚΟ, την έχουν τη δυνατότητα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ε.Ε. Δεν θα διαφωνήσω πως υπάρχει κατασπατάληση και πρόθεση, ωστόσο δεν είναι όλες οι ΜΚΟ ίδιες. Έχουν καθυστέρηση στην παράδοση των υποχρεώσεων τους. Η UNICEF πήρε λεφτά για να είναι στο στρατόπεδο της Μόριας για να μην κινδυνεύουν τα παιδάκια με αφυδάτωση και έβγαλε η ίδια ανακοίνωση πως υπάρχει κίνδυνος για τα παιδάκια εκεί. Θα έπρεπε να καλούν στο να συνεργαστούμε και να βρούμε λύση από κοινού".

 
Για το τραγικό δυστύχημα στη Μόρια, κατά το οποίο μια 66χρονη γυναίκα και ένα μικρό παιδάκι έχασαν τη ζωή τους, ο κ. Μουζάλας είπε: "Είναι ένα τυχαίο γεγονός, έσκασε το γκαζάκι την ώρα που μαγείρευε μια γυναίκα, αλλά ακριβώς επειδή συνέβη στη Μόρια, για την κυβέρνηση εκ των πραγμάτων παύει να είναι ένα τυχαίο γεγονός, και είναι ένα γεγονός ευθύνης να βελτιώσουμε τις συνθήκες. Απομονώνονται διάφορα πράγματα και δημιουργείται μια συγκεκριμένη εικόνα για όσα λέγονται. Θέλω να φτιάξω χώρο και λένε στους νησιώτες πως αυτό είναι πολλαπλασιασμός, πως φτιάχνουμε νέο Hot Spot. Τους ίδιους τους ανθρώπους τους μοιράζουμε σε δύο χώρους και φτιάχουμε ένα κέντρο κράτησης. Αυτό είναι ευταξία, είναι δημόσια τάξη, είναι ασφάλεια. Αρνούνται ποιοι;".


Θυμίζουμε πως ο κ. Μουζάλας είχε κατηγορηθεί ότι χαρακτήρισε "τυχαίο γεγονός" το δυστύχημα σε παλαιότερες δηλώσεις του, από το βήμα της Βουλής. Συγκεκριμένα, είχε πει: "Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για το τραγικό γεγονός που έγινε χθες στη Μόρια. Ήταν ένα τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε. Δεν συνέβη όμως οπουδήποτε, συνέβη στη Μόρια. Και αυτό το επιβαρύνει, μας κάνει να είμαστε πολύ πιο στεναχωρημένοι, πολύ πιο λυπημένοι, να αισθανθούμε πολύ περισσότερο τις ευθύνες μας και να ξαναπευθύνω από αυτό το βήμα έκκληση  στους νησιώτες να βοηθήσουν ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για αυτούς τους ανθρώπους εκεί". Έτσι, επανέφερε τώρα μέσω της ΕΡΤ τη θέση του ότι οι πρώτες δηλώσεις, είχαν απομονωθεί από το ευρύτερο πλαίσιο αναφοράς τους.

Για την κατάσταση στα τουρκικά παράλια ανέφερε πως τον απασχολεί ιδιαιτέρως η κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα, η οποία "βάζει σε ανησυχία την κυβέρνηση".


Ο Γιάννης Μουζάλας έχει προαναγγείλει άλλωστε επέκταση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στο ανατολικό Αιγαίο, με παράλληλη δημιουργία κέντρων κράτησης σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, για να "μειωθεί η εγκληματικότητα και να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου".


Παρέμβαση πραγματοποίησε στον "αέρα" της ΕΡΤ και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μετά από αναφορά του Πάνου Χαρίτου πως η αστυνομία φέρει ευθύνη για τα επεισόδια στη Χίο.
"Να υπενθυμίσω ότι εδώ και ένα χρόνο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες πέρασαν από τα νησιά, θυμηθείτε τί έγινε στην Ειδομένη σε σχέση με το Καλαί, αλλά δείτε και την αλλαγή στη συμπεριφορά της αστυνομίας εδώ και ένα χρόνο. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες από την πολιτεία μαζί με τον κ. Μουζάλα και να ενισχύσω την άποψη του κ. Μουζάλα πως η κοινωνία πρέπει να συνεισφέρει δραστικά, με δράση και συζήτηση για να βρεθούν λύσεις. Το να βρούμε τον κατάλληλο χώρο χωρίς να επηρεάζει τους άλλους χώρους, δεν είναι υπεύθυνη λύση. Πού να τον βρούμε στη μέση της θάλασσας; Γύρω από τη Θεσσαλονίκη υποδέχθηκαν 13.000 πρόσφυγες από την Ειδομένη με ανθρωπισμό", ανέφερε ο κ. Τόσκας.

 
Με δική του παρέμβαση, ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Μπουρνούς, ανέφερε πως δική του εισήγηση είναι να μην γίνει αποδεκτή καμία νέα δομή στο νησί.

 

news247.gr

Μοιράσου το άρθρο!