Πολιτική

24/10/2019 - 21:18

Χρυσοχοΐδης: Γιατροί έδιναν “πλαστές” βεβαιώσεις σε μετανάστες για να χαρακτηριστούν ευάλωτοι

Ιδιώτες γιατρούς που χορηγούσαν πλαστά πιστοποιητικά ευαλωτότητας σε πρόσφυγες και μετανάστες, κατήγγειλε στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το καθεστώς χορήγησης ασύλου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

"Δυστυχώς, εδώ λειτούργησαν λογικές, συστήματα- και δεν θέλω να πω τίποτα παραπέρα- ότι οι ιδιώτες γιατροί έδιναν έγγραφα τα οποία αποδέχονταν οι υπηρεσίες του Ασύλου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ότι όλοι αυτοί ήταν ευάλωτοι, ότι είχαν το λεγόμενο μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μεταφέρονται στο εσωτερικό λόγω της ευαλωτότητας αυτής, του μετατραυματικού στρες- θα πάτε μια μέρα να ερευνήσετε, εγώ δεν έχω σχέση με αυτές τις λογικές, δεν είμαι τέτοιος πολιτικός- αλλά πάτε να ερευνήσετε ποιοι έδιναν χαρτιά. Πηγαίνετε να ερευνήσετε," είπε.

Ενώ πρόσθεσε: "Δίνανε, λοιπόν, για μετατραυματικό στρες δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα όλοι να κηρύσσονται ευάλωτοι, όλοι να μεταφέρονται στο εσωτερικό και κανένας να μην επιστρέφεται".

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέκρινε με δριμύτητα την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην ουσία ακολουθούσε τη λογική «στοιβάζουμε ανθρώπους και τίποτα παραπέρα, και αυτό το στοίβαγμα ανθρώπων οδήγησε στη μείωση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που είχαν ανάγκη».

Η απάντηση από τους γιατρούς: 

 «Είναι άστοχο να επικεντρώνεται το μπάχαλο του μεταναστευτικού που επικρατεί στα νησιά, στους γιατρούς και ιδιαίτερα στους ιδιώτες», αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με αφορμή τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, σχετικά με ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι χορηγούσαν έγγραφα σε μετανάστες, με τη διάγνωση ότι ήταν ευάλωτοι και έπασχαν από μετατραυματικό στρες, ώστε να μεταφέρονται στην ενδοχώρα.

 «Οι γιατροί εφαρμόζουν τα κριτήρια ευαλωτότητας που όρισε η πολιτεία και εφόσον σε αυτά περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες, είναι αναμενόμενο αυτοί οι πληθυσμοί να το παρουσιάζουν», αναφέρει ο κ. Εξαδάκτυλος. Προσθέτει δε, ότι ο «διαχωρισμός των ιδιωτών γιατρών με εκείνους του κρατικού τομέα, είναι επιχείρημα των περασμένων δεκαετιών ειδικά σε ότι αφορά στα νησιά, όπου οι κρατικές δομές στενάζουν από τους αυξημένους πληθυσμούς».

Μοιράσου το άρθρο!