Πολιτική

01/06/2011 - 15:01

Η Δημοκρατική Αριστερά για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου που πραγματοποιήθηκε την 31η Μαΐου 2011 για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον τακτικό προϋπολογισμό του Δήμου ήταν μία ακόμη απόδειξη του μεγάλου προβλήματος που εμφανίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ως προς τη λειτουργία του. Για μία ακόμη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου απέδειξε ότι αδυνατεί να συζητήσει με γόνιμο τρόπο τα πραγματικά ζητήματα και να πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Κατ’ αρχήν αδυνατεί να κάνει μία σωστή διαχείριση των ενστάσεων που εγείρονται επί της διαδικασίας. Το προεδρείο τις ενστάσεις αυτές όφειλε: α) να τις περιορίζει ως προς τη διατύπωσή τους και να μην τις επιτρέπει να μετατρέπονται σε ακατάσχετα λογύδρια, β) με άμεσο και ξεκάθαρο τρόπο να τις αξιολογεί και να τις κάνει αποδεκτές ή όχι, προκειμένου να προχωρεί η κύρια συζήτηση. Δεν είναι δυνατόν οι ενστάσεις επί της διαδικασίας να μετατρέπονται κάθε φορά σε θέματα πολύωρης συζήτησης, όπου παίρνουν μέρος πλήθος ομιλητών επιτιθέμενοι φραστικά ο ένας στον άλλον.

Για παράδειγμα, το ζήτημα της ένστασης επί της διαδικασίας για τη συμμετοχή ή όχι των πρώην δήμαρχων στη χθεσινή συζήτηση επί του προϋπολογισμού, έπρεπε να είχε λυθεί μέσα σε λίγα λεπτά, προκειμένου να αρχίσουν τις τοποθετήσεις τους οι πρώην Δήμαρχοι, και όχι να επιτραπεί στον προβοκατόρικο τρόπο με τον οποίο διατυπώθηκε η ένταση, να εκτρέψει τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού σε πολύωρη συζήτηση περί «φασισμού»!

Το ζήτημα των δανειακών υποχρεώσεων, είτε κατ’ έτος είτε συνολικά, που κληρονόμησε ο Δήμος Λέσβου από τους δεκατρείς προϋπάρχοντες Δήμους είναι ζήτημα αντικειμενικών αριθμών και δεν είναι δυνατόν να έχει μετατραπεί καιρό τώρα από τις διάφορες πλευρές σε ζήτημα στρατηγικών διόγκωσης ή υποβάθμισης με ποικίλες χρήσεις.

Αντί αυτών η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Λέσβου επαναφέρει την πρότασή της για συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής που θα προχωρήσει άμεσα στην επεξεργασία του Τεχνικού Προγράμματος, ώστε αυτό να αποκτήσει Στρατηγικό Σχέδιο για τομείς όπως: α) αγροτική ανάπτυξη, β) τουριστική ανάπτυξη, γ) κοινωνική πολιτική, δ) ποιότητα ζωής και να θέσει σε προτεραιότητα εκείνα έργα που θα συμβάλλουν στην ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου.

Επίσης, η ίδια επιτροπή να προχωρήσει στη διαμόρφωση πρότασης τροποποίησης του Προϋπολογισμού, με σκοπό την ισοσκέλισή του, δίχως την εκ νέου καταφυγή σε δανεισμό, ο οποίος θα υπονομεύσει περεταίρω την μελλοντική ομαλή λειτουργία του Δήμου Λέσβου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έπρεπε να διεξαχθεί η συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου και προς αυτήν την κατεύθυνση έπρεπε να αξιοποιηθεί η συμμετοχή των πρώην δημάρχων, αντί να αναλωθεί σε άγονες αντεγκλήσεις επί της διαδικασίας και σε ποικίλων χρήσεων στρατηγικές παρουσίασης των αριθμών.

Μοιράσου το άρθρο!

geotee