Πολιτική

26/07/2018 - 05:50

Η εκκαθάριση της ΕΑΣ Λέσβου και το Ειδικό Χωροταξικό του Κόλπου Καλλονής στις συναντήσεις φορέων με κυβερνητικά στελέχη

Δύο σημαντικές συναντήσεις έλαβαν χώρα τις δύο προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων φορέων της Λέσβου τους οποίος συνόδευαν ο υπεύθυνος για τα αγροτικά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Στρατής Νικολάου και ο επιστημονικός συνεργάτης του Βουλευτή Γιώργου Πάλλη Γιάννης Κλαυδιανός. Συγκεκριμένα:


Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, κλιμάκιο επαγγελματιών ψαράδων από την Λέσβο επισκέφθηκε τη ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ειρήνη Κλαμπατσέα, προκειμένου να θέσει το ζήτημα του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού σε σχέση με τον κόλπο Καλλονής, καθώς και να καταθέσει προτάσεις για το πώς αυτός θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο των επαγγελματιών ψαράδων που δραστηριοποιούνται στον κόλπο αλλά και θα θέτει αυστηρότερο πλαίσιο σε υφιστάμενες και μελλοντικές μονάδες οστρακοκαλλιεργητών, ώστε να μην λειτουργούν σε βάρος της τοπικής κοινωνίας και του ίδιου του κόλπου.
Στην συνάντηση, εκτός των προαναφερθέντων, παρευρίσκονταν ο πρώην ΓΓ Βιομηχανίας Σ. Ζαφείρης, η συνεργάτης του Υπουργού Περιβάλλοντος Μ. Ζήφου, ο συνεργάτης του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Αμαξίδης καθώς και στελέχη του Υπουργείου. Τον Σύλλογο Επαγγελματιών Παράκτιας Αλιείας Ν. Λέσβου εκπροσώπησαν οι Παναγιώτης Νανίδης  (Πρόεδρος), Νίκος Ταλιάνης (Αντιπρόεδρος) και Κώστας Σάκης (γενικός γραμματέας).
H κα Κλαμπατσέα ενημέρωσε τους αλιείς πως αν και ο κόλπος της Καλλονής δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τον ευρύτερο σχεδιασμό του Ειδικού Χωροταξικού, εντούτοις, επειδή ακριβώς η ηγεσία του Υπουργείου αντιλαμβάνεται τους διάφορους κινδύνους αλλά και τις ιδιαιτερότητες του θαλάσσιου περιβάλλοντος, έχει ήδη αναθέσει μελέτη βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού ειδικά για τις υδατοκαλλιέργειες και οστρακοκαλλιέργιες. Όσον αφορά την κατάχρηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου ή τη μη εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανόνων, μετά και την πρόσφατη συζήτηση των αλιέων με τον Αν. Υπουργό κ. Τσιρώνη στη Μυτιλήνη, ο κ. Αμαξίδης ενημέρωσε πως έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ενώ η ηγεσία του Υπουργείου έχει ζητήσει από την Διεύθυνση Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι. Επίσης ο κ. Αμαξίδης ενημέρωσε πως αναμένει το πόρισμα μελέτης του ΕΛΚΕΘΕ, βάσει της οποίας ενδεχομένως να θέτονται περισσότεροι περιορισμοί ως προς το καθεστώς έκδοσης νέων και ανανέωσης των παλαιών αδειών μονάδων οστρακοκαλλιεργειών στον κόλπο.
Τέλος, οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα εξετάσουν αίτημα του Συλλόγου και του Βουλευτή Γ. Πάλλη περί έκδοσης κοινής εγκυκλίου αναστολής έκδοσης νέων αδειών για ΠΑΥ τύπου Β’ εντός κλειστών κόλπων, έως ότου ολοκληρωθεί ο ευρύτερος σχεδιασμός του χωροταξικού.

Την Τρίτη 24 Ιουλίου, εκπρόσωποι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου και συνεταιρισμών του νησιού μας επισκέφθηκαν το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο να συζητήσουν με τον Υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου το θέμα που αφορά τον τρόπο εκκαθάρισης της Ένωσης. Εκ μέρους της ΕΑΣ Λέσβου παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρός της Θ. Χατζηπαναγιώτης, ο Διευθυντής Ε. Χατζηδημητρίου και ο εκπρόσωπος εργαζομένων Σ. Καβουρής, ενώ από τους συνεταιρισμούς ο Χ. Κουτλής (Ακρασίου) και ο Σ. Μαγλογιάννης (Αγιάσου).
Στην ενημέρωση που έγινε και στη διαβούλευση που ακολούθησε, ο Υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στην προσπάθεια διάσωσης των παραγωγικών στοιχείων της Οργάνωσης για να συνεχίσουν την παραγωγική τους διαδικασία  ταυτόχρονα με την κάλυψη των απαιτήσεων των πιστωτών και ότι προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Στην προσπάθεια αυτή όμως πρέπει να συμβάλουν και οι υγιείς ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι οφείλουν να συμπράξουν και να δημιουργήσουν ένα κλαδικό συνεταιρισμό που θα αναλάβει ως διάδοχο σχήμα να διαχειριστεί τα παραγωγικά στοιχεία της πρώην ΕΑΣ Λέσβου προς όφελος των αγροτών.

Μοιράσου το άρθρο!