Πολιτική

14/03/2011 - 14:38

Η επιστολή Βουνάτσου στο Υπ. Εσωτερικών Γ.Ραγκούση για το προσωπικό στη ΤΕΔΚ

ΠΡΟΣ: 1.- κ. Ιωάννη Ραγκούση

Υπουργό Εσωτερικών, Aποκέντρωσης και Ηλεκτρ. Διακυβέρνησης

2.-κ. Θεοδώρα Τζακρή  Υφυπουργό Εσωτερικών

3.-κ. Γεώργιο Ντόλιο  Υφυπουργό Εσωτερικών

4.-κ. Δημήτριο Στεφάνου  Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών

 

Κύριοι Υπουργοί,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα

Μαζί με τις ευχές μου για προσωπική υγεία και ευτυχία καθώς και μια δημιουργική πορεία για την καινούργια δύσκολη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, θα ήθελα να ζητήσω την παρέμβασή σας, σε ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα που αφορά το σύστημα διακυβέρνησης των νέων Δήμων.

Πιο αναλυτικά:

Α. Σας είναι γνωστό ότι στις ΤΕΔΚ της χώρας, λειτουργούν Γραφεία Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, τα οποία είναι στελεχωμένα με υψηλής στάθμης επιστημονικό προσωπικό, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα Ανάπτυξης καθώς και Οργάνωσης και Λειτουργίας των ΟΤΑ και με ενεργό ρόλο στην τρέχουσα Διοικητική Μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Το προσωπικό αυτό, είτε ως προς τις διαδικασίες πρόσληψης, είτε ως προς την μισθολογική και βαθμολογική του εξέλιξη, εντάσσεται στον λεγόμενο «ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Πλην όμως, το νομικό καθεστώς των ΤΕΔΚ ως ΝΠΙΔ, δεν επιτρέπει την αξιοποίησή του εν λόγω προσωπικού στις ειδικές θέσεις του Ν.3584/2007 («Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων») και ιδιαίτερα στην θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, για τον οποίο (άρθρο 161 παρ.3) προβλέπεται ότι:

«3. Στις θέσεις αυτές επιτρέπεται και ο διορισμός υπαλλήλων και λειτουργών του δημόσιου τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει, ανεξάρτητα από τη σχέση με την οποία υπηρετούν σε αυτές. Επίσης στις θέσεις αυτές επιτρέπεται και ο διορισμός υπαλλήλων των Ν.Α..Εξαιρούνται οι υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν στον ίδιο Δήμο ή Σύνδεσμο. Ο χρόνος υπηρεσίας τους που διανύεται στις θέσεις αυτές λογίζεται, για όλες τις συνέπειες, ως πραγματική υπηρεσία στην οργανική τους θέση. Σε περίπτωση αποχώρησης τους από την παραπάνω θέση επανέρχονται αυτοδικαίως στη θέση που κατείχαν πριν από το διορισμό τους. Αν η θέση αυτή δεν είναι κενή, θεωρούνται ότι κατέχουν ομοιόβαθμη προσωρινή θέση, που συνιστάται αυτοδικαίως και καταργείται επίσης αυτοδικαίως, όταν αποχωρήσουν από την υπηρεσία.»

 

Θεωρώ, επομένως, αναγκαία την τροποποίηση του ανωτέρω άρθρου, με την προσθήκη της ακόλουθης πρότασης:

«Τα παραπάνω ισχύουν και για το προσωπικό που υπηρετεί στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ)».

 

Σας παρακαλώ λοιπόν, κ. Υπουργέ, να προωθήσετε την παραπάνω τροπολογία, λαμβάνοντας επί πλέον υπ’όψιν, ότι:

1) αξιοποιείται με αυτόν τον τρόπο, ένα ιδιαίτερης εμπειρίας επιστημονικό προσωπικό, και

2) όχι απλώς δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά αντίθετα αυτός ελαφρύνεται, καθώς αξιοποιείται προσωπικό που ήδη υπηρετεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Β. Επίσης παρακαλούμε να δείτε θετικά την πρότασή μας για τροποποίηση του άρθρου 93 παρ.1. του Ν.3852/2010 ως εξής:

Στο ανωτέρω άρθρο να συμπεριληφθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία και στους Προέδρους των Δ.Σ. των ΝΠΔΔ καθώς και των ΝΠΙΔ όλων των Δήμων, των οποίων ο πληθυσμός τους είναι κάτω των 200.000 κατοίκων, που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι κρατικών ΝΠΙΔ και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων την διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών ΝΠΙΔ να χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω παρακαλούμε η αντιμισθία να επεκταθεί και στους Προέδρους των Δ.Σ. των ΝΠΔΔ καθώς και των Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων και Αναπτυξιακών Εταιρειών και να είναι ίση με το 40% της αντιμισθίας που αναλογεί στον Δήμαρχο.

 

Μετά Τιμής

Δημήτριος Φωκίων Βουνάτσος

Δήμαρχος Λέσβου

     

Μοιράσου το άρθρο!