Πολιτική

29/09/2020 - 11:32

Η ιστορική μνήμη του ερχομού των Μικρασιατών απέκτησε στέγη

Τη βούληση και την απόφαση του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, για απόκτηση δημοτικού οικήματος, όπου θα στεγαστεί η ιστορική μνήμη των ξεριζωμένων Μικρασιατών έκαναν πράξη ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στρατής Τζιμής και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Παναγιώτης Κατσαβέλλης.

Με τη συνεργασία τους πέτυχαν να απαλλοτριωθεί η αυθεντική προσφυγική οικία (μετά του οικοπέδου αυτής) της Σκάλας Λουτρών, που με το ΦΕΚ 138/24-11-2006 είχε χαρακτηριστεί μνημείο, γιατί «ήταν μοναδική προσφυγική οικία που διασώζεται έως σήμερα χωρίς επεμβάσεις, προσθήκες ή μετατροπές και αποτελεί σημείο αναφοράς και ιστορικής μνήμης των κατοίκων που ήλθαν ως πρόσφυγες» στο νησί μας, από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας.

Ήταν ένα χρόνιο ανεκπλήρωτο αίτημα του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών, «Το Δελφίνι», και της Κοινότητας Λουτρών μέχρι χθες, που το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, με εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, αποφάσισε την απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου οικήματος.

Η οικία αυτή θα αποτελέσει ενιαίο σύνολο με το «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922». Εκεί θα εκτεθούν, αφού επισκευαστεί, όλα τα αντικείμενα που χρησίμευαν για την επιβίωσή τους οι ξεριζωμένοι Έλληνες.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΖΙΜΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!