Πολιτική

31/07/2013 - 13:59

Η κρατική αδιαφορία αναγκάζει τους εθελοντές να διακόψουν τη σίτιση προσφύγων στο λιμάνι Μυτιλήνης

yle="text-align: justify;">ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΤΟΜΩΝ – ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ


"Η σίτιση των προσφύγων και μεταναστών που μετά την σύλληψή τους στοιβάζονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στηρίζεται από τον Νοέμβριο του 2012 έως και σήμερα αποκλειστικά στην παροχή τροφής από τους εθελοντές και κάποιους από τους  Ιερείς ενοριών του νησιού. Μετά από όλους αυτούς τους μήνες καθημερινής προσπάθειας και έχοντας απέναντί μας την παντελή αδιαφορία των αρμόδιων Αρχών,  πήραμε τη δύσκολη απόφαση να σταματήσουμε να συμμετέχουμε στη παροχή σίτισης.

Ο κύριος λόγος που μας οδηγεί αναγκαστικά να τηρήσουμε αυτή την απόφαση, ενάντια σε ό,τι κάναμε τους τελευταίους μήνες είναι η απόλυτη απουσία οποιασδήποτε κρατικής φροντίδας σε ανθρώπους πεταμένους κυριολεκτικά στο τσιμέντο του λιμανιού της Μυτιλήνης και  η κοροϊδία που πάει να αντικαταστήσει την απόλυτη απουσία των αρμόδιων φορέων.

Το λιμενικό σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των αρμοδίων δε διαθέτει κανένα κονδύλι για φιλοξενία και διατροφή μεταναστών και δεν έχει καμία εγκατάσταση για την κράτησή τους. Γιατί όμως έχει τη δικαιοδοσία να συλλαμβάνει, ενώ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του; Πόσο σχέση έχει αυτή η πολιτική με την κοινή λογική; Συλλαμβάνει πρόσφυγες και μετανάστες και τους αφήνει να ψήνονται στο λιοπύρι, χωρίς σκιά, χωρίς τουαλέτες, χωρίς ιατροφαρμακευτική βοήθεια, χωρίς τροφή και στα δύσκολα φωνάζει τους εθελοντές.

Μετά από τη γενική κατακραυγή τον τελευταίο μήνα το λιμενικό διαθέτει 4 σκηνές στο λιμάνι της Μυτιλήνης, νερό από μία βρύση δικτύου και μία τουαλέτα, είτε οι μετανάστες που συλλαμβάνει και κρατάει σε περιορισμό σε αυτό το χώρο είναι 3, είτε 103. Τους προηγούμενους μήνες δεν υπήρχαν καν οι σκηνές και οι μετανάστες προσπαθούσαν να προφυλαχτούν από τον ήλιο και τη βροχή κάτω από χαρτόκουτες και πίσω από τα κατασχεμένα αυτοκίνητα. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των παιδιών, των εγκύων γυναικών, των βαριά άρρωστων ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους Σύριων προσφύγων πολέμου, που εξαντλημένοι από το ταξίδι τους, αναγκάζονται να επιβιώσουν κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες, χωρίς το κράτος που τους συλλαμβάνει να τους παρέχει τα βασικά, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Δυστυχώς υπουργός Προπο και το λιμενικό συνεχίζουν να πετάνε ο ένας το μπαλάκι στον άλλο για να δικαιολογήσουν τις ευθύνες τους γι’ αυτή την τραγική κατάσταση που κυρίως οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, αδυνατώντας ή αδιαφορώντας να την διαχειριστούν.

Ο περιφερειάρχης, στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, το μόνο που έχει κάνει από το Νοέμβριο του 2012 έως και σήμερα είναι να οργανώσει 3 συναντήσεις φορέων με μηδενικό αποτέλεσμα, μεταφέροντας οποιαδήποτε αποτελέσματα σε μία τέταρτη συνάντηση που εκκρεμεί τους τελευταίους 4 μήνες. Έχει κάνει όλο αυτό τον καιρό; Η δική μας εντύπωση είναι ότι αδιαφορεί παντελώς.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποια πρόσφατα γεγονότα για να αντιληφθεί καλύτερα, όποιος ενδιαφέρεται, την αθλιότητα της κατάστασης. Πριν από 5 μέρες έλιωναν στο λιμάνι 16 άτομα που όλη τη μέρα έφαγαν λίγη σαλάτα που τελευταία στιγμή βρέθηκε από εθελοντές,  και καλύφθηκε με δικά τους έξοδα. Την επόμενη μέρα προστέθηκαν άλλα 80 άτομα που έφαγαν 60 μερίδες μακαρόνια που παρασκεύασε-μετέφερε μόνη της εθελόντρια, με βοήθεια από λιγοστούς άλλους εθελοντές στο σερβίρισμα. Αν μία εθελόντρια δεν είχε πάρει την πρωτοβουλία 96 άτομα θα έμεναν νηστικά ή το πολύ έχοντας φάει μία ντομάτα και αγγούρι για δεύτερη μέρα. Προχθές 2 εθελοντές μαγείρεψαν για 60 άτομα και έφεραν και άλλα τρόφιμα άνθρωποι από την εκκλησία. Χθες φρόντισε την σίτιση η εκκλησία. Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται εδώ και μήνες.

Ας μιλήσει ο υπουργός Προπο με τον αρχηγό του λιμενικού και με τον περιφερειάρχη να βρουν λύση. Μήπως και ξεκινήσει κάτι να δουλεύει.  Εμείς ό,τι μπορέσαμε να κάνουμε το κάναμε αλλά βαστάζοι τέτοιας ανύπαρκτης πολιτικής στο μεταναστευτικό, τέτοιας επίσημης κοροϊδίας και τέτοιας ανικανότητας δε γινόμαστε.

Διευκρινίζουμε ότι με αυτή την επιστολή δημοσιοποιούμε την απόφαση τη δικιά μας να σταματήσουμε να προσφέρουμε σίτιση στους πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτές τις συνθήκες. Η απόφαση αυτή δεν αφορά όσους άλλους εκτός από εμάς (εκκλησία, μεμονωμένοι εθελοντές) που πιθανά θα συνεχίσουν να προσφέρουν φαγητό.


Πρωτοβουλία ατόμων - Χωριό του όλοι μαζί"

Μοιράσου το άρθρο!