Πολιτική

29/08/2016 - 13:41

Η Λαϊκή ενότητα Λέσβου για τον αποκλεισμό παιδιών από τους Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς.

Σχόλιο του Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας Λέσβου για τον αποκλεισμό παιδιών από τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς.

 

«Δείγμα κοινωνικής αναλγησίας ο αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τη δωρεάν φιλοξενία σε Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς.

Ο αποκλεισμός 48.000, και όχι όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση τις 36.000 παιδιών, σε όλη τη χώρα από το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας τους σε Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, προσθέτει νέα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη σε οικογένειες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και είναι δείγμα κοινωνικής αναλγησίας. Για τη Λέσβο ο αριθμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος καθώς 155 παιδιά μένουν εκτός του προγράμματος αν και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα.

Οι αιτήσεις των γονέων στο πρόγραμμα αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες δυσκολεύονται, λόγω των μνημονίων της λιτότητας της μείωσης μισθών ή της απώλειας εργασίας τους να ανταποκριθούν στο κόστος των τροφείων σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ιδίως για φέτος έμειναν εκτός προγράμματος παιδιά που το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των γονέων τους δεν ξεπερνούσε τα 8.000 ευρώ!

 

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, αφού το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ καλύπτει μόνο ένα μέρος. Χιλιάδες ακόμα είναι τα ζευγάρια που δεν έκαναν καθόλου αίτηση αφού αποκλείστηκαν από τα ίδια τα κριτήρια που βάζει το πρόγραμμα. Έτσι, θα αναγκαστούν να αναζητήσουν μία θέση σε έναν δημοτικό ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό πληρώνοντας τροφεία.

Η θλιβερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ  θριαμβολογούσε για τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Αντί να πανηγυρίζει μετατρέποντας το μαύρο σε άσπρο, θα πρέπει να κινηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να βρεθούν και να αυξηθούν οι πόροι που απαιτούνται για να μην αποκλειστεί κανένα παιδί από τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, το σχολικό έτος 2016 – 2017.»

 

Μοιράσου το άρθρο!