Πολιτική

11/12/2013 - 18:14

Η μιζέρια της Λέσβου

yle="text-align: justify;">Δύο θέματα της εφημερίδας "Δημοκρατής" (ρεπορτάζ Μαρία Χατζηγεωργίου) αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τη μιζέρια της Λέσβου. Το πρώτο αφορά την ανικανότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. Προσωπικές κόντρες και φιλοδοξίες, πολιτικά παιχνίδια και στο φόντο η παράταξη του Δημήτρη Βουνάτσου που εδώ και καιρό είναι μειοψηφία.  Το δεύτερο θέμα αφορά την τουριστική έκθεση Σμύρνης. Δεν κατορθώσαμε ως νησί να έχουμε μια αξιοπρεπή εκπροσώπηση. Μπορεί οι Τούρκοι να μας φέρνουν χρήματα αλλά οι επαγγελματίες δεν μπόρεσαν να βάλουν το χέρι στη τσέπη και να έχουν δυνατή συμμετοχή.  Η Περιφέρεια απούσα, ο Δήμος υπό διάλυση. Και όλοι εμείς ακολουθούμε τη μιζέρια... Ε, όχι ρε δεν είναι αυτή η Λέσβος...

 

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου - Τεχνικό Πρόγραμμα

Έντονες αντιπαραθέσεις και κόντρες επικράτησαν τη Δευτέρα το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, κατά τη συνεδρίαση για τη συζήτηση και έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου.
Συγκεκριμένα, για τη Δευτέρα το απόγευμα είχαν προγραμματιστεί δύο συνεδριάσεις. Η πρώτη, είχε περίπου 10 θέματα στην ημερήσια διάταξη, με πρώτο την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος. Η δεύτερη συνεδρίαση που θα ξεκινούσε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης, είχε ως μοναδικό θέμα όπως ορίζει ο νόμος την έγκριση του Προϋπολογισμού του Δήμου Λέσβου για το 2014.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η συζήτηση και έγκριση του προϋπολογισμού είναι να ψηφιστεί πρώτα το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. Σε αντίθετη περίπτωση, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό δεν προχωρά.
Δυστυχώς, οι εύθραυστες ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, με τη Δημοτική Αρχή να έχει χάσει την πλειοψηφία και την αντιπολίτευση να έχει το πάνω χέρι, οδήγησαν την κατάσταση για άλλη μια φορά στα άκρα, με αποτέλεσμα το Τεχνικό Πρόγραμμα να απορριφθεί οριακά, με μία ψήφο διαφορά. Από τη συνεδρίαση, εξάλλου, απουσίαζαν για λόγους υγείας και δύο πρωτοκλασάτα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, ο Γ. Βουνάτσος και ο Απ. Αθανασιάδης, καθώς και ο Β. Γιαβάσης.
Αναλυτικότερα, την εισήγηση του θέματος έκανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Δημήτρης Μάντζαρης, που εξήγησε στους δημοτικούς συμβούλους, ότι τα διαθέσιμα κονδύλια ΣΑΤΑ είναι περιορισμένα σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, κατά 50% τουλάχιστον. Στην ουσία, ο Δ. Μάντζαρης εξήγησε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελείται κυρίως από συνεχιζόμενα έργα, αλλά και κάποια επείγοντα νέα έργα, που έχουν πάρει κωδικό στον προϋπολογισμό. Φυσικά υπάρχει και λίστα με προτεινόμενα έργα, τα οποία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια. Ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Στο Προσχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Λέσβου για το 2014 περιλήφθηκαν:
- Συνεχιζόμενα από το 2013 έργα, εργασίες και προμήθειες όλων των υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου που χρηματοδοτούνται από οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης.
- Όλες οι προτάσεις των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων καθώς και νέα έργα, εργασίες και προμήθειες που προτάθηκαν από τις Υπηρεσίες.
Σχετικά με την ένταξη νέων έργων, εργασιών και προμηθειών του Δήμου Λέσβου, η Υπηρεσία προτείνει για κάθε ενότητα, όπως και για όλο το Δήμο Λέσβου, την κατάταξή τους σε έργα πρώτης προτεραιότητας (συντηρήσεις πρώτης ανάγκης κ.λ.π.) και σε λοιπές ενέργειες.
Επειδή θα πρέπει να ακολουθηθεί η νομιμότητα στην εκτέλεση των έργων, ομοειδή έργα (π.χ. συντήρηση αγροτικής οδοποιίας ανά δημοτική ή τοπική κοινότητα) έχουν προταθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα ανά δημοτική ενότητα».

ΜΟΝΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Λέσβος Δημιουργική Πορεία» Παντελής Πατερέλλης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι φέτος θα ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα μόνο στο πραγματικό κομμάτι των έργων, αυτών που αφορούν δηλαδή τα συνεχιζόμενα έργα που έχουν μπει στον προϋπολογισμό και έχουν κωδικό.
«Επιθυμούμε να ψηφίσουμε ένα ρεαλιστικό τεχνικό πρόγραμμα στα οικονομικά πλαίσια και στις δυνατότητες του δήμου. Με δεδομένο ότι κάποια έργα που έχετε βάλει στο Τεχνικό Πρόγραμμα εκτιμώ πως δεν θα απορροφήσουν χρήματα, θεωρώ πως πρέπει να γίνει αναμόρφωση σε αυτό το κομμάτι και τα χρήματα να μεταφερθούν σε άλλους κωδικούς έργων. Εξάλλου, εκτιμώ ότι το 2014 που είναι χρονιά δημοτικών εκλογών, δεν θα υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθούν πολλά έργα, αφού για ένα μεγάλο διάστημα δεν θα μπορούμε να πάρουμε τέτοιου είδους αποφάσεις».
ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ
«Τα έργα που εντάσσονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα θα έπρεπε να έχουν άμεση σχέση με την κοινωνία και το λαό και να υπηρετούν τις ανάγκες του, τόνισε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βαγγέλης Παλαιολόγος. Θεωρώ ότι το βασικό ζήτημα της ανεπάρκειας του Τεχνικού Προγράμματος που παρουσιάζεται σήμερα, δεν είναι μόνο οι αδυναμίες σχεδιασμού της παρούσας Δημοτικής Αρχής, αλλά και η γενικότερη πολιτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα. Αυτό το πρόγραμμα είναι απαράδεκτο, πετσοκομμένο και μίζερο, αν σκεφθεί κανείς ότι η ΣΑΤΑ είναι μόλις 1.200.000 ευρώ από 2.500.000 ευρώ που ήταν πέρυσι και από 5.500.000 που ήταν πριν δύο χρόνια. Πώς είναι δυνατόν να αποδεχθούμε ένα τέτοιο πρόγραμμα».
ΑΝΕΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Για έλλειψη οράματος και προγραμματισμού κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή, ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή Πορείας» Γιώργος Πάλλης. Τόνισε μεταξύ άλλων: «Ερχόμαστε εδώ να εγκρίνουμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο στην ουσία αποτελείται μόνο από συνεχιζόμενα έργα, χωρίς την παραμικρή προοπτική για την ένταξη και έναρξη νέων. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τίποτα για να ψηφίσουμε σε αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα».
ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ Η ΜΙΖΕΡΙΑ
Στη γενικότερη κατάσταση φτώχειας και μιζέριας που επικρατεί στη χώρα, απέδωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λέσβου, ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος μεταξύ άλλων δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος ή δήμαρχοι που θα εκλεγούν τον ερχόμενο Μάιο.«Είναι εντελώς θεωρητική η συζήτηση περί ανατροπής του κράτους και επανάστασης των δημάρχων. Στην πραγματικότητα, το κράτος έχει κάνει τους δήμους μέρος της διοίκησής του, χωρίς να τους δίνει την παραμικρή δυνατότητα να αποφασίσουν και να σχεδιάσουν το μέλλον των δημοτών τους μέσα από αναπτυξιακά έργα».
ΧΩΡΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άρης Χατζηκομνηνός, αν και ήταν παρών στη συνεδρίαση, δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του Τεχνικού Προγράμματος.
Στη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Ζαφειρίου, προσπάθησε να συμβιβάσει κάπως την κατάσταση, ώστε να προχωρήσει η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και στη συνέχεια η ψήφιση του προϋπολογισμού.
Στράφηκε κυρίως στον Π. Πατερέλλη, ο οποίος είχε δείξει στην τοποθέτησή του, ότι δέχεται έστω και με κάποιους όρους να ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα. Ρώτησε, λοιπόν, τον επικεφαλής της παράταξης «Λέσβος Δημιουργική Πορεία» αν θα δεχθεί να ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα τροποποιημένο, ώστε να περιλαμβάνει μόνο τα συνεχιζόμενα έργα με κωδικό στον προϋπολογισμό και τα νέα έργα που έχουν κωδικό και υπάρχει δυνατότητα να εκτελεστούν.
ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ
Ο Π. Πατερέλλης, προβληματίστηκε με την πρόταση του προέδρου, αφού αντιλήφθηκε ότι ουσιαστικά από εκείνον εξαρτάται η έγκριση ή όχι του Τεχνικού Προγράμματος. Ο ίδιος ζήτησε να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα μόνο τα συνεχιζόμενα έργα και όχι καινούργια, ωστόσο το αίτημά του δεν βρήκε ανάλογη ανταπόκριση. Τελικά ζήτησε ολιγόλεπτη παύση, ώστε να συζητήσει με την παράταξή του το θέμα που έχει προκύψει. Μετά τη συζήτηση που έγινε, ανακοίνωσε ότι αφήνει τους δημοτικούς του συμβούλους ελεύθερους να ψηφίσουν ό,τι επιθυμούν.
ΟΧΙ
Νωρίτερα, ο Α. Χατζηκομνηνός με ένα έντονο «όχι» ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να ψηφίσει θετικά, ενώ ανάλογη ήταν και η στάση των Β. Παλαιολόγου και Γ. Πάλλη.
Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία οριακά με 17 θετικές ψήφους και 18 αρνητικές λευκά, απέρριψε το Τεχνικό Πρόγραμμα.Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως είναι κατανοητό, ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά αργότερα, με τη συζήτηση και των υπολοίπων θεμάτων που ήταν τυπικά, ενώ δεν προχώρησε η δεύτερη συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού.
ΕΚΚΛΗΣΗ
Ο πρόεδρος Παναγιώτης Ζαφειρίου, ανακοίνωσε ότι η διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Δευτέρα, ενώ κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, να έχουν κάποιες συναντήσεις, ώστε να υπάρξει συναινετική λύση.Φυσικά δεν έλειψαν οι διαπληκτισμοί και οι φωνές, στο τέλος της συνεδρίασης, με τους δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Αρχής να κατηγορούν την αντιπολίτευση, για την επιλογή της να μην ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα. Μάλιστα, η Αν. Αντωνέλλη ιδιαίτερα εκνευρισμένη, δήλωσε ότι σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους παιδικούς σταθμούς και τη σίτιση των απόρων, λόγω της μη έγκρισης του προϋπολογισμού καθυστερούν, με καταστροφικά αποτελέσματα για τις ευαίσθητες κοινωνικές δομές του Δήμου Λέσβου.

------------------------------------

Τουριστική Έκθεση Σμύρνης


Απογοητευτική εμφάνιση είχε το περίπτερο της Λέσβου στην έκθεση της Σμύρνης, που πραγματοποιήθηκε από 5 έως 8  Δεκεμβρίου, αφού, δυστυχώς, η συμμετοχή του νησιού μας στη μεγάλη αυτή τουριστική έκθεση, ήταν εμφάνιση «φτωχού συγγενή».
Στην ουσία, στην έκθεση δεν συμμετείχε επίσημα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ούτε ο Δήμος Λέσβου. Οι μόνοι που έδωσαν το παρών από τον τόπο μας, ήταν κάποια μέλη του συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων και της Ένωσης Ξενοδόχων, που άλλωστε κάλυψαν τα έξοδα της συμμετοχής μαζί με κάποιους ιδιώτες.
Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Γιάννης Σαμιώτης, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Αισθάνθηκα ντροπή που συμμετείχα σ αυτή την προσπάθεια, τη στιγμή που δίπλα ακριβώς λειτουργούσαν με αξιοπρέπεια και ιδιαίτερα προσεγμένη παρουσία, τα περίπτερα των Δήμων Χίου και Σάμου.Καταφέραμε με δυσκολία να συγκεντρώσουμε 4.000 ευρώ, που ήταν το ενοίκιο για ένα μικρό περίπτερο στην έκθεση της Σμύρνης, χωρίς την παραμικρή συμμετοχή έστω και συμβολικά του Δήμου Λέσβου ή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.Δυστυχώς, το περίπτερό μας ήταν το πιο φτωχό, ενώ την ίδια ώρα, τα όμορα νησιά Χίος και Σάμος, είχαν μια αξιόλογη εμφάνιση με χορευτικά σχήματα και άλλα δρώμενα που αν μη τι άλλο προσέλκυαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Στο περίπτερο του νησιού μας δεν πατούσε άνθρωπος.Στην κυριολεξία βγαίναμε έξω και τραβούσαμε από το χέρι τους επισκέπτες να έρθουν και σ εμάς.Συζητώντας με τους συναδέλφους τη δυσάρεστη αυτή εικόνα που παρουσίασε το νησί μας, σε μια αγορά που επιθυμούμε να κερδίσουμε με κάθε τρόπο, επισήμανα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε άλλη τουριστική έκθεση υπό αυτές τις συνθήκες, γιατί είναι ντροπή για το νησί και για εμάς που δηλώνουμε την υπόσταση και την παρουσία μας ως επαγγελματίες»

Μοιράσου το άρθρο!