Πολιτική

17/09/2021 - 20:31

Η περιβόητη δημοσκόπηση της Περιφέρειας, η κυριαρχία στο... facebook και... το στρίμωγμα!

«ΗΓΕΤΙΚΗ» ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΧΑΤΖΗΚΟΜΝΗΝΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Μουτζούρη

γράφει ο  Ανέστης Χατζηδιάκος

 

Σαν να την περίμενε από καιρό αυτή την πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη μετά-COVID εποχή, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Άρης Χατζηκομνηνός, που έθεσε τον Κώστα Μουτζούρη προ των ευθυνών του με καυτά ερωτήματα, τα οποία αφορούσαν διαφορετικά ζητήματα μεν, που έχουν όμως έναν κοινό παρονομαστή δε: Τη διαφάνεια σχετικά με τις δαπάνες της Περιφέρειας. 

 

Ο Άρης Χατζηκομνηνός

Ταυτόχρονα, απηύθυνε κάλεσμα στους Συμβούλους των υπόλοιπων παρατάξεων για να απαιτήσουν από κοινού τη συζήτηση σημαντικών θεμάτων και ερωτημάτων σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου, τα οποία εδώ και καιρό περιμένουν απάντηση, ενώ ο Περιφερειάρχης παρακολουθούσε αμίλητος τον πρώην βασικό υποστηρικτή του σε μια ηγετική εμφάνιση να σηκώνει επί της ουσίας την αντιπολίτευση. Όλα αυτά, σε ένα πρώτο μέρος της συνεδρίασης, όπου όλες οι παρατάξεις τον «σφυροκοπούσαν», δείχνοντας πως στη στροφή του δεύτερου μισού της θητείας του η ανοχή προς τον Περιφερειάρχη έχει μάλλον τελειώσει, ενώ η Αναστασία Αντωνέλλη ήταν εκείνη, που… έβγαλε τις περισσότερες άμυνες, με μια εξίσου δυναμική και ηγετική παρουσία εντός της Περιφερειακής Αρχής. 

 

Η περιβόητη δημοσκόπηση

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, η Αναστασία Αντωνέλλη πήρε τον λόγο για να αναφερθεί στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε μέσα στο καλοκαίρι και τα αποτελέσματα της οποίας διέρρευσαν πριν λίγο καιρό σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων και συζητήσεων. Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη, η δημοσκόπηση αφορούσε μια έρευνα γνώμης για τα προβλήματα των πολιτών, την πορεία της Περιφερειακής Αρχής, καθώς επίσης και για δύο κομβικά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό και η πανδημία. Παρουσίασε μάλιστα στο σώμα κάποια ενδεικτικά αποτελέσματα, από τα οποία προκύπτει μεταξύ άλλων πως το 78,7% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τη δημιουργία νέων ΚΥΤ, ένα 84% θεωρεί πως το μεταναστευτικό έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τόπο, ενώ πάνω από το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί πως πρέπει στο δεύτερο μισό της θητείας να δοθεί έμφαση στον τουρισμό και στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Η εταιρεία προέκυψε με μειοδοτικό διαγωνισμό, όπου δεχτήκαμε δύο προσφορές με τη δεύτερη να είναι η πλέον συμφέρουσα, καθώς το ίδιο διάστημα η συγκεκριμένη εταιρεία θα διενεργούσε και άλλη έρευνα στην ίδια περίοδο, γεγονός, που έριχνε το κόστος», ανέφερε η κ. Αντωνέλλη, δίνοντας διευκρινίσεις και για τον τρόπο επιλογής της αναδόχου.

 

Τέσσερα ερωτήματα

Με την τοποθέτηση αυτή, η κ. Αντωνέλλη ουσιαστικά «πρόλαβε» τον Άρη Χατζηκομνηνό, ο οποίος εμφανίστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχοντας τέσσερα ερωτήματα με αποδέκτη τον Περιφερειάρχη. Το πρώτο αφορούσε την εν λόγω δημοσκόπηση και τα ζητήματα, που ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης είχε θέσει και πριν από λίγες μέρες, και τα οποία επανέλαβε. «Η έρευνα έγινε για να δείξει την πολιτική κυριαρχία του κυρίου Μουτζούρη, η οποία όμως αναλώνεται… στο Facebook», ανέφερε με σκληρούς τόνους ο κ. Χατζηκομνηνός, διερωτώμενος ταυτόχρονα το ποιος διαμόρφωσε τα ερωτήματα της έρευνας, όπως επίσης και ποιοι καθόρισαν το ποιων ατόμων η δημοτικότητα θα έπρεπε να μετρηθεί, τη στιγμή που η δημοσκόπηση υποτίθεται πως γινόταν για το μεταναστευτικό, αφήνοντας μάλιστα και αιχμές για το αν θα έπρεπε να πληρωθεί και ποιοι υπέγραψαν γι’ αυτό. «Είστε υποχρεωμένοι να φέρετε τη δημοσκόπηση προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μην απαντήσετε τώρα, αλλά έστω να το συζητήσουμε αργότερα», είπε.

Ο κ. Χατζηκομνηνός, ωστόσο, δεν έμεινε στο θέμα της δημοσκόπησης, αλλά έθεσε και άλλα ζητήματα διαφάνειας, πιθανότατα βασιζόμενος σε κάποια δεδομένα τα οποία τον κάνουν να ζητά εξηγήσεις από την πλευρά του Περιφερειάρχη. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε πως πρέπει να γίνει μια συζήτηση για την τουριστική προβολή. «Θα γίνει ένας απολογισμός διετίας με νούμερα; Πόσα χρήματα ξοδέψαμε; Πού πήγαν; Πόσα χρήματα πήγαν στην κ. Ντενίση για παράδειγμα; Επίσης αν είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα;», ανέφερε, ενώ στάθηκε και στο ζήτημα του κορονοϊού, λέγοντας: «Έπεσε πολύ χρήμα για τον κορονοϊό, έγιναν πολλές προσλήψεις… να δούμε πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν, πόσοι προσλήφθηκαν, πού απασχολούνται». 

Τέλος, αναφορά έκανε και στο ζήτημα της νομικής υποχρέωσης για παροχή μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους, με κίνδυνο αυτοί να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη για να ζητήσουν την αποζημίωσή τους. «Αν δεν δίνετε μέσα προστασίας, δώστε τουλάχιστον χρήματα. Λεφτά σκορπάτε παντού, γιατί όχι στους εργαζόμενους;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Άμυνα η Αντωνέλλη

Ενώ η Περιφερειακή Αρχή βρισκόταν… στο καναβάτσο, η Αναστασία Αντωνέλλη, ήταν αυτή που κατά κύριο λόγο ανέλαβε να αμυνθεί στο σφυροκόπημα Χατζηκομνηνού, με ψύχραιμες απαντήσεις, οι οποίες έδειχναν και γνώση και προετοιμασία. Για την δημοσκόπηση απάντησε πως ο στόχος της με σαφήνεια σημειωνόταν στη σχετική πρόσκληση, ενώ έριξε την ευθύνη των ερωτήσεων για τη δημοτικότητα λοιπών πολιτικών προσώπων στην παράλληλη έρευνα που έτρεχε η εταιρεία για άλλο, άγνωστο φορέα. «Αναρωτήθηκα και εγώ γιατί το όνομά μου μπαίνει στους υποψήφιους, όταν μάλιστα από καιρό έχω πει πως θα είμαι ξανά υποψήφια με τον Κώστα Μουτζούρη» σημείωσε, προσθέτοντας πως οι υπηρεσίες έλεγξαν τη νομιμότητα της δαπάνης, η οποία και πληρώθηκε. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Παντελής Βρουλής, από την άλλη παραδέχτηκε πως για τη διαχείριση του COVID-19 άλλος ήταν οι σχεδιασμός και άλλες ανάγκες προέκυψαν στην πορεία, οπότε χρειάστηκε τα χρήματα να πάνε αλλού, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Νίκος Νύκτας, ανέφερε πως το πρόγραμμα τουρισμού προέκυψε έπειτα από διαβούλευση με φορείς, ενώ υπεραμύνθηκε και της παρουσίας της Περιφέρειας στη ΔΕΘ, χωρίς όμως να απαντούν στην ουσία των ερωτημάτων.

 

Αναπάντητα ερωτήματα

Πέρα από τον κ. Χατζηκομνηνό, όμως, σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση αν και σε πιο ήπιους τόνους, εξέφρασε τα παράπονά της για την απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και για το γεγονός ότι θέτει ερωτήματα, τα οποία μένουν αναπάντητα. «Αν είναι να μην απαντάτε ποτέ, να το γνωρίζουμε να μην κάνουμε ερωτήματα αλλά μόνο διαπιστώσεις», σχολίασε ο επικεφαλής της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ Πολιτών, Γιάννης Σπιλάνης, ενώ και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αγλαΐα Κυρίτση ανέφερε: «Μήπως θα πρέπει να αρχίζουμε κάποια ζητήματα να τα βάζουμε προς συζήτηση; Σε κάποια συνεδρίαση, έστω…», ενώ το ίδιο ζήτημα έθεσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Άλλος Δρόμος», Στράτος Γεωργούλας.

 

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως ο Περιφερειάρχης παρακολουθούσε όλη αυτή την συζήτηση αμέτοχος, περιοριζόμενος σε έναν απλό και σύντομο χαιρετισμό στο ξεκίνημα της συνεδρίασης…

---

 

εφημερίδα  Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!