Η περιοδεία του Θ. Παφίλη στη Λέσβο
Με επίσκεψη στον καταυλισμό των μεταναστών στη Μόρια, ξεκίνησε η διήμερη περιοδεία του Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στη Μυτιλήνη.
Στο συγκεκριμένο χώρο, που περισσότερο θυμίζει στρατόπεδο συγκέντρωσης παρά hotspot (κατά τη διεθνή ορολογία), στοιβάζονται σχεδόν 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο χώρος καθημερινά «απλώνεται» λόγω των συνεχώς αυξανόμενων ροών, τα τμήματά του χωρίζονται από στρατιωτικά συρματοπλέγματα και ψηλούς φράχτες, όπου ζουν και αναπνέουν σχεδόν οι διπλάσιοι από όσους κανονικά έπρεπε να «φιλοξενεί».
«Βγάλαμε το χειμώνα με ηρεμία, χωρίς να πεθάνει κανείς», είπε εν τη ρύμη του λόγου ο διοικητής, κατά τη διάρκεια της «ξενάγησης» του Θ. Παφίλη και του κλιμακίου του ΚΚΕ στις εγκαταστάσεις του hotspot. Και αυτό, όταν στις αυτοσχέδιες σκηνές και τα κοντέινερ ζουν 6.983 πρόσφυγες και μετανάστες αντί των 3.000 που ήταν να μείνουν στα σχέδια. Και πώς αντιμετωπίστηκε ο υπερπληθυσμός; Είτε με μετακινήσεις γραφείων, είτε με 674 άτομα που ζουν εκτός εγκατάστασης, ανάμεσα στις ελιές, στο πλάι της μάντρας και που αναγράφονται στον πίνακα «φιλοξενουμένων» ως «olive grove», δηλαδή στο άλσος των ελιών. Και συνέχισε: «Έχουν γεμίσει όλοι οι χώροι με σκηνές και αναγκαστικά έχουμε απλωθεί και έξω».
Και σε αυτό το στρατόπεδο, κουμάντο κάνουν οι ΜΚΟ. Συνολικά, 17 δραστηριοποιούνται στο χώρο και λόγω έλλειψης προσωπικού αναλαμβάνουν τα πάντα. Από το «τσεκάρισμα» και το άνοιγμα των ενδιάμεσων θυρών για τη διέλευση από το ένα τμήμα στο άλλο. Και εδώ, ο διοικητής σημειώνει πως οι ελεγμένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο, προσφέρουν σημαντική βοήθεια ακόμα και στις ιατρικές υπηρεσίες. «Έχουν έρθει έξι γιατροί και πλέον η περίθαλψη είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν όσοι είχαν πρόβλημα, από τους 7.000 που μένουν, πήγαιναν στον μοναδικό οφθαλμίατρο που υπάρχει στο νοσοκομείο του νησιού». Φυσικά, ανάμεσα στις ΜΚΟ και η αμερικανική «Euroreleaf».
Επίσης, στάθηκε στη σημαντική αργοπορία που παρουσιάζεται στις αιτήσεις ασύλου. Όπως είπε, ο χρόνος αναμονής μετά την πρώτη συνέντευξη είναι 2-4 μήνες, ενώ η δεύτερη γίνεται μετά από άλλους δύο μήνες. Η ίδια χρονοκαθυστέρηση παρατηρείται και στα αιτήματα για τα τεχνικά ζητήματα του στρατοπέδου. «Για να αλλαχθεί ένα τζάμι, κάνουμε εμείς το αίτημα, το παίρνει ο Στρατός, προχωρά ιεραρχικά, φτάνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και μετά από δύο μήνες γίνεται η αλλαγή του…». Καθυστέρηση παρουσιάστηκε ακόμα και στην πληρωμή των συμβασιούχων υπαλλήλων του χώρου, που έφτασε και τους τέσσερις μήνες, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει.
Αναφορά έκανε και στην «εγκληματικότητα» που παρουσιάζεται από διάφορες ομάδες μέσα στο στρατόπεδο, λέγοντας πως «ο χώρος φιλοξενεί 58 διαφορετικές εθνικότητες. Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η χρήση αλκοόλ, η κλοπή κινητών και το "πείραγμα" γυναικών. Δεν μπορούν λοιπόν να χαρακτηριστούν ως σοβαρά». Ωστόσο, δεν θέλησε να σχολιάσει το αν υπάρχει πρόβλημα και εκτός hotspot, υπογραμμίζοντας πως «ξέρω τι γίνεται εδώ μέσα. Για έξω, άλλοι είναι οι αρμόδιοι. Παρόλα αυτά, η αστυνομία δεν επαρκεί για το χώρο, αλλά υπάρχουν και χωριά που δεν έχουν ούτε έναν αστυνομικό».
Τέλος, αναφέρθηκε και στο βιολογικό καθαρισμό του χώρου, επισημαίνοντας πως στην αρχή ήταν για 800 άτομα και όχι για όσα έχουν φτάσει τώρα.
-----------
Καλλονή
Στην Καλλονή και στην Αγιάσο περιόδευσε την επόμενη ημέρα ο Θανάσης Παφίλης μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του από χθες στη Λέσβο.
Ο Θ. Παφίλης αρχικά συναντήθηκε με εργαζόμενους της εταιρείας «Τοξότης» συμφερόντων Καλογρίτσα, που αναλαμβάνει εργολαβίες του ΔΕΔΗΕ, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες και βρίσκονται ήδη σε επίσχεση εργασίας.
Το ΚΚΕ, επισήμανε ο Θ. Παφίλης, πιέζει με ερωτήσεις και παρεμβάσεις για το θέμα, την κυβέρνηση η οποία ωστόσο, αποφεύγει συστηματικά τη συζήτηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου δεν εμφανίστηκε 8 φορές στη Βουλή για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του κόμματος για αυτό το θέμα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και αν η κυβέρνηση ήθελε να το λύσει, θα το είχε ήδη κάνει ενώ υπογράμμισε και τη στάση Δήμου και Περιφέρειας που τηρούν σιγήν ιχθύος και αναρωτήθηκε γιατί δεν μπαίνουν μπροστά. «Δείτε ποιους εκλέγετε, είναι ανάγκη ο εργάτης να δει ποιος πραγματικά στηρίζει τα συμφέροντά του», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Θ. Παφίλης.
Στη συνέχεια περιόδευσε στην αγορά της Καλλονής όπου συζήτησε με καταστηματάρχες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με κυρίαρχο εκείνο του ΦΠΑ το οποίο αυξάνεται στο 24% από 1ης Ιούλη. Οι αυτοαπασχολούμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την πεσμένη κίνηση στην αγορά ως αποτέλεσμα της μειωμένης αγοραστικής δύναμης εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, των οποίων το εισόδημα έχει κατακρημνιστεί από την ασκούμενη πολιτική. Ο Θ. Παφίλης τους κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία που έχει κηρύξει για τις 3 Μάη το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ενάντια στην κυβερνητική φιέστα που στήνεται στο νησί με άλλο ένα «αναπτυξιακό συνέδριο».
Τέλος, ο κομμουνιστής βουλευτής συναντήθηκε με τον Σύλλογο Παράκτιας Επαγγελματικής Αλιείας, ο πρόεδρος του οποίου, Παναγιώτης Νανίδης του έθεσε το πρόβλημα του χωρισμού του κόλπου της Καλλονής σε οικόπεδα και της εκμετάλλευσής τους από επιχειρηματίες το οποίο έχει επιφέρει την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος εξιστόρησε το πώς ο κόλπος της Καλλονής με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων έφθασε στα χέρια ιδιωτών που προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην βιοποικιλότητα του κόλπου με αποτέλεσμα να «εκδιωχθούν» από την παραγωγή 1.500 άτομα που απασχολούνταν στην παράκτια αλιεία.
Ο Θανάσης Παφίλης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην πολιτική της «εμπορευματοποίησης των πάντων» που εφαρμόζει -όπως και οι προηγούμενες- και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι υπόθεση μόνο της συγκεκριμένης περιοχής αλλά ολόκληρου του νησιού και γι’ αυτό χρειάζεται γενικότερη κινητοποίηση και συνεργασία με συλλόγους, αγρότες καθώς και με το ΕΚ που ήδη είναι δίπλα τους.
Αγιάσος
Το Σάββατο, 29 Απριλίου 2018, στις 8 μ.μ. στην πλατεία αγοράς Αγιάσου μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, που βρέθηκε στο χωριό μας στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στη Λέσβο (27 και 28/4/2018).
Ο ομιλητής έθιξε τα θέματα του πολέμου της Συρίας και της γενικότερης ανάφλεξης που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή, της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, των δεινών που συνεπάγεται για τη χώρα μας η ένταξή της σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και των πρόσφατων φασιστικών επιθέσεων ενάντια σε διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες στην πλατεία Σαπφούς Μυτιλήνης, της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και της δήθεν εξόδου της από τα μνημόνια, της επικείμενης αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στο νησί μας, της διοργάνωσης του 14ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στη Μυτιλήνη που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματική ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής μας και την επίλυση των προβλημάτων του λεσβιακού λαού κλπ. Ο κ. Παφίλης κάλεσε τον κόσμο να αντισταθεί και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στον αγώνα για την καλυτέρευση της ζωής του, με απώτερο στόχο τη λαϊκή εξουσία-λαϊκή οικονομία που θα δώσει τη δυνατότητα στο λαό να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του.
βίντεο από τη Συνέντευξη τύπου