Πολιτική

19/05/2020 - 18:29

Η Πλατεία Σαπφούς δεν μπορεί να παραχωρηθεί σε καφετέριες - Παρέμβαση από τους Οικολόγους Πράσινους

Η κρίση της πανδημίας μας δείχνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερους ελεύθερους δημόσιους χώρους για τους πολίτες και όχι απαγόρευση πολιτικών εκδηλώσεων και τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Σαπφούς.

 

Ο Δημόσιος Χώρος μιας πόλης αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό της στοιχείο, την κατεξοχήν εικόνα της στα μάτια πολιτών και επισκεπτών, είναι ο τόπος που προσλαμβάνεται και ερμηνεύεται από τον καθένα διαφορετικά, ανάλογα με τα προσωπικά του βιώματα και την αντίληψη που διαθέτει για την πόλη και τη ζωή του μέσα σ’ αυτήν. Παρά τις όποιες αλλαγές έχει υποστεί, ο δημόσιος χώρος μιας πόλης εξακολουθεί να αποτυπώνει και να διατηρεί τη συλλογική συνείδηση και μνήμη. Η περίοδος της καραντίνας έδειξε πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε και στη Μυτιλήνη τους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Εκατοντάδες συμπολίτες μας επέλεξαν και επιλέγουν τους ελευθέρους δημόσιους χώρους για να περπατάνε, να αθλούνται και να συνευρίσκονται με ασφάλεια και όλοι κατάλαβαν τη σημαντικότητα τους.    

Τι εννοούμε όμως με τον όρο «Δημόσιος Χώρος»;  Όταν αναφερόμαστε σε πόλεις, δημόσιος χώρος αποτελούν οι Αστικοί Κοινόχρηστοι Χώροι, δηλαδή δρόμοι, πεζόδρομοι, πλατείες, πάρκα, κήποι. Στην πόλη της Μυτιλήνης, με την ανοχή των αρχών, εδώ και πολλά χρόνια, όπως και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, βιώνουμε τη συστηματική υποχώρηση και υποβάθμιση του Δημόσιου Χώρου, ο οποίος θυσιάζεται στο βωμό των μικροσυμφερόντων και την αδυναμία των δημοτικών αρχών να τον προστατεύσουν.

Ενημερωθήκαμε από τον τοπικό τύπο ότι την Τετάρτη 20/5/2020 θα συζητηθεί πρόταση στη συνεδρίαση της Δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης για την απαγόρευση πολιτικών εκδηλώσεων και την παραχώρηση της πλατείας Σαπφούς για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Η Πλατεία Σαπφούς, μοναδική ουσιαστικά πλατεία της πόλης είναι χώρος συνάθροισης πολιτών, πολλά παιδιά παίζουν καθημερινά στην πλατεία και δεν πρέπει να παραχωρηθεί στις παρακείμενες καφετέριες για να εγκαταστήσουν τραπεζοκαθίσματα πόσο μάλλον να απαγορευτούν πολιτικές εκδηλώσεις σε αυτή. Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε τους επαγγελματίες που θέλοντας να εκμεταλλευτούν το γεγονός της γειτνίασης τους με την πλατεία θέλουν να την χρησιμοποιήσουν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. 

Η κρίση της πανδημίας θα έπρεπε να μας οδηγήσει στην εξεύρεση λύσεων για την αύξηση και την αναβάθμιση των δημοσίων χώρων και όχι για τη συρρίκνωση τους και προς αυτή την κατεύθυνση οι Οικολόγοι Πράσινοι αναμένουν πρωτοβουλίες από τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης για την ανάπτυξη πεζοδρόμων, τον καλλωπισμό των πάρκων της πόλης και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και όχι την απαγόρευση εκδηλώσεων και την παραχώρηση της πλατείας Σαπφούς για τραπεζοκαθίσματα.  

Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!